Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Prekladané bryndzové pagáče
[ recept č. 39089 zo dňa 10.4.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
750 g hladkej múky, 2 žĺtky, 150 g masla, 125 ml kyslej smotany, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL soli, 80 g droždia, štipka cukru. Plnka: 250 g bryndze, 100 g masla, 125 ml kyslej smotany, 2 ČL horčice, 1 ČL mletej papriky, 1 PL pažítky, rasca podľa chuti. Okrem toho bielky na potieranie.
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryté necháme kysnúť cca 1 hodinu. Medzitým z bryndze, masla, smotany, horčice, papriky, rasce a pažitky vymiešame plnku. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a do strednej tretiny natrieme tretinu z celkového množstva plnky. Cesto poprekladáme a zľahka rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním dvakrát zopakujeme. Z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme rozšľahanými bielkami (pridala som aj jedno vajíčko) a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C cca 20 minút.
Zdroj: Nový čas pre ženy
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Príprava kvásku |
![]() |
Keď vykysne kvások, pridáme ostatné suroviny. |
![]() |
Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť. |
![]() |
Medzitým čo kysne cesto si pripravíme plnku a to zmiešaním všetkých surovín |
![]() |
Takto nám cesto narastie zhruba po jednej hodine |
![]() |
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske |
![]() |
A do strednej tretiny natrieme tretinu plnky |
![]() |
Cesto poprekladáme |
![]() |
xx |
![]() |
xx |
![]() |
xx |
![]() |
A znovu vyvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním dvakrát zopakujeme |
![]() |
Z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným bielkom a môžeme sypať hrubozrnnou soľou a sezamom |
![]() |
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C. Z tejto dávky mi vyšlo dva a pol plecha pagáčov |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Andrea Š. (adik64) ID 13933 (11.8.2014, 7:38) |
Zaujímavý recept, bryndzu máme radi, tak vyskúšam. Akurát mám otázku - medzi tým prekladaním treba nechať cesto nejaký čas odpočívať, alebo to mám robiť hneď po sebe? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.8.2014, 20:19) |
Andrejka medzi prekladaním je dobré nechať cesto odpočívať cca pol hodinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana A. (dina02) ID 52407, mimibazar.sk/dina02 (10.8.2014, 17:33) |
Ja som dnes vyskúšala náplň som asi dala moc ku kraju a keď som to poskladala pri ďalšom rozvalkaní sa mi to celé lepilo o valček a potom sa to lepilo a rozpadalo celé ale chuťovo celkom dobré |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.8.2014, 20:19) |
dôležité je, že chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica B. (chikitka15) ID 88450 (4.7.2011, 20:37) |
super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.7.2011, 9:38) |
Ľubka ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia D. (meganka85) ID 151180 (16.5.2011, 11:54) |
Prosim Vás kde sa da zohnat hrubozrnna sol? Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (16.5.2011, 20:32) |
Lucka ja som ju kúpila myslím v Tescu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ingrid B. (ikrekmegdenis) ID 124154, mimibazar.sk/ikrekmegdenis (16.5.2011, 7:43) |
vyzerajú fantasticky určite ich vyskúšam, ďakujem za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (16.5.2011, 8:39) |
Ingridka verím, že nesklamú, nám chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.4.2011, 21:27) |
Ivetka,slinky mi tečú Pagáčiky vyzerajú úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.4.2011, 20:33) |
Siska ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica S. (Friduška) ID 146033 (11.4.2011, 8:38) |
No tak tie sú mňamkové určite skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (11.4.2011, 14:40) |
Ľubka ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viera F. (Fafav) ID 30923 (10.4.2011, 20:56) |
Vyzerajú super, tieto určite v najbližšej dobe upečiem, i keď viem, že také krásne určite nebudú. Dám vedieť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (11.4.2011, 14:40) |
Vierka ďakujem , bola som v Čadci na služobke a kúpila som na salaši takú "origoš" bryndzu, takže v sobotu boli bryndzové strapačky a v nedeľu som piekla pagáče a ak vyskúšaš, tak sa určite vydaria, o tom nepochybujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (10.4.2011, 20:49) |
Ivetka, prosím ťa pošli jeden |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (11.4.2011, 14:39) |
Ivka keby si nebola tak ďaleko, tak by som ti hodila aj viacej ako jeden  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |