Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Pravá liptovská kyslá polievka
[ recept č. 38922 zo dňa 4.4.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Dnes som sa rozhodla doma robiť na obed kyslú kapustovú polievku a tak mi rozvoniava celý dom, že som sa rozhodla podeliť sa s vami o tento veľmi jednoduchý a pritom fantastický recept. Každý, kto ju raz ochutnal, už ju bude robiť stále! Čo budete potrebovať: Polievka: 500g údeného mäsa, 500g bravčovej krkovičky alebo 1 väčšie koleno, 2l kyslej vody z kapusty, 3l vody, hrsť sušených húb, 5 zemiakov, soľ, 1 paradajkový pretlak Bábka: 2 väčšie zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička cesnakovej pasty, hrubá múka, 30ml oleja, 1ČL prášku do pečiva, 1 vajce
POSTUP PRÍPRAVY
Polievka: Do hrnca si odoberieme zo súdka kapustovú vodu (môžeme pridať aj hrsť kapusty), pridáme mäso a dolejeme vodou doplna. Pridáme hrsť vopred namočených hríbikov a dáme variť . Keď polievka zovrie, znížime plameň a necháme pomaly variť. Asi po hodine pridáme celé očistené zemiaky strednej veľkosti, paradajkový pretlak a podľa potreby osolíme. Varíme ďalšiu hodinu. Asi 15 minút pred dovarením vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia navrch a vtedy sú uvarené. Mäso a bábky vyberieme z polievky. Polievku podávame s uvarenými širokými rezancami a celým zemiakom. Ako druhé jedlo je plát mäsa s bábkou. Bábka: Zemiaky očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme trošku oleja, malú lyžičku prášku do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého čierneho korenia, vajce. Vymiešame a zahustíme múkou toľko, aby sa dali vytvarovať valčeky, ktoré hádžeme priamo do vriacej polievky. |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (31.1.2013, 11:13) |
vyzerá super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína K. (salenia) ID 159708 (31.1.2013, 10:55) |
Ahoj Silvinka, tak ja by som ti rada poradila s tými zemiakmi, budeš ich mať krásne uvarené, ak si zemiaky uvaríš osobitne v hrnci s vodou a troškou soli-a uvarené aj s vodou , jednoducho pridala do kapustovej polievky , mám to vyskúšané  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia Z. (silunka) ID 82925 (31.1.2013, 11:19) |
Ďakujem za radu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia Z. (silunka) ID 82925 (31.1.2013, 8:45) |
Polievka vyzerá super, no mám skúsenosť, že v v kyslej kapuste sa zemiaky neuvaria ani nakrájané na malé kúsky. Sem sa dávajú celé. Sú mäkké? Inak chystám sa vyskúšať. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana B. (bianca003) ID 70493, mimibazar.sk/bianca003 (18.11.2011, 11:41) |
najlepšia polievka aku poznám my sme ju doma robievali aj na vianoce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (22.4.2011, 20:27) |
vyzerá velmi dobre,mňam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava K. (Mirkakrizi) ID 3365, mimibazar.sk/mirkakrizi (20.4.2011, 11:27) |
Alinka, urobila si mi také chute, že ju musím uvariť, robievame trošku inú - bez pretlaku, ku koncu varenia robievam zápražku z oleja, cibule nadrobno a červenej papriky a nedávame bábky, podáva sa len s celým zemiakom a širokými rezancami najlepšie domácimi u nás ju majú tiež všetci radi, vrátane detí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (5.4.2011, 16:41) |
Alenka,polievocka vyzera veeelmo jedlo,a chvalim aj krasnu jarnu dekoraciu v pozadi uzasny napad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (11.4.2011, 17:20) |
Maťka, ona nielen vyzerá, ale je aj perfektná, je to naše národné liptovské jedlo, minimálne raz za 2 týždne musí byť a to v každom dome tu u nás určite je No. 1  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina M. (mmj) ID 19672 (5.4.2011, 9:17) |
mňam ešte nemôžem ale keď sa dokojíme hneď varím |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | simona oravcova (simonalh) ID 42882, mimibazar.sk/simonalh (18.3.2013, 10:56) |
ja som kojila a jedla vsetko aj segedin ,maly bol od mala nauceny nevymyslala som co mozem co nie,skus po troske... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (11.4.2011, 17:19) |
joooj, to ja som vydržala bez nej mesiac kým som kojila, potom som si už musela dať a malý to zvládol v pohode, bol zvyknutý z bruška  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |