Alena N. (alenaN) ID 20065 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Rezy MONTE
[ recept č. 48404 zo dňa 11.6.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 6 vajec, 25 dkg prášk. cukru, 25 dkg polohr. múky, 5 dkg mletých lieskových orechov, 2 kopcovité polievkové lyžice kakaa, 2 dl teplej vody, 1 dl oleja, 1 vanil. cukor, 1 prášok do pečiva *** Plnka:3 kyslé pochúťkové smotany, 3-4 polievkové lyžice nutely, želatína jemne mletá *** 1 šľahačková smotana, 1 čajová lyžička solamylu, 1 polievková lyžica práškového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept som si vymyslela túto sobotu a nechala som sa inšpirovať chuťou detského dezertu Monte. Nepodarilo sa mi celkom imitovať túto chuť, ale zákusok ma svojou výbornou chuťou aj tak nadchol. Takže poďme na to:*** Koláč robím poväčšine sama, takže pripravím si všetky ingrediencie, vymažem plech, žĺtka vajíčok oddelím od bielkov. Mixérom vyšľahám bielka na tuhý sneh a hneď začínam šľahať žĺtka s cukrom a teplou vodou, kým nemám svetlú masu. Potom po troške pridávam múku zmiešanú s orechmi, kakaom, práškom do pečiva, vanil. cukrom. Po vymiešaní pomaly prilievam olej a šľahám, kým sa olej pekne nezapracuje do cesta. Nakoniec ručne jemne vmiešam sneh... Plech vysypem múkou, vylejem cesto a pečiem v rúre.. podľa vlastných skúseností, kým po kontrole špáradlom neostane špáradlo čisté ( 15-25 min). *** Po upečení cesto nechám v plechu, aby som mohla plniť plnkou. *** Želatínu nechám napučať v 1 dl mlieka. Zatiaľ vyšľahám kyslú smotanu s nutelou... osobne som použila Kauflanďácku značku. Želatínu pomaly ohrievam, nesmie vrieť. Stačí cca 60°C a miešať, kým sa rozpustí. Do rozpustenej želatíny pridám 2-3 pol. lyžice plnky, zamiešam a vlejem späť k plnke, teda k smotane vyšľahanej s nutelou. Poriadne mixérom vyšľahám, robím to rýchle, aby nevznikli "sople". Plnku vylejem na na cesto na plechu. Dám do chladničky vychladiť. Plnka je relatívne tenká.. cca 5mm, takže stuhne rýchlo. Po polhodine vyšľahám 1 šľahačkovú smotanu s cukrom a solamylom, kto má dobré skúsenosti so stužovačom, tak so stužovačom. Kto má rád viacej šľahačky, tak nech si ešte jednu šľahačkovú smotanu pridá. Hotovú šľahačku natriem na prvú plnku, ozdobíme a hotovo. **** Želám príjemné letné osvieženie s touto dobrotou. |
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (11.7.2012, 17:05) |
urcite doma vyskusame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana M. (jana535) ID 218001 (11.7.2012, 8:49) |
pekný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (17.6.2012, 8:22) |
Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.6.2012, 0:36) |
alenka, tvoj zákusok vyzerá senzačne a isto aj senzačne chutí. práve hľadám inšpiráciu k oslave a vidím, že asi ju mám Mám ešte otázku - čo so solamylom v šľahačke...? nerozumiem tomu... iba ak by teda fungoval analogicky ako stužovač...? Ešte som o tomto nepočula... ani si neviem predstavit, aké to je... lebo solamyl je škrob, čiže ten bude napučiavať v tom... no a ďalej neviem teda... Alenka, dík za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (17.6.2012, 8:21) |
Ahoj, ďakujem za komentár a k tomu solamylu - ako hovorí Janka v nižšom príspevku, je to stužovač. Šľahačka lepšie drží tvar. Dúfam, že bude chutiť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janka B. (januliatko111) ID 124334 (15.6.2012, 8:22) |
ved stužovač slahacky kupeny v obchode je tiez len zemiakovy skrob osladeny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (14.6.2012, 6:23) |
Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (13.6.2012, 19:15) |
Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (12.6.2012, 18:02) |
Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (12.6.2012, 18:02) |
Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana M. (jana535) ID 218001 (11.6.2012, 19:59) |
vyzerá lákavo, dala by som si  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (12.6.2012, 5:45) |
Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alenaN) ID 20065 (12.6.2012, 18:02) |
Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |