martina p. (mauka) ID 8602 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Francúzska bageta
[ recept č. 36425 zo dňa 17.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
KVASOK: 50 g psenicnej celozrnnej muky * 50 ml vody * CESTO: 600 g bielej psenicnej muky * 1 PL soli * 1/2 kocky drozdia * 1 lyzicka medu *300 ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
Minulý týždeň som skúšala hneď 2 recepty na francúzske bagety..prvý bol od Martina P. (Mata74),a i keď bagetky boli na oko pekné,chuťovo mi skor pripomínali koláčové cesto..proste im chýbala tá chlebíková chuť..tak som vyskúšala iný recept z knižky "Basic baking",a na chuti bagetiek som si konečne prišla na svoje..chutia naozaj veeeelmi dobre:)..ale zas sa mi nepáči ,že sú príliš hnedé,viac chlebíkové ako bagetové..takže budem skúšať ďaléj,v zálohe mám ešte pár bagetových receptov,s kt.sa v prípade úspešnosti rada podelím:)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
celozrnnu muku zmiesame s vodou,zakryjeme priesvitnou foliou,a nechame pri izbovej teplote stat cca 24 hodin..je to tzv .lahky kvasok,ktory dodava bagete specialnu aromu.. |
![]() |
potom si vsetky prisady aj s kvaskom dame do pekarnicky..(alebo postupujeme rucne-zrucne,tak,ze si zmiesame kvasok s mukou a solou,drozdie rozmrvime a spolu s medom dohladka rozmiesame v 300ml vody,pridame do misy a vsetko spolu dokladne zmiesime..nechame nakysnut..) |
![]() |
a zapneme program "CESTO"... |
![]() |
nakysnute.. |
![]() |
v recepte uvadzali rozdelit cesto na 2 polovice,a vyformovat bagety..podla mojej skusenosti je lepsie spravit z tejto davky 3 bagety..takto som ich mala zbytocne hrube,a velke... |
![]() |
nechame nakysnut este asi 1 hodinu..potom spravime ostrym nozom sikme zarezy,a potrieme slanou vodou..to doda bagetkam chrumkavost.. |
![]() |
pecieme v predhriatej rure na 220 stupnov,priblizne 30 minut..ako bagety vlozime do rury,tak na spodok rury rychlo nalejeme asi pol hrnceka vody,a este rychlejsie zavrieme dvierka,aby sa bagetky mohli pekne piect v horucej pare.. |
![]() |
chutovo su naozaj uzasne,nespokojna som bola len s farbou:)))jednu som po vychladnuti hned supla do mrazaku,takze dnes sme si opat mohli pochutnat na chrumkavej bagetke:)
DOBRU CHUT!!!!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Zuzana M. (Chefkoch) ID 135461 (7.11.2014, 17:20) |
V časopise Život som dnes našla tento istý recept od čitateľky Lenky z Bratislavy. Práve som zamiesila celozrnný kvások, len by ma zaujímalo, či musí stáť pri izbovej teplote celých 24 h, ako sa píše v recepte...t.j. vyrábať cesto by som mohla až zajtra o takomto čase, čo je pre mňa príliš neskoro, ideálne by pre mňa bolo zajtra doobeda, aby si na bagetkách mohla pochutnávať poobedná návšteva, máte s tým prosím skúsenosť, je potrebný celý čas kysnutia? V recepte zo Života sa uvádza namiesto čajovej polievková lyžica medu - ja mám med len pastovaný - je dôležité aký med použijem, kvetový, či horský, pastovaný či liaty? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (23.1.2011, 17:31) |
Martinka, dnes ráno som upiekla tieto senzačné bagetky a tá chrumkavá kôrka stála za tu námahu, všetci sme si na nich skvelo pochutnali s domácou bryndzovou pomazánkou v mojom podaní viď. foto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=772809 /použila som ražnú celozrnú múku ale chutila úžasne a jednu som si odložila tiež do mrazu na zajtrajšie ranajky ...všetkýmn odporúčam skvelý recpetík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (23.1.2011, 17:43) |
Anicka ,tesim sa,ze sa u vas receptik ujal,a dakujem za mily komentarik aj fotecku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (23.1.2011, 11:29) |
perfektos!!! normalne mi slinky tecuuuuuu a ta farba je tiez podla mna super!!! ja zboznujem vypecene pecivko!!! a nadherna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (23.1.2011, 11:38) |
Evicek,dakujem.. vypecene teda bolo,aj chrumkave,len ja som bola nespokojnica s farbou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (22.1.2011, 17:23) |
Maťka, vyzerá úžasne ... musím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (22.1.2011, 22:36) |
budem rada,Gabika a dakujeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.1.2011, 8:22) |
máš ich krásne Martinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (19.1.2011, 22:12) |
Náhodou,Martinka,vyzerajú chrumkavo Hneď by si som si dala Ja som konečne nabrala odvahu a vyskúšala som upiecť chlebík .Teraz sú na rade bagetky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (20.1.2011, 6:08) |
Sylvinka,no chrumkave teda boli a neni treba odvahu,ked to zvladam ja,musi to byt jednoduche  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (20.1.2011, 14:44) |
Martinečka,ty si oproti mne iná profíčka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (20.1.2011, 14:51) |
chi..to istooo...by si sa cudovala,aj mam veru dni,ked sa nedari Sylvineckaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (19.1.2011, 16:44) |
Martinka, mohla by som tú bielu múku nahradiť nejakou celozrnou, alebo špaldovou napr.??? Inak vyzerajú mňamkovo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (19.1.2011, 18:39) |
Janka,kludne vyskusaj a dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martinka J. (matulienkaja) ID 92137 (18.1.2011, 17:01) |
vyzerajú nádherne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (18.1.2011, 16:32) |
Martinka, vydarili sa Ti krásne ukážkové ,ktoré by u nás zaručene dlho sa neohriali :o))  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 16:49) |
Anicka,dakujem ved to je dobre,ked sa dlho neohreju..zaruka toho,ze chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (18.1.2011, 11:41) |
Maťka čo sa ti nepáči na tej farbe????? šak táto je dokonalá a nie taká mdlá bledá...táta mi práveže aj vonia cez obrazovku a tie bledé mi prídu ako nedopečené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 12:46) |
chi ale ste ma tu vsetky zvozili za tu moju nespokojnost dakujem Gabika,som rada,ze sa ti paci,to len ja mam taku bledu francuzsko bagetovu fixaciu v hlave  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (18.1.2011, 9:58) |
Maťka, veru krásne sa Ti podarili... už len zahryznúť A veru tá farba je super, čo tie bledule vyblednuté... tieto už podľa farby chrumkavo zavoňajú Ja keď som naposledy robila bagety... a že spravím z kila múky - vyjde cca 10 veľkých bagiet - mám syna pubertiaka, on si do školy zoberie tri len taký fukot a na posedenie doslova "zožerie" dve ako nič... lenže mi zavolala kamarátka potrebovala pomoc, kým mi cesto kyslo... a ono krásne nakyslo a môjmu mužíkovi nedalo keď bolo cesto hotové vyformoval bagetky - no bagetky on spravil päť kusov a boli z toho skôr sendviče ako bagety ale boli chutné, voňavé, chrumkavé... Toľko príbeh o našich bagetách... len aby si vedela, že tieto Tvoje majú k dokonalosti veľmi blízko v porovnaní s tými našimi... naozaj sú krásne, môžeš byť hrdá na svoje pekárske dielka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 10:19) |
No,Evka zlata..ty si ma ale krasne podporila,moc dakujeeeem hned som spokojnejsia ...chi,tak to este ze nemam pubertiaka doma,to by som sa nedogulala bagetiek ale ty na to mas sikovnika manzela  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (18.1.2011, 9:49) |
nemaj boja, ja som vo francuzsku videla zas len taketo hnede bagety ako su tie tvoje, fakt!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 10:17) |
heeej?to vazne??.....tak to tesiiiim ..neviem preco ja mam furt zafixovane v hlave tie bledule ale fajne su take aj take,aj vselijake,len nech chutia bagetovo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (18.1.2011, 8:45) |
ja mám zase radšej hnede ako svetlé sú nádherné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 9:15) |
dakujem,Martuska ako chutovo aj mne velmi sedeli,ale ked sa povie "francuzska bageta",tak mne sa hned vybavia take dlhe ,uzke ,svetle bagetky,a nieco take som chcela dosiahnut ale mam este receptik v zalohe na vyskusanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (18.1.2011, 1:50) |
krasne su!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (17.1.2011, 22:07) |
Mne farba nevadí vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.1.2011, 9:17) |
chi budem rada,Ivanka snad sa podaria aj z tej "tvojej" muky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |