Katarína B. (kava4) ID 47637 |
|
Oblasť: Malacky |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 27.5.2008 |
Naposledy: 16.7.2024 9:17 |
Aktualizácia: 22.5.2024 0:55 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Čokoládové rizoto
[ recept č. 42013 zo dňa 10.8.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
110 g tmavej 70 až 75% čokolády, 200 ml šľahačková smotana, pol litra mlieka, 170 g ryže Arborio alebo Carnaroli /na prípravu rizota/, 40 g trstinového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Rúru predhrejeme na 150 stupňov, zapekaciu misu s objemom cca jeden a pol litra vymažeme maslom. Vložíme ju do rúry, aby sa ohrievala, kým si pripravíme rizoto. Šľahačkovú smotanu a mlieko vlejeme do hrnca, pridáme ryžu a cukor. Za stáleho miešania privedieme k varu. Čokoládu nalámeme na kúsky, keď zmes v hrnci začne vrieť, pridáme postupne 40 gramov čokolády a miešame, až kým sa nerozpustí. Zmes nalejeme do vyhriatej zapekacej misky, dáme ju do rúry na 20 minút. Potom ju vyberieme, rizoto premiešame a vrátime naspäť do rúry na ďalšiu cca štvrťhodinku. Povrch rizota posypeme zvyšnou čokoládou nalámanou na kúsky. Prikryjeme misu alobalom a necháme ju ešte na dve-tri minútky v rúre, aby sa kúsky čokolády roztiekli. Na záver prilejeme trošku smotany a zľahka zamiešame. Servírujeme ma predhriatych tanieroch, môžeme pridať aj šľahačku.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Tak tu je tá ryža Arborio od Lagris, čo som spomínala.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
| Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (22.9.2011, 8:04) |
neskutocna dobrota konecne som sa vcera dokopala s malou dusickou spravit tuto mnamku - a 3 kusy doma sa hadali, komu sa ujde posledna porcia u nas jednoznacne dvojnasobna porcia, aj ked toho bolo vela - im to nestacilo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jana K. (jenkka) ID 10109 (17.8.2011, 14:43) |
Ja sa chcem spytat, ze namiesko ten ryze som kupila ryzu parboiled a ta je dlhozrna ci by to islo aj s nou? CI radsej kupit druhu ryzu? lebo mam strasnu chut na totu rizotko a po dlhej dobe sme sa dostali do mesta a ja som si v tej rychlosti pomylila ryze |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína B. (kava4) ID 47637 (20.8.2011, 14:45) |
Tá ryža o ktorej hovoríš má síce nepochybne viacej vitamínov a minerálov ako iné druhy ryže, vďaka špeciálnym technologickým postupom, ale obávam sa, že v tomto prípade by ryža Parboiled, čiže vaporizovaná - predparená ryža nebola šťastná volba. Inak výhodou, ale pri tomto recepte skôr nevýhodou tejto ryže totiž je, že po uvarení sa nelepí. Má takú skôr sypkú konzistenciu. Asi by bolo fakt lepšie skočiť do obchodu ešte raz a kúpiť tú správnu. Ak by si totiž rizoto spravila presa len z tejto, nemusela by si byť s výsledným efektom spokojná. Parboiled odlož na iné príležitosti, určite sa ešte zíde. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Jana K. (jenkka) ID 10109 (27.8.2011, 10:50) |
Katarinka dakujem za vysvetlenie Neriskovala som to a tu ryzu som radsej odlozila a vcera kupila konecne tu pravu tak dneska idem skusit toto rizotko |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (11.8.2011, 9:44) |
super nápad, mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.8.2011, 14:33) |
toto ma laka velmi, decka by to urcite zmastili aaj s misou akurat sa chcem spytat na tu ryzu, kedze som total analfabet a okrem gulatozrnnej, dlhozrnnej a basmati inu nepoznam - kde ju kupim napr. v beznych sietach? dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Irena W. (irmuska) ID 105511 (upravené 11.8.2011, 10:15) |
kupujem túto ryžu bežne v Tescu alebo v Carrefoure v 500 gr vreckách, býva na nej aj napísané, že je na rizoto, pri recepte na čedarové rizoto mám fotku ako vyzerá balenie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (15.8.2011, 7:45) |
dakujem, zase som sa tu cosi naucila |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína B. (kava4) ID 47637 (10.8.2011, 20:26) |
Sú to talianske druhy ryže, je to taká strednozrnná ryža, je o niečo okrúhlejšia a povedala by som, že šťavnatejšia ako dlhozrnná ryža. Používa sa aj do pudingov a iných krémových dezertov. Predáva sa v 1 kg alebo 500 g balení, napr. od značky Lagris za cca 1,69 EUR. Ja som Carnaroli kúpila v bio obchode, ale určite sa dá zohnať aj v bežnom supermarkete. Arborio sa hodí najmä preto lebo výborne vstrebáva vodu, po uvarení sa vytvorí taká kŕemovitá hmota. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (15.8.2011, 7:44) |
dakujeeeeeeeeeeeeeeem za vyklad, uz si len napisat tahak a sup na nakup |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Veronika G. (veronika45) ID 20591 (10.8.2011, 13:55) |
to ke uuuuplne super..... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |