Mária K. (konteska) ID 177553 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Výborný zemiakový chlieb pečený v tortovej forme :-)
[ recept č. 47845 zo dňa 14.5.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
700g hladkej múky T 650, 3 menšie uvarené zemiaky, 450ml - 500ml letnej vody(záleží od savosti zemiakov), 1/2 kocky droždia alebo 2 KL sušeného, 2 PL olivového alebo obyčajného oleja, 1 PL octu, 1 a 1/2 KL morskej alebo jedlej soli, 1 KL mletej rasce, 1 KL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Po viacerých kombináciach receptov na chleba,som si sama vymyslela recept,ktorý mi najviac vyhovuje,keďže ho pečiem v tortovej forme o priemere 22cm,tak aby vyzeral dobre.Urobím si najskôr kvások: do 200 ml vody,ktorá má mať 37 *C dáme 1 ČL cukru a droždie.Nechám vzísť kvások.Medzitým si preosejem múku,pridáme soľ,racsu,ocot,olej a najemno postrúhané uvarené zemiaky - asi 130g už očistených zemiakov.Keď mám kvások hotový,pridám ho do múky a tiež zvyšnú vodu - vody toľko,aby sa všaetko spolu spojilo.Všetko spolu varechou zmiešam - nebude to celkom ľahké,ale ak nie je treba,vodu navyše nepridávam.Keď sa cesto konečne spojí,vyklopím ho na pomúčenú dosku a miesim.Cesto sa bude lepiť,tak ho jemne podsypávam múkou,len po troške pridavať múku.Keď je cesto jemné a hladké,vložím ho späť do misky a nechám kysnúť na teplom mieste,kým nezdvojnásobí objem.Asi 1 a 1/2 hod.Keď sa nám cesto zdvojnásobí,vyklopím ho na jemne pomúčenú dosku,a len prevrátim zhora nadol.Vyformujem a prenesiem ho na plech,na ktorom mám pripravenú silikónovú formu na tortu - formu ničím nemažem.Výhoda silikónovej formy a chlebík sa sám po upečení odlepí!Chlebík nechám ešte 30 min v teple podkysnúť.Ja si 15 min odpočítam,lebo toľko trvá mojej rúre,pokiaľ sa rozbehne a zapnem ju na 200*C.Po pol hodinke je chlebík pripravený,urobím v strede kríž,potriem ho slanou vodou a vložím ho do rozohriatej rúry.Pečiem 15 min.na 200 *C a potom dopekám 25 min. na 170 *C,ale samozrejme čas záleží od vašej rúry.Ja mám elektrickú bez ventilátora,a viem z vlastnej skúsenosti,že pečie úplne inak ako s ventilátorom,preto si radšej chlebík sledujte.Po upečení chleba potriem slanou vodou a dám chladnúť na mriežku.Prikryjem chlebík utierkou z plátna.
Prajem dobrú chuť :-)
Viac užitočných rád,ako piecť chlieb,mám v mojom recepte:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45892&user=177553
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
pripravím si vodu na kvások |
![]() |
ostatné suroviny |
![]() |
hotový kvások |
![]() |
najskôr všetko spojíme varechou |
![]() |
potom preložíme na pomúčenú dosku a miesime ručne |
![]() |
vymiesime |
![]() |
vložíme späť do misky a necháme pri izbovej teplote kysnúť |
![]() |
po 1 a 1/2 hod. nám krásne chlebík narástol |
![]() |
vyberieme z misky a dáme na dobre pomúčenú dosku.Chlieb už nemiesim,len obrátim zhora nadol |
![]() |
vyformujem do gule |
![]() |
dám do formy a nechám podkysnúť |
![]() |
po 20 min. |
![]() |
urobím kríž a potriem slanou vodou |
![]() |
po 45 min.pečenia |
![]() |
dáme chladnúť na mriežku ku kámošovi |
![]() |
krásne prepečený aj zo spodu |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (29.9.2012, 15:04) |
nemám slov. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (17.5.2012, 8:56) |
dúfam,že sa podarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika Ú. (Sofia891) ID 161226 (15.5.2012, 8:49) |
vyzerá krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (15.5.2012, 10:04) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |