Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Fantastický domáci kečup
[ recept č. 40454 zo dňa 4.6.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
8 kg rajčín, 2 kg červenej mäsitej papriky aj so zrniečkami, 2 kg červených jabĺk, aj so šupkou, 2kg červenej cibule, 80 dkg kryštálového cukru, 6 dcl octu, 8 feferóniek aj so zrniečkami(kto má rád menej pikantné môže dať aj menej),12 strúčikov cesnaku, 8 PL vegety, 8 kusov bobkového listu, 12 kusov klinčekov, 2 ČL mletého čierneho korenia, 2 ČL nového korenia, 1 ČL mletej škorice, pol lyžičky muškátového orecha mletého( kto má rád menej výraznú chuť, stačí aj polovica z tohto množstva), 1 ČL kari korenia
POSTUP PRÍPRAVY
Rajčiny, papriku, cibuľu, jablká, feferónky a cesnak si zomelieme na jemno na mäsovom mlynčeku, dáme do veľkého hrnca, a pridáme všetky ostatné suroviny, čiže cukor, ocot, vegetu, bobkový list, klinčeky, čierne a nové korenie, škoricu, muškátový oriešok a kari korenie. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny, občas premiešame, aby sa nám neprichytil spodok. Potom odstavíme, celú zmes prepasíruje cez pasírovátko, dáme naspať do čistého hrnca a varíme ešte asi 4 hodiny, alebo pokiaľ sa nám voda neodparí a nedosiahneme potrebnú hustotu kečupu, niekedy to trvá aj dlhšie, ale verte, že stojí to za to. Zmes samozrejme zase občasne premiešame, aby neprihorela.Nakoniec keď už je kečup uvarený, hneď s horúcim plníme pripravené šrobovacie poháriky do plna, zavrieme víčkom a otočíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme do druhého dňa tak. Potom pohárky naspať otočíme a hotovo, ukladáme na poličku a tešíme sa na degustáciu. Je naozaj výnimočný. Dobrú chuť |
Oľga K. (ollynka) ID 291172 (20.8.2017, 22:49) |
viete mi niekto poradiť koľko lyžíc soli by som mala dať namiesto vegety??? Namiesto muškátového orieška môžem dať muškatový kvet mletý? Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (30.8.2011, 17:57) |
Tak toto je niečo senzačné, robila som z menšej dávky - na vyskúšanie - ale už ľutujem, že len tak málo - kam sa hrabú všetky hellmansy a spol., a pritom viem, čo jem, a vôbec som po pasírovaní nevarila 4 hodiny, len dve, asi to záleží od paradajok, a je takýýý hustýýýýýý ledva cez lievik pretekal do fľašky. Určite sa na zimu zásobím plnou dávkou!!!! Super!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (23.9.2011, 18:48) |
Som rada, ze sa podaril, aj ja som ho mala tento rok totalne husty a nadherna farba a taaa chut, tiez som mohla viacej urobit Vela zdaru a uspechov babenky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (26.9.2011, 22:20) |
tak som ho opäť uvarila, z 12 kg paradajok a potrebného množstva ostatných surovín, brat povedal, že je úplne ako kečup Heinz, a má pravdu, vyšlo mi 23 kečupových fliaš-tých, 520 gramových dúfam bude stačiť na celú zimu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (28.9.2011, 22:53) |
No bravo,tak je zásoba na celú zimu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (20.8.2011, 11:11) |
stálo by za to vyskúšať |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (20.8.2011, 10:54) |
akurat idem robit podla tohto receptu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |