Andrea S. (asanny) ID 1813 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 62 návštěvníkov)
Staročeská sviečková na smotane
[ recept č. 3737 zo dňa 27.1.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1,5 kg falošnej sviečkovice, alebo rovnaké množstvo pekného hovädzieho stehna, 2-3 mrkvy, 2 petržleny, poriadny kúsok zeleru, menšiu cibuľu, olej, 1 sladkú šľahačkovú a 1 kyslú smotanu, 2-3 lyžice hladkej múky a 3-4 lyžice kryštálového cukru, citrón. Ochucovať budeme celým novým korením, bobkovým listom, mletým čiernym korením, vegetou a plnotučnou horčicou a citróm, či octom. Ďalej potrebujeme zaváraný brusnicový kompót, alebo džem. Citrón môžeme nahradiť octom.
POSTUP PRÍPRAVY
Tak sa pusťme do toho. Čo sa týka množstva mäsa, je to na vás a podobne je to aj s ostatnými surovinami. Mäso si nakrájame na plátky, jemne naklepeme, potrieme horčicou a zprudka opečieme na rozpálenom oleji. Opečené mäso preložíme do hrnca, zalejeme výpekom, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, posolíme, pridáme vegetu, na polovicu rozkrojenú cibuľu, nové korenie 8-10 ks, bobkový list 4-5 ks, na kolieska nakrájaný citrón. Takto pripravené mäso zalejeme karamelom. Pripravíme si ho z 3-4 lyžíc kryštálového cukru, dáme pozor, aby nám nezhorel, zalejeme 500 ml vody a necháme karamel rozpustiť. Prelejeme mäso a šup na sporák, kde pomaly dusíme až do mäkka. Počas dusenia podlievame vodou podľa potreby. Keď je mäsko hotové, vyberieme ho, spolu s ním bobkový list, nové korenie, cibuľu a citrón. Zeleninu rozmixujeme, dáme späť na sporák a zahustíme zátrepkou z oboch smotán a hladkej múky. Povaríme asi 10 min a je to hotové. Samozrejme dochutíme podľa potreby. Mäsko vložíme do omáčky , aby nám neoschlo. Podávame s knedľou a plátky mäsa ozdobíme brusnicami. Dúfam, že bude chutiť. |
Adriana Z. (Adriana96663) ID 255164 (21.9.2014, 10:55) |
Uz varim len podla tohto receptu.... ma uspech, dakujeme za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana L. (zuzanaloksova) ID 226575 (20.4.2013, 22:32) |
výborná, lahodná !!! ďakujem za recept ... všetkým veľmi chutila už minule a opäť rodinku poteším vašou sviečkovou, ktorá sa v tejto chvíli už pripravuje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka H. (babyny) ID 83453 (11.11.2011, 11:26) |
je úplne super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Oľga A. (olinaaa) ID 105706, mimibazar.sk/olinaaa (upravené 5.5.2012, 11:36) |
Dnes som robila sviečkovu podľa vášho receptu a bola vynikajúca ďakujem za recept vrelo odporučam vyskúšať všetkým skutočne dobrý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
migu m. (migu) ID 36636 (17.11.2009, 18:37) |
Dnes som robila tuto uzasnu svieckovu. Je mnozstvo receptov, ale tento je uplne vydareny a uz iba podla tohto budem tuto skvelu papanicu robit. K tomu som robila fantasticke domace knedle bez parneho hrnca od Jana F. (Naja) ID 3566. Obom kockam dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (15.8.2009, 19:37) |
mne sa tento recept veľmi pozdáva. aj keď sa fakt sviečková robí z mäsa vcelku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.8.2009, 18:10) |
Ja nerozumiem, dúfam, že sa môžem spýtať. Toto..." Mäso si nakrájame na plátky, jemne naklepeme, .." Som z toho zmätená, lebo viem, že sviečková sa robieva vcelku. Toto je nejaká taká prispôsobená receptúra že na rýchlu prípravu alebo čo? Alebo dôvodom je, že to je mäso zo stehna? Sorry, že sa vypytujem, ale radšej sa spýtať ako zostať neinformovaný, však?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Nina H. (ninanina) ID 18303 (10.8.2009, 12:54) |
Konecne svieckova, ktorej nechyba citron a karamel . Vyborna! Ja som vsak radsej dala viac zeleniny ako by som zahustovala mukou a 2 sladke smotany namiesto 1+1 kysla. Takejto svieckovej nechyba uz ani horcica ani ocot...mnamky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (2.4.2009, 9:22) |
Vďaka za skvelý recept na sviečkovú.Vyskúšala som a všetkým chutilo.V nedeľu sa ju chystám robiť znova.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína Š. (linnetka) ID 21660 (18.12.2008, 17:11) |
Juj, vyborna je Dneska som ju uvarila a ..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (23.3.2008, 14:07) |
Dnes som sa dala inšpirovať týmto receptom a podarila sa mi taká dobrá sviečková akú som jedla len v Prahe, v hospode U Vejvodu . Sviečkovú robím často ale zvyčajne len, keď zostane zelenina z kuracej polievky. Použila som všetky ingrediencie z tvojho receptu okrem horčice a kyslej smotany ( nemala som doma), nepoužila som ocot ale citrón a bola mňamky-hamky. ďakujem za skvelý recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea S. (asanny) ID 1813, mimibazar.sk/asanny (30.4.2008, 18:42) |
To som strašne rada ... Všetkým prajem dobrú chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa T. (Asined) ID 1681, mimibazar.sk/asined (17.2.2008, 16:53) |
..tak dnes som spravila sviečkovú podla tohto receptu, pridala som iba udenu slaninku na maso a použila som kuracie prsia, ešte raz dakujem, cela rodina si oblizala prsty....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea S. (asanny) ID 1813, mimibazar.sk/asanny (18.3.2008, 12:03) |
Tak to ma veľmi teší Ďakujem...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |