Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 38 návštěvníkov)
Slaný kysnutý cibuľový posúch
[ recept č. 475 zo dňa 17.10.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
½ kg polohrubá múka * ½ litra mlieka * 1 kvasnice * trocha soli * štipka cukru * cibuľa * koreniny: sézam * kmín * na potretie pred dokončením pečenia: jedno vajíčko rozšľahané so soľou
POSTUP PRÍPRAVY
Milé mámočky, čestne prisahám, že tento kysnutý posúch zvládne každá z Vás, kysnuté cesto Vás nebude okrem zababraných rúčok nič stáť :-)) Posúch je výborný k hustým jesenným a zimným polievkám - čiže nadišiel jeho čas :-))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Do väčšieho hrnčeka si dajte vlažné mlieko, do mlieka čľupnite kocku kvasníc, štipku cukru a štipku soli. Presne všetko, ako vidíte na tejto fotografii číslo 1. |
![]() |
2. Malou lyžičkou poriadne kvasnice rozmiešajte. A teraz treba zrýchliť tempo. Kvások bude očividne rásť, takže si odmyslite odbehnutie na toaletu, a v každom prípade ani neotvárajte dvere, ak niekto zazvoní. |
![]() |
3. Do väčšej misy nasypte pol kila polohrubej múky. Kvások je už zvedavý na okolitý svet okolo hrnčeka, takže makačenko a nachystajte si pol litra vlažného mlieka. |
![]() |
4. Do múky prilejte vlažné mlieko a kuk na kvások!!! |
![]() |
5. Asi po dvoch-troch minútach je kvások kopcom hrnčeka. |
![]() |
6. Vylejte ho teda do múky s mliekom a poriadne jednou rukou vymieste. Cesto je redšie, takže vymiesiť ho dohladka bude úplná hračka aj pre Vášho zákonitého, ktorého Vám pridelil Mestský úrad. |
![]() |
7. Takto vyzerá vymiesené cesto, kvások začína účinkovať. Toto kysnuté cesto robím veľmi rada, pretože sa s ním ľahko pracuje, je redšie ako ostatné, pri ktorých potrebujete svaly ako Rambo, Rocky a nepotrebujete toľko sily, akou disponuje Pištinko Seagal. |
![]() |
8. Cesto prikryte čistou utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť. Bude to trvať 1,5-2 hodinky. |
![]() |
9. Pokiaľ nakysne cesto, vymažte poriadne plech olejom a vysypte ho strúhankou. |
![]() |
10. Ja som si hodinku a pol pospinkala, a vrátila som sa k cestu. Móóóže byť.... |
![]() |
11. Cesto vylejte na plech, a budete potrebovať troška oleja, aby sa Vám na ruky nelepilo cesto. |
![]() |
12. Dajte si troška oleja na malý tanierik a omáčajte si v ňom prsty. Cesto ponaťahujte po celom plechu, aby malo všade približne rovnakú výšku. |
![]() |
13. Keď je cesto ponaťahované na celom plechu, nechajte ho ďalej kysnúť. Zatiaľ si nachystajte cibuľu a koreniny. Dávam sézam, kmín a cibuľu. Cibuľu nakrájajte na kolieska a kolieska rozdeľte na jednotlivé obrúčky. |
![]() |
14. Cesto osoľte. Je mi ľúto, ale na tejto fotke nie je vidno soľ :-))))) |
![]() |
15. Pridajte celý alebo drvený kmín. |
![]() |
16. a poriadne posypte sézamovými zrniečkami. |
![]() |
17. Na vrch poukladajte cibuľu a posúch môže putovať do rúry. |
![]() |
18. Piekla som ho asi 40 minút na 180 stupňoch s ventilátorom. |
![]() |
19. Pred dopečením ho potriem rozšľahaným vajíčkom so soľou a vrátim na 5 minút ešte do rúry. A hotovo. |
![]() |
20. Recept zakončím touto dvadsiatou fotkou - podávame k všetkým možným polievkám ako hlavné jedlo. A ďakujem mojim verným "komentátorkám" k mojim receptom - baby, ste úžasné a ďakujem!!! Niekedy nestihnem ani dopísať recept a už si tu nájdem milé komentáre! Posielam veľké ďakujem! A takisto ďakujem mojej mamičke, že ma porodila, ďalej môjmu ockovi, že sa o nás s mamičkou príkladne starali, za výchovu, ktorú mi dali, ďalej ďakujem babke a dedkovi z mamičkinej strany i z ockovej strany, sestričkám za vytrvalú podporu, triednej učiteľke na ZŠ, ktorá ma zaučila do tajov varenia, ďalej ďakujem môjmu manželovi, ktorý všetko zje a vždy ma vychváli do nebies, ďalej ďakujem svokre, že mi vychovala muža, ktorý nepohrdne žiadnym jedlom, všetkým reštauráciám, ktorým som odkukala recepty, svokrovi, švagrovi, kolegyniam, spolužiačkam, kamarátkam, atď atď atď :-)))))))))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |