Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 116 návštěvníkov)
MARLENKA - takmer originál :)
[ recept č. 41992 zo dňa 8.8.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Receptov je tu veeeľa, tak len pre inšpiráciu - PRE záujemcov nech sa páči postup:) recept mám dávno od kolegyne, ale mala som pocit, že ho každý pozná... potrebujeme: 100 g masla, 2PL medu, 250g práš. cukru, 2 vajcia (veľké), 1PL sódy bikarbóny, 1 lyžička octu, 600-700g hladkej múky Krém: 2 uvarené salka, 1/2 kg masla (pravého 82%) - vyšlahať, veľkosť plechu - klasika ako je el. rúrach - cca 30 x 38 cm
POSTUP PRÍPRAVY
-sódu s octom zmiešajte ak treba dokvapkajte si ocot. -v hrnci pri miernej teplote roztopiť a vymiešať maslo, med, cukor - pridať sódu s octom - stále miešať a postupne pridať dve vajíčka - začne to hnednúť a voňať ako marlenka, keď to bude mať peknú karamelovú farbu odstaviť, vychladnutú hmotu zmiešať s múkou a vypracovať cesto. -cesto rozdelíme na 6 častí - 5 rovnakých a jednu menšiu - vyvalkáme platy a upečieme na obrátenej strane plechu (so šiestym sa netrápte, ten sa struhá) - pečieme kratučko pri 200 stupňoch cca 3-5 minút (treba stále kontrolovať, sú veľmi rýchlo upečené)
Pláty rovnomerne natrieme krémom, vrchný natretý plát posypeme natrúhaným šiestym plátom, zaťažiť a čakať kým zmäkne, nakoniec cikcakovo poliať čokoládou Táto je z 5tich plátov (niekedy sa mi nechce, tak spravím iba 4, ale určite je lepšia z piatich a šesty menší postrúhať)
Môže pripadať presladená, ale nie je.... a s horkou (neosladenou) kávou.... neprekonateľná chuťová kombinácia :) |
Celkom: 38 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Elena M. (Davoš) ID 38999 (16.12.2013, 21:59) |
Mirka,skúšam robiť marlenku podľa tvojho receptu.Zmes ktorá je na varenie som dala hneď dokopy a zmixovala mixerom a potom som to uvarila dosť tak do tmava.Keď to vychladlo dala som tam múku a neišlo mi zmiešať,tak som pridala ešte trocha mlieka a maslo.Cesto sa mi vyvaľkalo veľmi dobre,ale neviem či som to nepiekla dlho okolo 7-8 min. na 180-190C. Mám tie pláty veľľľľľľľmi tvrdé.Myslíš,že to zmäkne keď sa dá plnka.Za koľko by to malo zmäknúť?Uvažujem že to všetko pomeliem a urobím z toho marlenkové guličky,lebo sa bojím aby to zmäklo. Mávate to aj vy také ako beton??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (15.2.2014, 20:47) |
ako to vtedy dopadlo??? až teraz som si všimla otázku....pláty sú tvrdé totálne!! ale keď sa premažú a nechajú odležať, úúúplne zmäknú..do 24 hodín cca |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva F. (evelinlopez13) ID 40992 (18.8.2013, 21:47) |
Receptik je super, vylepsila som ho lyzickou kakaa, no mne to skor chutilo ako medovo karamelove rezy a nie ako marlenka Kedze som to mala s cim porovnat, par dni pred tym manzel dostal original  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana M. (tamika11) ID 268763 (11.5.2013, 23:00) |
nejako neviem dať dokopy cesto, veľmi sa mi sype išla som presne podľa návodu, kde som spravila chybu? všetci tu píšu, ako sa im krásne vaľkalo cesto, ja ho neviem dať dokopy a to som dala len 600g múky ale vonia krásne, ako kupovaná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (25.5.2013, 23:40) |
Zuzkaaa, ani sa nepodarilo??? neboli malé vajíčka?? niekedy je problém v múke, ja používam "babičkinu" ... no neviem, to sa mi nikdy nestalo, pridať trošku masla a vypracovať |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana G. (suuzi) ID 30458 (1.2.2013, 14:35) |
otazka - to salko ako dlho prevarit? potom nechat vychladnut? s maslom zmiesat studene - studene aj salko aj maslo? alebo maslo dat do salka roztopene? prosim o instrukcie ))) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (21.2.2013, 21:56) |
inštrukcie trošku neskoro, ale predsa....salko variť tak 2 a pol hodiny nechat vychladnúť a vyšľahať so zmäknutým maslom (nechať ho chvilku vonku z chladničky) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica S. (Friduška) ID 146033 (14.1.2013, 11:11) |
Ja robím tu istu marlenku ,len do plnky dávam ešte 2 uvarené karamelové pudinky v 6 dcl mlieka .Ale je ozaj výborna.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (21.12.2012, 14:24) |
Tentokrát som spravila 6 plátov a z horúcich som vykrojila veľa malých kruhov, Z odrezkov bola posýpka. Mám veľa malých tortičiek-marleniek. Páči sa mi, že akýkoľvek tvar si vymyslím, vždy mi to pekne vyjde. Ešte raz vďaka Pekné sviatky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (9.1.2013, 22:35) |
hmmmm, super nápad!!! ja som zas robila z tohto cesta klasika medové rezy - z celej dávky "marlenkové" cesto - 4 pláty + krém z kaše a masla + stred lekvár a hore čokoláda - perfektná zmena s tým lekvárom - kto má rád |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (17.11.2012, 17:27) |
super..... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína M. (BimbiShop) ID 156738, mimibazar.sk/bimbishop (17.11.2012, 17:22) |
už sa teším na zajtrajšie pečenie, i ked nie som moc dobrá v pečení... . Dúfam že sa mi to podarí ....mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | maria s. (mery73) ID 77680, mimibazar.sk/mery73 (31.10.2012, 14:56) |
marlenku som robila ešte v pondelok-je výýýýbornáááá Ďakujem za skvelý receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika D. (monikul) ID 18393 (27.10.2012, 11:27) |
chcem sa spýtať, zaťažiť už natreté?? stačí len plechom prázdným alebo nejako inak?? vyzerá perfektné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (29.10.2012, 23:36) |
ano zaťažiť natreté - plechom, ale naň naukladať aj 2-3 kg....mlieko, múky...čo chytíte do ruky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika D. (monikul) ID 18393 (7.11.2012, 13:07) |
Dakujem za radu...už sa na ňu teším snád sa podarí |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (beaja) ID 157746 (26.10.2012, 14:39) |
mnam , vyzera ako original, určite urobím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (26.10.2012, 10:52) |
....až teraz som si všimla otázku na veľkosť plechu....veľkosť plechu som pripísala do receptu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora B. (buenko) ID 204486 (20.9.2012, 13:09) |
chystám sa túto marlenku upiecť, len potrebujem vedieť na akú hrúbku sa to cesto má vyvaľkať, resp. na akú veľkosť plechu. ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mariana S. (SMarietta) ID 79346, mimibazar.sk/smarietta (7.4.2012, 9:38) |
Dnes som ju robila a je vyborna naozaj sa podarila a velmi som sa jej bala.hlavne toho pecenia ze to budem zase skrabat z plechu ako naposledy .No piekla som si platy na sillikonovej podlozke a krasne sa odlepovali.Je neskutocnaaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína J. (xenja) ID 43058, mimibazar.sk/xenja (upravené 4.3.2012, 9:20) |
Marlenka je vyborna!!!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Patrik M. (patman) ID 174372 (22.1.2012, 16:25) |
robila som ju na silvestra prvykrat a na prvykrat bola super,recept je super, len som si ju trochu "zjednodusila". cesto som si rozdelila na 5 rovnakych casti, rozvalkala som si ho rovno na papieri na pecenie a nemala som problem ani s tym, ze by sa lepilo cesto ani s prenasanim na plech. samozrejme, budete potrebovat niecu pomoc, kedze papier velmi cestuje po linke. manzel sa ochotne podujal. piekla som platy na 180°C presne 3 minuty, mala som pusteny casovac a boli super. ked boli upecene polozila som si ich na seba a vyrezala z nich pekny obdlznik, aby boli vsetky rovnake a zaroven som ziskala posypku navrch. takze som piekla len 5 platov!!! a nakoniec, ked som to natrela a dala do chladnicky, zostala tvrda, takze som si spravila pokus na par kuskoch a zistila som, ze najidealnejsie je nechat marlenku vonku a nedavat ju do chladnicky, kym nezmakne, v mojom pripade cez noc, idealna je asi komora, ale kedze ju nemam nechala som ju pri okne a s vypnutym radiatorom bola bozska, cela rodina si zobrala recept... Nela |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ANDREA V. (TONKOVCI) ID 178550 (6.1.2012, 8:00) |
aha už viem kde je chyba dala som sodu ako ste písali nie sodu bikarbonu nemam rada taketo nepresnéééééééééééééééé recepty!!!!!!!!!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava G. (Miroslava11) ID 61027, mimibazar.sk/miroslava11 (16.1.2012, 22:23) |
No to ma mrzí!! pôvodne som vložila len foto pre inšpiráciu až následne pre záujem aj recept a naozaj som neišla až do takých podrobností. Už som to opravila a aj keď asi nebudete mať chuť, odporúčam vyskúšať ešte raz a verte, že to nebude naposledy |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 38 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |