Dagmar H. (dasula) ID 6034 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Zapečený pangasius so syrovou zálievkou
[ recept č. 37013 zo dňa 6.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
RYBA: pangasius, soľ, korenie 4 farieb, hladká múka na obalenie, maslo na osmaženie, ZÁLIEVKA: plátok masla cca 1,5 cm hrubý, cca 1 dcl mlieka alebo smotany na varenie, tavený syr cca 80 g, 1 PL solčanka, mletá morská soľ, troška nastrúhaného tvrdého syra, ZVYŠOK: zemiaky, cibuľka – nakrájať na kolieska, rajčiny - nakrájať na kolieska, korenia: soľ, korenie 4 farieb, rasca – podľa chuti, nemusí byť maslo na vymastenie zapekacej formy pár plátkov masla na zemiaky poslednej vrstvy
POSTUP PRÍPRAVY
Presné množstvá nemám - recept vznikal náhodne za pochodu pri príprave nedeľného obeda :-). Ale zachutil hlavne deťom - tak som ponamáhala držku a spísala som si do budúcna, ako vznikal, ak by náhodou dostali opäť chuť na tohto pangasa :-).
Foto na recepte nie je práve lákavá, ospravedlňujem sa - ale je to krájaním horúceho jedla po dopečení, keďže hladné krky už čakali na svoj "nášup". Po stuhnutí sa dá krásne a úhľadne porciovať, chuť je však stále rovnako jemná.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky si očistíme, umyjeme a pokrájame na kolieska cca 3-4 mm hrubé. Nakrájame si na kolieska rajčiny a cibuľku (množstvo podľa uváženia – tak asi v jednej vrstve). Zapekaciu formu – najlepšie je jánske sklo – si vopred vymastíme. Vrstviť začíname vrstvou zemiakov, ktoré jemne na vrchu nasolíme, trošku okoreníme, prípadne posypeme rascou. Ďalšia vrstva je cibuľka, dodá chuť zemiakom. |
![]() |
Príprava zálievky: do mikrovlnky si dáme roztopiť maslo v mlieku, potom v tom roztopíme tavený syr, ochutíme solčankou a soľou. Nakoniec pridáme nastrúhaný tvrdý syr (cca 5 dkg - skôr na zahustenie zálievky), ale keď už zmes nie je taká horúca, aby syr nezačal leptať.
Opäť sa chybička vlúdila - nemám foto prípravy pangasa :-). Ale je to jednoduché a už rutina v kuchyni :-). Rozmrazenú, umytú a vysušenú rybu si osolíme, nakoreníme a obalíme v hladkej múke a hneď na rozpálenej panvici zprudka osmažíme, vyberieme na papierovú utierku a necháme stiecť z tuku. |
![]() |
Na cibuľku navrstvíme pripraveného pangasa. |
![]() |
Na rybu poukladáme pokrájané rajčiny. Túto vrstvu zalejeme asi 1/2 pripravenej zálievky, aby pekne stiekla až po spodok. |
![]() |
Potom navrstvíme posledné zemiaky, trošku ich opať posolíme, okoreníme a zalejeme zvyškom zálievky. Mne ostalo ešte troška strúhaného trvdého syra, tak som ho tam šupla tiež. Na škodu veci to určite nebolo. |
![]() |
Úplne nakoniec ešte na zemiaky položíme pár tenkých plátkov masla – nie na každý kúsok, tak od oka šup sem, šup tam :-). |
![]() |
Takto pripravené zemiaky s rybou zakryjeme a dáme zapekať do predhriatej rúry na 220°C a podľa hrúbky zemiakov zapekáme cca 1 hodinu. |
![]() |
upečená dobrota pred "pokazením kvôli nášupu" |
![]() |
...alebo čo ostalo po zásahu barbarky :-) dobrú chuť k tejto dosť výživnej bombe :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jana S. (jansam) ID 243759 (16.11.2012, 12:14) |
vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (7.5.2012, 8:36) |
Dnes, idem na to. Som si ista, ze nam to bude chutit ...vyzera to mnam mnam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena S. (Naty09) ID 133958 (6.4.2012, 14:25) |
vyzerá to úžasne a už aj čaká na zapečenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga S. (oslezakova) ID 112954 (17.4.2011, 20:38) |
Toto je úplne úžasné papaníčko, mňam. Ďakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (25.4.2011, 16:15) |
dakujem za kompliment, hlavne ze chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |