Erika P. (csabinka) ID 150730 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Karamelová
[ recept č. 38478 zo dňa 20.3.2011 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
Celú som ju už odfotiť ani nestihla, tak aspoň takto:) Receptík na zákusok nájdete aj tu na MMB, ale ak sa niekomu nechce hľadať... Piškóta: 6 vajec, 6 PL KC, 5 PL polohrubej múky, 1 PDP, 50 ml oleja, kakao Snehové cesto: 5 bielkov, 250g KC Plnka: 300g KC, 250ml šľahačkovej smotany, 300ml mlieka, 1 Zlatý klas, 5 žĺtkov, 350g masla Poťah- želatínový (odkukaný z www.dortomanie.cz): 60 ml studenej vody, 1 vrchovatá lyžica, sypkej čírej želatíny, 110g svetlého medu, 1 lyžička arómy, asi 1kg PC (ale netreba celý)
POSTUP PRÍPRAVY
Bielky vyšľaháme s KC, pridáme žĺtky, olej, postupne múku s PDP a kakao. Rozdelíme na polovicu a upečieme 2 pláty, 5 bielkov s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia, rozotrieme na mastný papier a pri miernej teplote v rúre usušíme. Cukor do plnky skaramelizujeme, zalejeme smotanou a rozmiešame. Z mlieka, Zlatého klasu a žĺtkov uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej pridáme vymiešané maslo a oba krémy zmiešame. Na poťah: želatínu necháme 3 min. nabobnať v studenej vode, potom ju prihrejeme, ale nevaríme! Do zohriatej pridáme med a arómu, opäť prihrejeme a nalejeme na cukor. Dosýpame si podľa potreby. Ak sa niekomu veľmi lepí, môže si ruky potrieť tukom. Zapracovanú hmotu necháme oddýchnuť vo fólii asi 6 hod, pri izbovej teplote. Ak by vám veľmi stuhla, stačí vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky. Pri vaľkaní podsypávame solamylom. Pracuje sa s ňou výborne, ak si ju nenahreje príliš dlho a potom musíte čakať, kým vychladne :P Ale výsledok stojí za to:)
Na tortu som robila všetko z dvojitej dávky. Teda okrem poťahu. Toho je až-až. Torta mala priemer 30cm a stačila mi na ňu polovica. Chutilo :) Dúfam, že niekoho inšpiruje ,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Rovnaká pre svokričku :) |
![]() |
Pre kamaráta a jeho vyvolenú :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Hana S. (hankahc) ID 69374 (15.3.2012, 12:30) |
ja by som sa chcela opytat tej karamelovej plnky, ked si skrameliujem cukor pridam slahacku necham to vychladnut a potom to vyslaham? alebo to take riedke pridam do tej kasy zo zlateho klasu?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (csabinka) ID 150730 (20.3.2012, 18:40) |
Plnka sa nechá vychladnúť a potom sa len pomaličky pridáva do masla zmiešaného s pudingom zo Zlatého klasu. Vôbec sa nešľahá - nie je až taká riedka, ale zase ani hustá. Ale keď sa to všetko spojí je tak akurát a v chladničke krásne stuhne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Hana S. (hankahc) ID 69374 (25.3.2012, 9:06) |
No a ja som to vyslahala, plnka bola super husta, ale na druhy den sa mi "zgrcla", tak uz viem ze netreba slahat, ale chutovo je to vyborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka C. (ZdenkaCh) ID 187637 (21.3.2011, 13:07) |
Krásna a vyzerá strašne chutne Ak sa môžem spýtať ten poťah zostane taký žltkavý alebo je prifarbený ??? ešte raz opakujem kráááááásna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (csabinka) ID 150730 (21.3.2011, 13:34) |
Ďakujem, potešilo Poťah som prifarbila. Sám o sebe je ako tie kvietky po boku a na vrchu torty. Je belšia ako falošný marcipán a tie kupované poťahy ako white icing som zatiaľ nemala, tak s nimi neviem porovnať. Ale podľa mňa je biela.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zdenka C. (ZdenkaCh) ID 187637 (21.3.2011, 17:54) |
Super super teda určite vyskúšam dúfam že sa mi to aspoň trošku podarí lebo ja som len taký amatér a ešte k tomu začiatočník  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Erika P. (csabinka) ID 150730 (21.3.2011, 19:41) |
Určite sa podarí. Amatér som aj ja Tie sušené pláty sa nám napr. ani poriadne nepresušili, s mamkou sme ich takmer šmarili do koša Potom sme si povedali, že pečieme pre seba, tak sme ich tam šupli a potreli plnkou a na fotke to vidieť nie je a ani na chuti neubrali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika P. (csabinka) ID 150730 (21.3.2011, 12:29) |
dakujem dievcata, velmi ma tesi, ze sa vam torticka paci skoda, ze sa cez internet neda aj ochutnavat, ale to by sme za pocitacom sedeli asi cele dni  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janette M. (Zinka16) ID 75844 (21.3.2011, 8:16) |
Aj ja som robila podobnú http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=75844, ale táto vyzerá v priereze ešte lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (csabinka) ID 150730 (21.3.2011, 12:26) |
Fiiiha, pokukala som. Mam v sebe tolko cukru, ze mi bude tiect cez usi, ale nad vasimi tortickami by som nezavahala ani sekundu...No nadhera!!! A viete ich tak krasne potiahnut a ozdobit. Urcite nieco odkukam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.3.2011, 21:24) |
vydarená tortička  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (20.3.2011, 21:12) |
hmmmmmmmmm, suprová mňa určite inšpirovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 15:25) |
moje nervy a to som práve dojedla sladké a teraz mlsanica tu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |