Dagmar H. (dasula) ID 6034 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
CELOZRNNÉ CESTOVINY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU
[ recept č. 36111 zo dňa 5.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
celozrnné cestoviny, pór, šampiňóny, pasírované paradajky, morská soľ, čerstvá bazalka a oregano (oregano používam aj sušené, bazalka sušená má úplne inú chuť ako čerstvá, tak toto nezamieňam), olivový olej 2-3 PL, blanšírovaná brokolica ako príloha
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto cestoviny (prešli sme na celozrnné alebo bezvaječné) varím ako odľahčovacie jedlo hlavne po takýchto sviatkoch, ktoré útočia na naše nespratné žalúdky a tukové vankúše :-). Ono to ani nie je recept v tom pravom zmysle slova - skôr som sa snažila použiť suroviny zdraviu a tráveniu prospešné a výsledná chuť je veľmi príjemná, čiže náhoda raz chcela, že sa táto "z núdze cnosť" sa zaradila do nášho jedálnička :-)))))
Mám veľmi rada tieto zdravšie jedlá - nevaria sa tak dlho, nenarobím veľa výbuchov v kuchyni a navyše sú farebne veľmi lákavé :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
cestoviny uvaríme klasickým spôsobom - tieto celozrnné sa varia dlhšie a aby chutili aj deťom, varím ich pomaly 15 minút, zlejem, prelejem studenou vodou a omastím 1 PL olivového oleja. |
![]() |
na olivovom oleji speníme pór, trošku osolíme morskou soľou a nesmažíme dlho, len kým pór trošku zmäkne. |
![]() |
Šampiňóny umyjeme a pokrájame na hrubšie prúžky |
![]() |
Na mierne osmahnutý pór vysypem nakrájané šampiňóny, premiešam a pridám sušené oregano a spolu dusím neprikryté za občasného miešania a ešte trošku prisolím |
![]() |
keď si šampiňóny pustili šťavu, tak pridáme pasírované paradajky - podľa obľúbenosti omáčky si regulujeme množstvo a hustotu :-) |
![]() |
krásna, voňavá čerstvá bazalka - jej chuť a vôňa su skvelé, umyjeme a osušíme lístky a najlepšie je ich natrhať alebo posekať keramickým nožom.
Venujem bazalke pár slov - zaslúži si to :-). Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Bazalka má uplatnenie i v aromaterapii. |
![]() |
Prevarenú omáčku odstavíme zo zdroja tepla a pridáme bazalku, tú už ako aj iné čerstvé bylinky nevaríme, lebo varením stráca chuť. Čerstvá je najlepšia, super príloha a tiež veľmi zdravá je blanšírovaná brokolica. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (12.10.2012, 11:36) |
...krásna farebná ....Také ja môžem mňááám.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katka M. (ziziska) ID 34940 (16.1.2011, 18:11) |
Krasna brokolica!!!! ,mozete mi napisat ako ju robite? dakujem.k. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (20.1.2011, 21:41) |
ahoj katka az dnes som si vsimla dotaz na blansirovanu brokolicu - postup je strasne jednoduchy a vysledok je aj uzasna farba a sucasne zachovane ziviny a vitaminy v brokolici : brokolicu rozobratu na ruzicky vlozime na 2-3 minuty od opatovneho zovretia do vriacej vody - a potom ju prudko schladime - bud pod tecucou studenou vodou alebo v hrnci so studenou vodou. Vodu mozno aj osolit, ale my brokolicu mame radi s jej prirodzenou chutou, tak nesolime - skutocne len cca 2 minutky nechat vo vriacej vode (aby som nezabudla, akonahle voda opat zovrie, uz sa zdroj tepla vypne). Podavame ju v takomto stave najcastejsie ako prilohu alebo ako sucast salatov z cerstvej zeleniny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (13.1.2011, 12:35) |
dakujem za inspiraciu,v sobotu budu cestovinky,na obed,mam novy parny hrniec,tak vyskusam v nom tu brokolicu,potom dam vediet vysledok. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (11.1.2011, 13:10) |
Skvely receptus,urcite doporucim vyskusat dcerke - je vegetarianka. Vyzera to supis  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (12.1.2011, 11:07) |
Joj Adrika, kazda mala pochvala ma presviedca byt v tej kuchyni viac trpezliva . DAKUJEM - u nas su hlavne v tyzdni popularne jednoduche a rychle recepty, kedze sme cely den prec z domu a predsa len este potrebuju domacu varenu stravu kazdy den . A tiez nezaskodi lahke a chutne jedlo, tak dufam, ze bude chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |