
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
POLIEVKY |
saska z. (saskazimova) ID 229310 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 138 návštěvníkov) Prava cinska ostrokysla[ recept č. 45299 zo dňa 9.1.2012 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :) Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restauracie, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne. Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach: 1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia 2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :) Ingrediencie na 4 litrovy hrniec: 3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche, na prilepsenie moze byt aj daco z kacky) aj s kozou! 1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia) 3x vacsia mrkva 1x velky petrzlen 4x mensie sampinony 1/2 flase/konzervy bambusovych vyhonkov: https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002016865671 pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou) https://www.asiafood.cz/sambal-oelek-chilli-pasta-200-g/ skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark) https://www.susi.cz/vyrobek/pearl-river-bridge-sojova-omacka-svetla-500-ml/ skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho) https://sortiment.metro.sk/sk/tao-tao-ryzovy-ocot-150ml/201898p/ -1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr) 1/2 neudeneho tofu (pozor, udene tomu da taku dymovu zlu pachut) par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly) par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy) 3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille) 2PL hubovej omacky (maju aj v Tesco)https://omacky.heureka.sk/exotic-food-ustricova-omacka-250ml/ 2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco)http://www.foodland.sk/sojove-omacky/sojova-omacka-hubova-tmava-pearl-river-bridge-500-ml/ 1cm cerstveho zazvoru 1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda) 1/2 balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!) pouzivaju aj tapiokovu muku: https://www.bioland.sk/muky/muka-tapiokova-250g-provita/ ale solamyl to slusne nahradi, pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej) prip. moze byt porek najemno pokrajany alebo v lete cibiky zo sviezej cibulky ci najemnucko citronova trava, co ma kto rad POSTUP PRÍPRAVY Priprava: -do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super glic, ktory potrebujeme) -hned na uvode hodime do vody ku kuratu 4 kocky bujonu, miesame, kym sa bujon nerozpusti -na zaciatok vlejeme asi 10 PL sojovej omacky a asi 6 PL ryzoveho octu a 1 plnu cajovu lyzicku feferonovej pasty, 3PL ustricovej pasty, 2PL hubovej omacky, 2PL rybacej omacky (na zaciatok to staci, potom budete postupne dochucovat po lyziciach tolko, aby vam pomer chutil) -po hodine a pol vsypeme na drobucke kococky pokrajane (ale naozaj na malilinke, moj chudak manzel pri tom vzdy stravi aj 3 hodiny :) mozete si pomoct, ak mate ten sekacit elektricky na cibulu): sampinony, cervenu papriku, bambusove vyhonky, polovicu tofu, zazvor, pridame huby, ktore si nezabudneme tak pol hodinu predtym namocit do studenej vody, pozor, velmi napucia, preto s tym treba pocitat pri mnozstve -dolejeme vodu do plneho hrnca a varime dalsiu hodinu -maso vyberieme, kozu zahodime a rozoberieme masko na uplne drobucke vlasky t.j. na marne kusy -vhodime spat do hrnca -ochutname a pridame podla potreby a chuti bujón (pozor, je to jedine korenie, nedavame nic ine ani sol!), sojovu omacku, ryzovy ocot a feferonovu pastu -ked to ma uz taku chut, ako si zelame, do malej misky dame studenu vodu (musi byt uplne studena, inak sa nam skrob zrazi a narobia sa len take gumove halusky) a do nej asi 3 kopcovite PL Solamylu, poriadne do roztopenia miesame a potom za staleho miesania vlievame do vriacej bublajucej polievky (chvilu asi 10 minut varime a miesame, aby sa solamyl nepripalil na spodku hrnca, ak sa nam po 10 minutach zda malo husta, opakujeme postup s vodou, skrobom a miesanim, az kym nema polievka taku hustotu, aku si zelame) -na uplny zaver (pamatajte, najskor ide skrob, az potom vajce, keby ste to urobili naopak, tak si celu polievku zakalite)si do misky rozbijeme vajicko, rozstrudlujeme ho vidlickou, aby sa pekne spojil bielok so zltkom, a pomalicky po tenkom pramienku vlievame do vriacej bublajúcej polievky bez miesania (musi vriet a hadzat bublinky, lebo tie robia to, ze z vajicka bude taka ta plachticka) NEMIESAME!! v hrnci nerozbite ani nemiesajte uz naliate vajicko!! -nechame 2 minuty prejst varom a odstavime -vsypeme 2PL pazitky Polievocka je najlepsia na druhy treti den, nam sa to velmi zriedka podari si ju tak dlho uchovat :) Dobru chut :) |
Celkom: 48 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:03) |
jedol som ju každý deň, keď som robil s číňami. Aj potom, ale nikde som už takú nejedol ako robil vyštudovaný lekár Zhou Yie Xiong ![]() Mne nikdy nedávali Tofu, pretože strukovinu so sádrou nemusím ![]() Dáva sa do nej ryžový ocot, no ten je u nás drahý! Ale podobná chuť mi po experimontavaní podarila limetkovou šťavou. Idú tam aj Mu-err čierne huby - ucjhovec bazový, alebo judášové ucho česky. Dajú sa aj nazbierať na bazách, najlepšie teraz, keď nie sú listy. Tiež tam ide Šiitake klobúčiky huby (keď nemáte, nemusia byť ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Peter H. (phjr99) ID 329018 (3.2.2018, 14:05) |
V ingredienciach sa pise 1/2 flase/konzervy bambusovych klickov - aka velka flasa/konzerva? V obchode mali dve velkosti. Tak isto tmava sojova omacka - kupil som velku flasu ktora urcite bude prilis velka (pol litra). Tiez ryzovy ocot nieje velmi presne napisany, aj ked pise sa ze mala flaska, to mam asi spravne. Pozriete niekto kto ste to uspesne a chutne uvarili ake velke ste mali balenia tych surovin? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:13) |
Bambusové výhonky v postate nemajú takmer žiadnu chuť, ale sa dobre hryzú ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana T. (Doli) ID 9581 (25.9.2017, 13:40) |
Polievku som varila presne podľa receptu, je fantastická a pochutnal si aj môj švagor - nemec s chlpatým jazýčkom, ktorému nič nie je dobré a táto polievka mu tak chutila, že si pridával ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jozef J. (Kool5) ID 98216 (28.6.2017, 20:58) |
Akurat som dnes nakupil vsetky veci. este musim skocit do ineho obchodu nakolko 1 vec nemaju ani v tesku ani v bile. Moj nazor je ze nakup okolo 20-30€ za 4L polievky? + pol dna straveny v obchodoch a neskutocny cas straveny v kolonach a minutej nafte som zhodnotiul ze asi bude lepsie si kupit 4L tej ostro kylej polievky priamo v cinskej restike a je to uplne bez starosti a original a hned. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:26) |
V dnešných Č. reštauráciach v podstate nevedia variť! Robil som dva roky v Čínskej reštaurácii... V tejto dobe nielen na Slovensku si objednám jedlo a každý si objednáme niečo iné a všetko má takmer rovnakú chuť! Volám to čínske lečo! V Číne znamená C´ (keď je na konci mena, inak 大師 ) majster a platí to aj pre kuchárov! Napr. Kchung fu c´ majster bojových umení 廚師 - majster kuchár ![]() Netreba kupovať drahé suroviny! Bambus sa patrí, ryžový ocot je drahý aj ryžové víno, bambus dá nahradiť napr. kalerábom. Ryžový ocot limetkovou šťavou. Mu-err čierne huby sa dajú nazbierať na Baze čiernej... Šii-take sa dá kúpiť sadivo..., |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
luboš p. (livika511) ID 327115 (18.6.2017, 19:52) |
zdravim recept moze byt dobry ale zda sa mi dost nepresny neni pisane kedy tam ide zazvor ani mrkva ani petrzlen ani mnostvo vody ??? tak by som prosim to upresnit pls ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | tatiana k. (tatiana kovacova) ID 327180 (25.6.2017, 22:07) |
mily lubos, obcas treba len trosku pozornejsie citat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:34) | |
mila tatiana,nepochybujem o dobrom umysle co sa tyka receptu ale napisany je ako keby ho písal hotentot s kopcom zbytocnych pripomienok o manzelovi a to ako dotycnej a rodine chuti polievka a o sestre... to je pribeh/rozpravka a nie recept...mrkva a petrzlen sa spominaju len v ingredienciach a nie v postupe pripravy...logicky do 4l hrnca nemozte dat 4l vody pretoze po pridani kuraťa a dalsich veci objem stupne a preleje sa cez okraj...odhadujem 3l vody tym padom,polievka neni zla ale chyba tam jednoduchost a presnost v recepte...takto by mi to povedala aj moja babka do telefonu a po 10 minutach bľabotania by mi stale tretina postupu chybala...navyse za ten cas uz v bille a tescu nemaju zdaleka vsetko,uz asi len polovicu exotickych veci,mne sa osvedcil kaufland tam mali toho viac...btw čínska sojova omacka nedavno zmenila etiketu na bielu,aj svetlá aj tmavá,treba citat na flaske, to iste flasticky a dalsie veci...a sojovku som jasne kupil 500ml,lebo jasne ze v recepte toto nieje udane...polievka bola cierna jak ibi majga, ale aspon nas precistilo ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:47) | ||
pribeh ma 3 zaciatky: 1.do hrnca dame varit umyte kurca a varime hodinu a pol 2. hned na uvode dame bujon 3.na zaciatok dame 10pl sojovej omacky... ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:38) | ||
ps: v obchode pozerali po mne co za elixir idem varit,uz mi chybalo iba golemovo srdce, dracia pecienka a pařát supa...zhananie ingrediencii zozralo vela eur ale hlavne casu,az v 4-5 obchode aj to som kapituloval na specialne huby | |||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ladislav R. (adio777) ID 326823 (7.5.2017, 19:38) |
Dobry den. Chcem sa spytat ci mrkvu a pretrzlen varit na zaciatku s maskom a potom ju po hodine a pol vybrat alebo tiez nakrajat na drobno a dat az potom!? Dakujem ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana D. (zulinka9) ID 324900 (25.11.2016, 22:21) |
![]() ![]() ![]() uplne super receptik !!!! robila som polievocku podla seba a stale to nebolo ono konecne super receptik nevieme sa dojest!!!!!!!!!! ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid Š. (labus) ID 22382 (24.7.2016, 13:59) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid Š. (labus) ID 22382 (23.7.2016, 18:08) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea L. (adulka13) ID 182679 (7.1.2016, 17:35) |
Polievka je úžasná. No na moj vkus strašne hustá. Nabuduce musim dat viac vody. Ja mam strašne rada pikantné tak som este popridavala kadečo stiplave co som našla. Ale ďakujem za recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Beáta S. (Betie) ID 10530 (17.12.2015, 18:23) |
![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Roland N. (Roli76) ID 318531 (12.12.2015, 12:59) |
Dakujem za recept!!!!! ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martin K. (AWAS21) ID 317276 (29.10.2015, 16:32) |
Ked by som zaplatil ingrediencie a vydavky viete mi niekto uvarit tu polievku? Ja ju milujem ale nevedel by som si to varit. Bol by som moc vdacny ![]() ![]() Inak krasne rozpisany recept aj popis kde co kupit ale toto by som nevedel uvarit. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína Z. (divymak) ID 41145 (18.7.2015, 18:52) |
![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | saska z. (saskazimova) ID 229310 (20.2.2015, 8:51) |
Dakujem velmi pekne za vsetky mile slova pochvaly, strasne sa tesim, ze vam polievocka chuti, my sme nou stale tiez posadnuti a po jej konzumacii blazeni :D a za vikend vzdy padne cely 5 litrovy hrniec, nech sa akokolvek snazim ukoristit aspon 3 dcl. poharik do mrazaku ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | alexandra a. (alexandrasofia) ID 133045 (upravené 20.2.2015, 8:47) |
, | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana G. (diamontko) ID 296465 (28.1.2015, 10:46) |
aj keď bol tento recept pridaný pred vyše 2 rokmi, tak pevne verím, že nestratila nič na chuti ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (voxy1) ID 263802 (18.1.2015, 11:09) |
Ja tuto polievku robim pravidelne. Manzel sa jej nevie dojest a to ma velmi fajnovy jazycek. ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia S. (Lucuku) ID 295533, mimibazar.sk/lucuku (27.10.2014, 12:47) |
Ahojte ![]() Ako robíte tú polievku, aby bola taká extra pálivá, ako originálna v reštauráciách? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Zuzana K. (voxy1) ID 263802 (18.1.2015, 11:10) |
ja davam viacej tej palivej pasty alebo dam viacej zazvoru | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela M. (miskabo) ID 288461 (9.1.2014, 21:48) |
Polievocka je uplne uzasna ![]() ![]() Receptov na ostrokyslu som nasla vela a nikdy som sa neodhodlala ju skusit. Az podla tvojho perfekne popisaneho postupu a myslim, ze u nas doma sa bude varit pomerne casto . ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 48 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |