Anna L. (anka29) ID 111855 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Varená nielen "Veľkonočná" údenina/šunka - veľmi chutná a šťavnatá
[ recept č. 36157 zo dňa 7.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Potrebujeme: údenú šunku, 5 L vody, 1 dekko, igelitové vrecká
POSTUP PRÍPRAVY
...viem, že do Veľkej noci je ešte ďaleko, ale ten čas tak rýchlo letí, tak preto sa chcem s Vami podeliť o náš rodinný recept ako pripraviť údenú šunku...stačí mať len trocha času a chutná a šťavnatá šunka je na svete...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...do 5 l vody dáme dekko a necháme prejsť varom, a odstavíme...necháme úplne nálev vychladnúť |
![]() |
...do vychladeného nálevu vložíme lúhovať údenú šunku aj s mriežkou /aby šunka držala pokope/ cca 24 hodín najmenej.../môže byť aj 48 hodín/ |
![]() |
...údeninu vyberieme z nálevu po 24 či 48 hodinách a vložíme do 3 či 4 veľkých igelitových vreciek,. poriadne zatvoríme a dáme variť do hrnca so studenou vodou, od bodu varu varíme podľa váhy 1 kg cca 2 až 2, 5 hodín...podľa toho akú mäkkú šunku chcete mať.necháme vychladiť, ja som ju naposledy nechala chladiť vo vode v ktorej som varila /ale my máme radi skutočne veľmi mäkkulinku šunku, ktorá sa sama odoberá/ |
![]() |
...servírujeme na "nielen" veľkonočný stôl... |
![]() |
...my ju zvykneme radi jedávať v tejto podobe" na orestovanej cibuľke a červenej apaprike podusíme šunku, treb pridať trolinku vody, nechám prejsť varom a hotová mňamka hotová...brú chuť prajem |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (12.1.2011, 6:50) |
ta toto určite vyskušam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (12.1.2011, 8:54) |
tak potom Anka daj vedieť, ako vám chutil náš rodinný receptík...moja mamina ešte varí podľa váhy, koľko váži toľko hodín sa varí ale ja viac lebo mam radšej jemnučké mäkkučké...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.1.2011, 22:27) |
určite vyskúšam aj túto tvoju verziu , mne zasa poradila kolegyňa Alenka tento skvelý postup - Urežieme si veľký plát alobalu, položíme naň údené mäsko, ktoré obložíme nakrájanou cibuľkou a cesnakom. Dobre zabalíme a dáme piecť do rúry - pečieme toľko, koľko váži mäsko. Alobal sa ničím nemastí, plech sa ničím nepodlieva. Robila som ho teraz na sviatky a mal veľký úspech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (13.1.2011, 19:17) |
no tak toto je fakt - jednoduche, rychle a vysledok uzasny, takze dakujem za mojich , ktori prave sedia pri tvojej sunke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (10.1.2011, 21:13) |
ďakujem i za tvoju verziu pečeného údeného, zaručene receptík uložím a vyskúšam som za každú chutnú variantu a chuťovú bombu čo ulahodí naším chuťovým pohárikom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |