Evka A. (evka.a) ID 35030 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1068 návštěvníkov)
Výýborná kakaová marlenka
[ recept č. 4463 zo dňa 16.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
![]() |
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
![]() |
... a cukor. |
![]() |
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
![]() |
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
![]() |
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
![]() |
Takáto hnedá pena. |
![]() |
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
![]() |
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
![]() |
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
![]() |
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
![]() |
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
![]() |
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
![]() |
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
![]() |
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
![]() |
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
![]() |
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
![]() |
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
![]() |
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
![]() |
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
![]() |
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
![]() |
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
![]() |
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
![]() |
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >> |
Katarina S. (Katkalika) ID 334713 (8.10.2021, 18:59) |
Dobry den, velmi chutna marlenka. Robila som ju druhykrat. Chcem sa opytat ale na plnku. Ked som k vyslahanemu maslu a,salku pridala vychladnuty puding, nevedela som sa zbavit hrudiek z pudingu. Kedze bol vychladeny, zatuhnuty, logicky sa potrhal, pohrudkoval...plnka nebola pekna hladka..chutovo fajn, sem tam hrudky pudingu co sa pri jedeni s cestom strati, ale ja s tym nie som spokojna. Ako na to aby sa mi to nedialo? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maja c. (macis) ID 63536 (24.10.2021, 9:03) |
puding treba prešľahať mixérom pred tým, než ho pridáte k maslu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Patricia P. (patra24) ID 322507 (31.10.2016, 21:34) |
Bol naozaj vyborny ale dost tazky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Nikoleta L. (nikca76) ID 233031 (22.10.2016, 15:15) |
javascript m(´ ´) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka L. (Bandurka61) ID 320970 (30.3.2016, 20:10) |
piekla som ja asi 5 x, naposledy na veľkú noc, z vaľkania cesta som mala na bruchu svalovku, ale stálo tom za to , je úúúúúúchvatnýýýýý koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa M. (soniell812) ID 65720, mimibazar.sk/soniell812 (11.12.2015, 20:35) |
..po roku som robila znova dúfam, že bude taká božská ako vtedy malý zlepšovák: bochníček kt. už trošku odstál, lebo čakal kým na neho príde rad, šupnite pred vaľkaním na pár sekund do mikrovlnky znova ostane krásne vláčne. a do cesta som pridala šlahačkovú smotanu , tak aby bolo vláčne. Tak cca pol deci tušim. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (Zutera) ID 263378 (22.11.2015, 9:26) |
Tak mužů potvrdit že je opravdu výborná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa M. (soniell812) ID 65720, mimibazar.sk/soniell812 (26.6.2015, 21:48) |
.. ooooo môj bože..moja kuchyňaaaaa! nekonečné..pracnéé.. /obtiažne odolateľné čo sa týka krému..mňam mňam / .. konečne mám hotovo..som zvedavá na výsledok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina k. (tinka :)) ID 158798 (23.5.2015, 20:00) |
dnes som robila tento zakusok, no len taky maly zlepsovak - s cestom treba pracovat ked je teple inac je to velmi narocne na rozvalkanie , ja som ho pred valkanim dala do mikrovlnky na 25-30sekund ked bolo horuce tak som hned zacala valkat slo to super rzchlo , cesto sa mi netrhalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína K. (Kiowa) ID 305767 (4.4.2015, 10:43) |
Super recept! Ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať aj 2 pl smotany... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (4.4.2015, 17:53) |
my sme ho dnes prvy krat a veru je velmi dobry, a s tou smotanou to nabuduce vyskušam aj ja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (3.4.2015, 20:03) |
Tak aj ja som dnes marlenku robila po prvy krat, no celkom sa mi dobre robilo aj s cestom, je to podobne ako aj medove rezy, len nemam ju taku peknu ako tu na obrazku, a uvidime ako nam bude zajtra chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mariana B. (majoranka3) ID 308380 (21.12.2014, 16:23) |
Ja mam tento recept od svagrinej ,mne sa vyborne robilo s cestou ale mozno je to tym ze som nedala vsetku muku do cesta ale cast som si odlozila na valkanie. Nedavam klasike salko ale urobim si sama doma a to nasledovne 30dkg krystaloveho cukru a 6 dc mliecka samozrejme co najviac%.Z casti cukru si urobim karamel a do toho pridam mlieko a zbytok cukru a varim vo vyssom hrnci na malom plameni asi hodinku,ale uvarilo sa mi to aj za 3/4 ale aj za hodinu aj kus..vyskusajte...marlenka je skvela..akurat dnes som robila cesto.. nech nam chuti na Vianoce |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (27.12.2013, 8:54) |
Predvčerom som robila tento koláč. Chutil výborne. Cesto sa mi nedalo vôbec zmiesiť. Bolo písané, že ak to nepôjde, treba pridať trochu mlieka/vody. Ja som pridala ďalšie vajce. Lepšie to držalo dokopy a vôbec sa netrhalo. Nabudúce dám rovno 3 vajcia. Všetkým chutila až na to cesto, je to skvelý recept. A do krému som pridala karamelové salko. Netreba ho deň dopredu variť. Použila som z Poľska. S tatra karamelovým salkom nemám skúsenosti. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana Š. (women) ID 53936 (27.12.2013, 13:02) |
Ahoj , tento recept som piekla ,už toľko krát ..., tak pár mojich skúseností . veľmi záleží na múke - jednoznačne použijem len múku babičkina voľba /nie je to reklama ,ale raz som dala tesco múku a celé cesto som vyhodila ,vyskúšala som viac značiek/ Cesto sa musí váľkať ,keď je teplé , keď stuhne ,tak smola . hodím ho do mikrovlnky na zohriatie a potom vaľkám . Karamelové salko tatra kupujem tu a je super . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Margita K. (mici13) ID 23518 (6.12.2013, 13:05) |
táto marlenka je neskutočne dobrááá, ale nikdy sa mi nedarí vyvaľkať cesto. musím ho po kúštičkoch lepiť na pech ako puzzle. Prosím poradíte mi, kde robím chybu? muku treba primiešať ešte do horúcej, hneď odstavenej peny a vypracovať ho? alebo počkať kým mierne vychladne a potom? prosíííím o radu, pomoc. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta S. (gutta) ID 9597 (5.12.2013, 18:12) |
Dobry den, chcem sa spytat.. robila som to prvy krat, vyslo mi to super.. Len ked som to robila po druhy krat, vobec sa mi nedalo pracovat s cestom.. akoze ani dokopy mi moc nechcelo ist.. neviete preco..robila som vsetko podla receptu.. zeby som dala vela jedlej sody.. hmm..viete mi poradit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela H. (Češka) ID 23282 (8.10.2013, 10:54) |
Po skoro roku idem robiť zas, pretože sme sa jej prejedli. Mali sme ju skoro stále synovec si vyžiadal, ale mne sa táák nechce ešte že som teraz doma a mám nato čas |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta S. (gutta) ID 9597 (10.9.2013, 20:54) |
Dobrý večer Dneska som robila MARLENKU Nuž prvý poskup o cesto ten začiatok.. mi prihorelo Druhý pokus vyšiel Žiaľ, s cestom sa mi veľmi zle pracovalo..nuž ale nejako som to posplietala Bol asi hodinku v chladničke, ale už som nevydržala a musela som ochutnať..je výbornýý Len tá spodná piškota, nebola ešte mekká..ale hádam sa poppá VÝBORNÝ RECEPT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >> |