Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Raz-dva zemiakové pirohy
[ recept č. 4409 zo dňa 12.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Sáčok veľkých cestovín - najlepšie veľké mašle /motýle/ Farfalle - z tvrdej pšenice,1 kg zemiakov, kúsok (veľký) slaninky, obyčajné maslo do zemiakov, soľ (cca 4 porcie)
POSTUP PRÍPRAVY
Milujeme pirohy, ale keďže je s tým roboty viac než dosť, vymyslela som si túto alternatívu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. |
![]() |
Medzitým si nadrobno nakrájame slaninku, osmažíme. |
![]() |
V dostatočnom množstve osolenej vody si uvaríme cestovinu - naozaj sú najlepšie veľké mašle /ak sú veľmi tvrdé, varíme dlhšie, ak nie, tak kratšie - dôležité, aby tá cestovina nebola úplne mäkká - musí mať konzistenciu cesta, ako keď sa robia klasické pirohy). Keď sa nám uvarí cestovina - scediť, dať do misy, poliať slaninkou |
![]() |
potom až pridávame popučené a surovým maslom ochutené zemiaky. Premiešame, aby sa zemiaky dostali všade. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to určite chutné. Lepšie je, keď je zemiakov viac -pirohy sú potom chutnejšie. Ak ich chceme mať"hutnejšie", dáme ešte trošku viac slaniny. Ešte dosolíme podľa chuti.Nedávame nikde žiadnu cibuľu, ani žiadne iné ochuteniny. |
![]() |
A hotovo! K tomu dobrý cmar, alebo acidko... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Nikolka C. (Nicol116) ID 193574 (23.3.2012, 20:16) |
Som zvedavá,vyskúšam to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (bambudža) ID 11372, mimibazar.sk/bambudza (upravené 8.11.2009, 17:58) |
môžem potvrdiť že je to SUPER PAPINA FANTASTICKÉ ....ja som ta dcéra,čo vždy dobehne s kastrólikom k ( leskot ) aj dnes som si bola zobrať a už sa teším na zajtra ako sa do nich pustím .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jarmila Š. (simco) ID 31747 (22.10.2009, 10:56) |
... tak robila som aj ja minulý ťýždeň, dnes sa chystám znova, lebo včera mi chýbala slanina - je to fantázia, nechutí to vôbec ako granadír, lebo tie zemiaky sú roztlačené, ja som aj napriek varovaniu dala troška opraženej cibuľky a aj vegetu a syn sa nevedel dojesť, treba len vyskúšať,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 23:05) |
Jarmilka, ďakujem, to ma len teší My k pirohom nedávame cibuľu, do čistej zemiakovej len čerstvé maslo, preto som to tam tak napísala , ale o to sa viac teším, že ste si na nich pochutili, ďakujem krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Bibiana V. (raguzza) ID 71704 (12.10.2009, 17:01) |
Tak toto asi nebude ako pirohy ,ale skôr ako granadir.Pirohy sa plnia zemiakovou bryndzovou plnkou,alebo namiesto bryndze dať taveny syr.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:41) |
Bibka, vôbec to nechutí ako granadír, ale chuťou pripomínajú pirohy a sú oveľa rýchlejšie pripravené, preto ten názov raz-dva. U nás sa pirohy plnili rôznymi plnkami, aj sladkými, keď ich budem robiť najbližšie, pridám aj recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva N. (leskot) ID 98318 (13.10.2009, 20:04) |
Potom je tu ešte jedna možnosť, že si do toho švacneš aj bryndzu Vieš, pointa receptu je v tom, že je to RAZ-DVA a pripomína to pirohy plnené zemiakovou plnkou My, čo nám to chutí, oceňujeme práve tú krátkosť prípravy .....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:37) |
Ďakujem Evka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (13.10.2009, 19:37) |
bibka,dovolim si poopravit, nie pirohy SA plnia zemiakovo-bryndzovou plnkou,ale JA (teda ty) ich plnis takou plnkou. ja robim pirozky aj zemiakovo-bryndzove,ale aj s plnkou zo zemiakov a oprazenej cibulky alebo zemiakov a maty.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:35) |
Ďakujem Jani, ako vravíš, dajú sa plniť rôzne a z vlastnej skúsenosti môžem len potvrdiť, že zemiakové s mätou sú fantastické  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.10.2009, 10:39) |
tiez robite zemiakove s matou? u nas take vzdy robili stari rodicia a ked som niekomu povedala,ze aj tak sa da,tak na mna pozerali ze ci mi nahodou trosku ne nevedia,co je dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:47) |
Tak to ani nevedia, o akú dobrotu prichádzajú Áno, sú skutočne vynikajúce. Tiež sme ich mávali u starých rodičov, tam sa robili väčšinou na slano. Doma mamka robila viac druhov naraz a najviac sladké, aby boli všetci spokojní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.10.2009, 16:15) |
Aďka, dnes som teda robila tieto tvoje raz-dva pirohy nemali sme to ako porovnať s tými pirohmi, čo si spomínala, lebo to nepoznáme. Ale celkom nám toto chutilo. Len sme nemali acidko, lebo na to nik nemyslel a papkali sme to s kvasenými uhorkami, aj keď to sa asi nemá, však? Budem to robievať, lebo je to veľmi rýchla, nenáročná príprava Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:31) |
Ďakujem Kristínka Ja neviem, či sa to nemá s uhorkami , nabudúce vyskúšaj s acidkom a porovnáš, ale som rada, že ste si pochutili. Ja viem, že to nie sú pirohy, ale pre zmenu sa to dá, však? Klasické pirohy robievam veľmi podobne ako Ty, ktoré máš v receptoch, keď ich budem robiť, pridám recept a postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (10.10.2009, 20:20) |
Jóóój Aďka veľmi sme si pochutili pozri http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=603061 robila som ich minulú sobotu a je to mňam, určite budem robievať Ďakujem za super receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 10:24) |
Lucka, tak si ich vyskúšala? Rado sa stalo, ja ďakujem za milý komentárik a veľmi sa teším, že ste si pochutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.10.2009, 16:23) |
Teda mne to strašne pripomína granadír. Aspoň teda my to takto robievame.. len tie uvarené zemiaky hodíme na cibuľku+ papriku a potom zmiešame s cestovinou a navrch dáme opečenú slaninku. Ja poznám iba také plnené pirohy zo zemiakového cesta, ktoré mám aj niekde v receptoch. Iné som ešte nejedla Toto vyskúšam, veď zlé to iste nebude aspoň nejaká obmena díkes  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:35) |
Kristínka, tu sú ale popučené zemiaky a ochutené maslom, do granadíru dávaš určite pokrájané na kocky a robím ho aj ja s cibuľou a paprikou,ale tu to to nejde, má to chuť klasických pirohov, ja mám pirohy strašne rada, ale takto to mám oveľa rýchlejšie Veď vyskúšaj, a ak aj nebude chutiť, kľudne napíš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (30.9.2009, 21:52) |
Aďka, toto výborné chutné jedlo robím najmenej raz do týždňa Nevieme sa ho s mužom dojesť.... prejde 5-6 dní, ja sa zamyslím ...že čo by som asi zajtra uvarila ... muž sa na mňa pozrie a už sa smejeme - žeby pirohy? Aj dcéra hneď dobehne s misečkou alebo kastrólikom, keď zistí, že som varila akože pirohy a naloží si kopcom Pre nás je to proste super papina ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.10.2009, 10:28) |
Evka zlatá, ďakujem za krásny komentárik , ktorý ma pobavil a zároveň veeeeeľmi potešil Mám veľkú radosť, že vám tie moje falošné pirohy tak chutia Narobila si mi teraz také chute, že si ich asi zajtra spravíme Želám krásny dník  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (1.6.2009, 18:51) |
Tak toto jedlo vážne nemá chybu. Teraz sme dojedli zvyšok zo soboty ohriaty na panvičke. Neskutočná dobrota. Ruky bozkávať človeku, čo také jedlo vymyslí. Za super krátky čas kopec dobrej mlsoty! Pri delenej strave miesto slaninky veľa usmaženej cibule. Prvý raz som urobila so slaninkou a teraz s cibuľou. Necítiť rozdiel - podstatná je tá cestovina s omaslovenými zemiačkami. Naozaj, naozaj chutné!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.6.2009, 23:56) |
Ďakujem Evka Mamka mi nechcela veriť, že pirohy sú len pirohy, ale keď skúsila, tak už sa jej do pirohov púšťať tiež veľmi nechce Som veľmi rada, že ste si pochutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina T. (oliva) ID 4123, mimibazar.sk/oliva (24.4.2008, 10:16) |
Teda to bola bašta tatino je dnes doma...začala som varit obed skor a on komentoval výsledok tesne pred preliatím slaninkou...že akýto maglajz ale potom už je po obede a o je 10,15 a ja vlastne neviem čo bude na obed, lebo skoro nič neostalo ...vynikajúce a odpadlo to pracné pirohovanie fakt super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.4.2008, 13:26) |
Ďakujem krásne Tak to sa teším aj ja a čo bolo potom na "obed", keď predjedlo boli "pirohy"? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.4.2008, 13:24) |
Aďka, klobúk dole, už klasické plnené pirohy ani nebudem robiť, tie som zvykla robiť tak raz do roka, lebo sa mi nechcelo babrať, ale takto ich budeme mať aj každý mesiac Ja som k nim urobila jednú fantastickú polievku, no taký super obed som už dávno nevarila http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=249609  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.4.2008, 14:00) |
Evka, Wow, polievočku urobím aj ja!!! Vyzerá veľmi vábne A ďakujem krásne za pochvalu - tiež ich aj trikrát do mesiaca No to musela byť "bašta"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mima K. (Babyshock) ID 12042, mimibazar.sk/babyshock (21.3.2008, 17:49) |
robime podobne,len my robime z domacich cestovin.cesto na pirohy len pokrajame na fliacky a tak vyvarime,zemiaky pokrajame na male kocky a zmiesame s bryndzou,kt. trochu rozmiesame so smotanou a slaninka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.3.2008, 22:58) |
Áno, už so to jedla aj ja, , toto je taká rýchlovka -vymyslela som si to na spôsob tých plnených pirohov - len zemiačky nie sú v dnu v ceste, ale v tých zakončeniach mašličiek - čím viac zemiačkov, tým sú lepšie a čím viac slaninky - ešte lepšie. No kto sa s tým bude babrať vyše hodiny a za dvadsať minút to zjedia Mimka, prajem celej rodinke .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |