Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)
Skvelá čalamáda bez sterilizovania
[ recept č. 42096 zo dňa 14.8.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Túto čalamádu som robila len uplynulý víkend, ale už teraz viem, že dlho nevydrží, pretože hoci ja nie som na takéto chute, túto kapustovú čalamádu zjem ako nič. Pripomína mi chuťovo kapustový šalátik a ten veľmi ľúbim. Čo budete potrebovať: 2,5kg hlávku kapusty, 1kg papriky, 0,5kg cibule, 0,5kg mrkvy, 15dg kryšt. cukru, 500ml octu, 1dl oleja, 1 deko
POSTUP PRÍPRAVY
Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance. Spravte si zálievku z cukru, octu a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) , premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny. Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť. Potom už len naložte do fliaš aj s vodou, uzavrite a odložte do chladu. Nemusíte sterilizovať. Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete :-) Vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek. |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (31.10.2015, 10:43) |
Medzi surovinami je aj olej, ale v postupe už o ňom nie je zmienka... Tak teraz neviem, či sa má dať alebo nie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.11.2015, 16:23) |
Takže čalamáda je hotová už skoro 3týždne a sterilizovali sme ju. Dnes bola prvá koštovka. Octu som dala menej ...asi polovicu, lebo nemáme radi veľmi kyslé... a cukru som dala možno trocha viac a pridala som aj do každej fľaše 1/2 PL oleja.. Sterilizoval manžel a to na 100°C/ 15 min. A mohlo by byť aj 20. Ale mne tá čalamáda strašne takto chutila... perfektná, chrumkavá a bola ako pikantný kapustový šalát... Dala som tie zeleniny, ktoré si uviedla a pridala som ešte aj reďkovky... Proste de luxe! Ďakujem ti za senzačný nápad, za recept. Dúfam, že si sa neurazila kvôli zmenám, ktoré som spravila recept je samozrejme tvoj a budem ťa uvádzať ako autorku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anka U. (schudni) ID 89697 (4.8.2015, 23:31) |
a tu zalievku je treba prevarit? Alebo si to mozem zarobit len so studenou vodou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dana P. (Danica11) ID 153167 (16.10.2013, 15:43) |
ale možem to aj sterilizovať cca 20min?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
katerina2791983 z. (snežana2791983) ID 246088 (17.7.2012, 14:27) |
KEBY TO PREVARIM MOZE BYT? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
katarina l. (preciosa) ID 174152 (28.8.2011, 7:26) |
super recept ja to robim kazdy rok a zjem ju za chvilu takze musim urobit tento rok viacej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (15.8.2011, 20:32) |
zaujímavý receptík, už aj odkladám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (15.8.2011, 14:13) |
Alenka, oprav dávku cukru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (sokolka) ID 66132 (15.8.2011, 6:39) |
Alenka, chcem sa opýtať,či takúto čalamádu musíme držať v chladničke,alebo ani nemusíme,či by sa to pokazilo,keby bola napr.v pivnici,ktorá nie je veľmi studená. Ďakujem za odpoveď.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (15.8.2011, 17:04) |
nie, aj ja som ju dala do pivnice a je v pohode.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |