Jana S. (JaniS.) ID 159902 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Hrnčekové medové pláty z Rumunska
[ recept č. 38484 zo dňa 20.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(1 hrnček = 300ml ) 1 a 1/2 h hladkej múky, 1 a 1/2 h polohrubej múky, 3 celé vajcia (dopredu rozhabarkovať v hrnčeku), 5 PL medu, 1 h práškového cukru, 1 h mletých vlašských orechov, 3 PL kakaa, 4 PL roztopeného masla (sú to asi 3/4 zo 100 g masla), 1 vrchovatú PL sódy bikarbóny
POSTUP PRÍPRAVY
1. Vo väčšom hrnci si na sporáku rozpustíme med, maslo a cukor. Potom pridáme jedlú sódu (zmes začne kypieť a rásť). Potom primiešame vajcia a stále miešame pri miernej teplote. Keď vznikne oranžovo-hnedastá pena, odstavíme zo sporáka. 2. Zmes potom vylejeme do väčšej misky, kde sú už zmiešané obe preosiate múky s orechmi a kakaom. Všetky prísady dobre rukou vymiešame, pričom občas posýpame ruku aj cesto hladkou múkou. (ak by sa však cesto nechcelo vymiesiť, pridajte ešte 1 dcl vlažného mlieka). 3. Po vymiesení necháme cesto polhodinu postáť prikryté na chlade. Po polhodine ho rozdelíme na 5 častí (ja si celé cesto najprv odvážim, a následne vydelím číslom 5. Potom si každú oddelenú časť ešte raz odvážim, či mi váha korešponduje s tým vypočítaným číslom - mám záruku, že každý plát bude rovnako veľký aj hrubý). Každú časť si vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske a na predlaktí prenesieme na vymastený a pomúčený papier na pečenie, ktorý je "prilepený" tukom o opačnú stranu plechu . Tam si z cesta vyrežieme požadovaný tvar plátu a odrezky opatrne odstránime.. Netreba zabudnúť každý plát husto poprepichovať vidličkou či špáratkom! 4. Pláty pečieme pri 175°C asi 5-7 minút. Po vychladnutí dajte opatrne všetky pláty na jeden deň alebo dva do veľkého sáčka spolu s čerstvými plátkami jabĺk a uzavrite ho. No a hor sa do plnenia - za pár minút máte pláty úplne mäkké (na obrázku som dávala citrónovú plnku, karamelovú penu, višňový džem a nugátovú plnku s orechami - torta po nich zostala krehká ako pri piškótovom korpuse a chutila po kakaových Bebe keksoch)
- odporúčam si vyvaľkať všetky časti cesta skôr, než začnete piecť prvý plát. Počas pečenia to už nebudete stíhať. - upečený plát sa ihneď po vybratí "zošmykne" pri jemnom naklonení a potrasení plechu. Na tento použitý plech môžte ihneď dať ďalší ešte surový plát bez opätovného pomastenia a pomúčenia pečiaceho papiera |
gerekova n. (gerekova22) ID 219870 (6.12.2012, 21:51) |
hmmmmm tak toto bude urcite u nas zajtra vyvoniavat v kuchyni  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 12:26) |
Miri, ďakujem si milá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.3.2011, 21:24) |
tak toto je veľmi zaujímavý receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 21:33) |
veru veru, mala som sprvoti aj obavy, či sa mi podaria, keď už len tie "obyčajné" recepty sa niektorým skúseným žienkam niekedy nepodarili, ale chválabohu vydarili sa a aj zákazníčka si krochkala blahom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (20.3.2011, 21:10) |
Tieto pláty určite upečiem a Janka zaujímalo by ma, ako robíš nugátovú plnku s orechami - nepripíšeš ju sem? Citrónová je predpokladám klasika a karamelová z uvareného salka alebo upáliš cukor + mlieko a nevarené salko ? Receptík sa mi veľmi pozdáva, dávam 100 bodov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (upravené 20.3.2011, 22:26) |
Želka, si zlatá, držím palec, nech sa podaria aj u teba A k plnkám: Želi, TU SÚ: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=38499 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (20.3.2011, 18:05) |
neviem preco, ale tieto platy akoby na mna kricali- upec nas v srdieckovej forme jasidielkooo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 18:52) |
a ja tuším vidím do budúcnosti - a vidím tvoje zuby kričať: " Au au jašidielko, už dóósť, šak sa na tom tvrdom ceste všetky vylámeme von z úst !"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (20.3.2011, 19:01) |
preco ze vylameme???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 19:14) |
veď vravím, že sú tvrdé aj v polcentimetrovej hrúbke a nieto ešte keď to spraviš niekoľko cm-ové vo formičkách  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (20.3.2011, 19:51) |
jani, mala som na mysli vo velkej srdcovej na tortu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 20:02) |
ty máš už aj takú no ale aj tak si to neviem dobre predstaviť - lebo naliať to tam nemôžeš, keďže to je tuhé cesto a zas pokiaľ z cesta vykrojíš tvar srdca a dáš ho do formy - no neviem, také nešikovné mi to príde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (20.3.2011, 20:18) |
ved to je to, ze nemam len vymyslam jak vzdy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 20:28) |
Ach a konverzácia je v slepej uličke tým pádom Veď nevymýšľaj toľko a upeč to na normálnom veľkom, plytkom plechu, na ktorom si vďaka papierovej srdcovej šablóne orežeš tie pláty a voilá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.3.2011, 16:33) |
Jani,tvoja torta nemá chybu a kedže medové rezy pekávam,vylepšená verzia s orechami a kakaom a bez važenia ma potešila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (20.3.2011, 18:50) |
ďakujem Mel, no a aby si ju videla celú, tak tu je http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=38101&user=159902 Dúfam, že sa Ti tiež tieto pláty podaria minimálne tak ako mne - boli moje prvé a vydarili sa, tak ty s nimi nebudeš mať problém  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |