Lenka S. (boriska33) ID 137641 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 44 návštěvníkov)
Sypaný jablkový koláč
[ recept č. 37872 zo dňa 2.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
• 2 poháre múka hladká • 2 poháre, detská krupica, alebo múka hrubá • 2 poháre cukor práškový • 1 ks prášok do pečiva • 1 ks cukor vanilkový • 2 kg jablká • 1 ks Her • tuk
POSTUP PRÍPRAVY
Používam 3 dl pohár. Všetky suroviny okrem jabĺk a Hery si zmiešame v jednej miske. Postrúhame si jablká, s ktorými nešetríme a ani ich nevymačkávame, lebo koláčik bude suchý.
Plech vymastíme tukom. Na pekáč rovnomerne vysypeme 2 poháre zmesi. Na túto zmes dáme polovicu jabĺk, aj so šťavou - jablká nežmýkať. Opäť vysypeme rovnomerne po celej ploche 2 poháre zmesi a dáme druhú polovicu jabĺk, ktoré zasypeme poslednými 2 pohármi zmesi. Jablká musia dôkladne zakryť múku, inak koláč bude suchý, preto ak vám jabĺčka zachýbajú, radšej si treba dostrúhať. Lenivosť sa nie vždy vypláca:-) Typ pre vás: Sypkú zmes si rozdelím tak, aby stredná vrstva bola najtučnejšia a spodná zasa najtenšia... Z vlastnej skúsenosti viem, že ked dám spodnú vrstvu príliš hrubú, tak mi ňou jablčka neprejdu a je niekedy suchá... a stredná vrstva môže byť hrubšia, pretože saje vlhkosť aj zo spodných aj z vrchných jablk...
Na túto zmes postrúhame rovnomerne Heru a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Takto vyzerá koláčik po rozkrájaní: |
 | Hanka Z. (haha) ID 298, mimibazar.sk/haha (15.10.2012, 12:36) |
super koláčik, mal u nás obrovský úspech, vďaka za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Elena L. (elenita66) ID 99877, mimibazar.sk/elenita66 (14.10.2012, 10:21) |
Ahojte, chcem sa spýtať, na aký veľký plech zvyčajne robíte tento koláčik? A tie strúhané jablká ničím nesladíte? Stačí na to ten cukor zo zmesi? Díky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika Z. (veroninika) ID 206093 (13.10.2012, 14:42) |
dnes opat tento skvely kolacik...najhorsie je to cistenie a struhanie jablk  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika Z. (veroninika) ID 206093 (1.10.2012, 16:48) |
famozny....robila som 1x ...ale od teraz ho budem robit castejsie, mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (13.8.2012, 16:24) |
dopecene, okostovane , maslo som tiez rozdelila na vsetky vrstvy , chuti vyborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Beáta H. (Bejča4) ID 207170 (31.3.2012, 17:22) |
,výborný koláčik robievam ho....koláčik sa akurát pečie.....táááááá fantastická vôňa a chuť...mňam mňam.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela V. (misiatko33) ID 231495 (21.2.2012, 22:17) |
tento poznam, je vyborny... ja ho poznam trosku inak... davam obycajne 82% maslo 1 a pol... pol na spodok, pol na druhu vrstvu muky, pol na vrch... potom davam muku rovnomerne na vsetky vrstvy... nebude suchy... ale dakujem za pripomenutie, je velmi dobry  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Š. (spera) ID 34127, mimibazar.sk/spera (21.2.2012, 22:13) |
Vynikajuci kolac so super jednoduchou pripravou a chuti 100x lepsie ako klasicky jablcnik Super recept, iny uz piect nebudem urcite. Ja zvyknem este jablka jemne posypat skoricou, ked vrstvim Vdaka za tento recept!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |