Eva V. (vinka) ID 5640 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Jablkovo-krupicovy nakyp
[ recept č. 480 zo dňa 18.10.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(pre 4-6 osob) 6 stredne velke jablka, 2-3 lyzice citronovej stavy, 150g kryst. cukru, cca 8 sucharov (podla velkosti formy), 1 vanilka (vanilkovy lusk, kto nema nahradime vanilkovym cukrom ;)), 1l mlieka, 2 vajicka, 150 krupice, mast na vymastenie formy
POSTUP PRÍPRAVY
Pokusam sa varit nieco nove pre spestrenie nasho jedalnicka a nedavno som nadabila na zaujimavy recept na nakyp v jednom nemenovanom nemeckom casopise, tak sa s vami on podelim... ;)
Ja mam trosku mensiu formu, tak som mnozstva troska upravila, ale pre vas uvadzam original mnozstva...
TIP: Odo mna - Namiesto sucharov mozete pouzit nase slov. rozky nakrajane na kolieska. Tiez radim na jablcka pouzit trosku skorice. TIP: Z casopisu - Namiesto sucharov mozete pouzit podlhovaste piskoty alebo zvysky vianocky alebo babovky (ale komu by sa ta zvysila ;))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Jablka ocistime a bez jadrovnikov nakrajame na mesiaciky (osupat ich nemusite, ale ja ich kvoli drobcovi radsej supem;)). Polejme ich citronovou stavou. |
|
50g cukru skaramelizujeme a opatrne pridame 3 lyzice vody a karamel rozvarime... |
|
Pridame nakrajane jablcka a prikrite dusime asi 3-4 minuty. Potom ich dame dole zo sporaka a nechame vychladnut. |
|
Na dno vymastenej formy na pecenie (cca 20x26cm) si dame suchare resp. co mame ;). Ak mame lusk vanilky, rozrezeme ju a z vnutra vyberieme jadierka. Mlieko, vanilkovy lusk aj jadierka (resp. vanilkovy cukor) spolu so 100g cukru prevarime. Ked pouzijeme pravu vanilku, tak lusk vyberieme z mlieka... Medzitym si oddelime zltky od bielok. |
|
Bielka vyslahame na tuhy sneh. Zltky rozhabarkujeme. |
|
Do prevareneho mlieka vmiesame krupicu a miesame kym ma spravnu hustotu (radsej riedsiu ako velmi hustu). Zlozime zo sporaka a vmiesame zltky. |
|
Jemne vmiesame pripraveny sneh. |
|
Na suchare dame dusene jablka. Odporucam trosku ich posypat skoricou... |
|
Na to navrstvime krupicovu masu a dame piect. Pecieme vo vyhriatej trube cca 25-30 min. (v elektro trube na 200°C, v teplovzdusnej na 175°C, v plynovej na 3 stupni). |
|
Min. po 25 minutach ked uz cely byt rozvoniava vyberieme z truby... Pockame kym troska nakyp vychladne a pustime sa don ;). DOBRU CHUT! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Patrícia L. (Mina989) ID 114363 (16.11.2009, 18:08) |
Evička, tie žltka a sneh mam hneď vmiešať do horúcej krupice alebo nechať ju vychladnuť? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (25.11.2009, 20:23) |
len trosku nechat vychladnut, aby sa zltok nezrazil... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva S. (evinas) ID 9053, mimibazar.sk/evinas (21.12.2008, 0:41) |
EVi, mám jednu otázku: keď k tomu karamelu s vodou prihodím jablká a nechám dusiť, nič sa nestane s karamelom? Neprihorí al. podobne? Tie jablká mám premiešať s ním pred dusením? Ďakujem za odpoveď Eva |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (22.12.2008, 10:54) |
Jablka s karamelom premiesajte a potom poduste... ten je potom taky tekuty a "nalepi" sa na jablcka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (23.10.2006, 9:13) |
Tak to som rada, ze chutilo . Ja narozdiel od original receptu tiez pridavam skoricu a hrozienka... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Andrea P. (bambulka6959) ID 89, mimibazar.sk/bambulka6959 (21.10.2006, 16:07) |
musim prispieť ,dnes som to robila je to super mnam! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Ema S. (majlus) ID 749, mimibazar.sk/ema (18.10.2006, 19:41) |
tak to vyzerá veľmi dobré určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Ema S. (majlus) ID 749, mimibazar.sk/ema (20.10.2006, 22:00) |
tak ja vrelo odporúčam, pridala som hrozienka a rum...bolo to super!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |