Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 32 návštěvníkov)
Francúzske medové rezy
[ recept č. 37681 zo dňa 25.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*** Na medové pláty: 30 dk HL múky, 10 dk prášk. cukru, 1 PL medu, 7,5 dk masla (Palmarínu), štipka soli, 2 celé vajíčka, 1 KL sódy bikarbóny *** Na makovú piškótu: 150 g kryšt. cukru, 120 g PH múky, 5 vajíčok, 3 PL vody, 0,5 dl oleja, štipka soli, 1 KL prášku do pečiva, 95 g nemletého maku *** Na krém: 80 g kryšt. cukru, 2 balíčky vanilkového pudingu, 7 dl mlieka, (prípadne 2 žĺtky - krém je s nimi fajnovejší), 35 dk masla (alebo Hélia), 70 g prášk. cukru Na vrch: asi 10 dk orechov, čok. poleva (čok. na varenie + cera)
POSTUP PRÍPRAVY
*** Medové pláty: suroviny spolu zmiešame (vajíčka si zvyknem vytrepať vidličkou a až potom pridať medzi ostatné suroviny). Cesto môžeme dať na pol hodinku do chladu alebo aj hned rozdeliť na dve rovnaké časti, vyvaľkať a upiecť na opaku plechu vyloženom papierom na pečenie (rozmer plechu cca 20x30 cm - taký istý ako plech, v ktorom upečieme piskotu). Plát pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 C asi 8 minút, treba sledovať. Farba plátu má byť svetlohnedá. Upečené cesto je krehké, opatrne ho po upečení preložte.
*** Maková piškóta: Celé vajíčka v mixéri vymiešame do peny s cukrom, postupne pridávame vodu a na záver olej a múku so soľou a práškom do pečiva. Varechou primiešame celý, nezomletý mak. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (20x30 cm) a pečieme pri teplote 180 C asi 20 minút. Keď vychladne, stiahnite z nej vrchnú "kožu".
*** Krém: Uvaríme puding z mlieka, puding. práškov a 80 g kryšt. cukru (prípadne do mlieka rozhabarkujeme 2 žltka, ale možeme vynechať). Necháme vychladnúť. potom z pudingu dáme dole kožu a ponorným mixérom prešľaháme, krém bude jemnejší. V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, potom doň po lyžiciach pridávame našľahaný puding. Prešľaháme.
*** Spájanie: Najprv si z krému odoberte 5 väčších lyžíc krému, ktorý dáme na vrch zákuska. Do vyššieho plechu si uložíme medový plát + naň rozotrite polovicu krému + nasleduje maková piškóta + druhá polka krému + medový plát + tých 5 PL krému.
*** Orechy: v sáčku ich rozdrvíme klepáčikom na menšie kúsky a opečieme na sucho na panvici. Ked vychladnú, posypeme nimi vrch zákuska. Môžeme ešte poliať čok. polevou.
*** Zákusok necháme do druhého dňa postáť, aby medové pláty zmäkli.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Suroviny spolu zmiešame (vajíčka si zvyknem vytrepať vidličkou a až potom pridať medzi ostatné suroviny). Cesto môžeme dať na pol hodinku do chladu alebo aj hned rozdeliť na dve rovnaké časti a vyvaľkať. |
|
... vyvaľkať a upiecť na opaku plechu vyloženom papierom na pečenie (rozmer plechu cca 20x30 cm - taký istý ako plech, v ktorom upečieme piskotu). Plát pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 C asi 8 minút, treba sledovať. Farba plátu má byť svetlohnedá. Upečené cesto je krehké, opatrne ho po upečení preložte. |
|
Krém: Uvaríme puding z mlieka, puding. práškov a 80 g kryšt. cukru (prípadne do mlieka rozhabarkujeme 2 žltka, ale možeme vynechať). Necháme vychladnúť. potom z pudingu dáme dole kožu a ponorným mixérom prešľaháme, krém bude jemnejší. |
|
V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom... |
|
... potom doň po lyžiciach pridávame našľahaný puding. Prešľaháme. Ak máte radi sladšie, pridajte ešte prášk. cukor. |
|
Celé vajíčka v mixéri vymiešame do peny s cukrom, postupne pridávame vodu a na záver olej a múku so soľou a práškom do pečiva... |
|
Varechou primiešame celý, nezomletý mak. |
|
Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (20x30 cm) a pečieme pri teplote 180 C asi 20 minút. |
|
Keď vychladne, stiahnite z nej vrchnú "kožu". |
|
Spájanie: Najprv si z krému odoberte 5 väčších lyžíc krému, ktorý dáme na vrch zákuska. |
|
Do vyššieho plechu si uložíme medový plát + naň rozotrite polovicu krému + nasleduje maková piškóta + druhá polka krému + medový plát + tých 5 PL krému.
Na tejto foto je už celý zákusok poskladaný. |
|
Orechy: v sáčku ich rozdrvíme klepáčikom na menšie kúsky a opečieme na sucho na panvici. |
|
... Ked vychladnú, posypeme nimi vrch zákuska. Môžeme ešte poliať čok. polevou. |
|
Zákusok necháme do druhého dňa postáť, aby medové pláty zmäkli. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |