Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov)
Bravčové stehno na divoko
[ recept č. 4898 zo dňa 12.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cca 1 kg bravčového stehna - 2 mrkvy - 1 petržlen - 1/4 buľvového zeleru - 2 cibule - 100 g kryštálového cukru - 100 ml bieleho vína - 3 PL horčice - 4 PL kyslej smotany - 150 ml sladkej smotany - bobkový list - olej - soľ, korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Toto sa podobá na sviečkovú, ale je to trochu iná chuť. Mäsko je po tejto úprave parádne šťavnaté, výborne sa hodí aj pre divinu. Odporúčam pripraviť deň vopred, po odstátí a opätovnom ohriatí to má lepší šmak. Výborná príloha je petržlenová žemľová knedľa - dávam v ďalšom recepte, ale hodia sa aj kolienka.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Mäsko dobre umyjeme, osušíme papierovou vreckovkou. Odstránime len šľachovité blany, tie tukové necháme tam, kde sú. Dobre osolíme, okoreníme a necháme poležať tak 20 min. |
![]() |
2. Kým mäsko odpočíva, nakrájame si zeleninu - mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Netreba nadrobno, lebo neskôr sa to bude mixovať. |
![]() |
3. Olej necháme rozpáliť v hrnci a odležané mäsko na ňom sprudka opečieme z každej strany. Nie dlho, len toľko, aby sa "zatiahlo". |
![]() |
4. Opečené mäsko vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku nasypeme kryštálový cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. |
![]() |
5. Do karamelu vložíme zeleninu, osolíme a trochu podusíme. Potom zalejeme vodou, pridáme 2 ks bobkového listu a ešte chvíľu dusíme, tak 5-10 min. |
![]() |
6. Pridáme horčicu, biele víno, premiešame a mäso vložíme naspäť tak, aby bolo ponorené (ak nie je, môžme doliať vodou alebo troškou vína). Za občasného miešania varíme na veľmi miernom ohni cca 1,5 hodiny. Má to len tak pobublávať. |
![]() |
7. Po 1,5 hodine opäť vyberieme mäsko a omáčku poriadne rozmixujeme. Vmiešame kyslú aj sladkú smotanu. Ak sa smotana zdrcne tak ako mne, rozmixujeme. Hotovú omáčku môžme dochutiť ešte cukrom, vínom, soľou - podľa gusta, ale ja to väčšinou už nedochucujem, lebo tento pomer surovín mám odskúšaný a je to super. |
![]() |
8. Podávame najlepšie s knedlíkom. Môj muž sa na toto tešil už celý týždeň a veru, aj mne ako nemäsovej toto ohromne chutí. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (22.11.2014, 7:29) |
idem ho urobiť k obedu...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Pavla K. (paloma018) ID 116937 (16.8.2012, 15:03) |
Vynikajúce... strašne nám chutilo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Naďa K. (Nada K.) ID 89547 (15.9.2010, 22:22) |
Dakujem za recept, je skvely!!! Nemala som petrzlen, tak som dala viac zeleru (1/2), a je to aj tak famozne! Tiez som omacku trosku zahustila mukou, ale asi som jej spravila privela, lebo je aj tak ovela redsia ako ta Tvoja No nevadi, je to uplne dokonale jedlo, priatel sa zalizoval Urcite budem robit castejsie ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela K. (akira13) ID 28932, mimibazar.sk/akira13 (1.11.2008, 20:18) |
táááááák, včera drahý toto mňamko večeral a vraj je to sladké a málo slané. Ale vraj sa to hodí, že je to sladké a že je to neslané som rýchlo a ľahko vyriešila. A dnes keď obedoval, pooblizoval si všetky prsty a na vraj je to výborné. Tak som sa ho opýtala, či to môžem urobiť aj nabudúce- ten môj miláčik totiž občas pochváli a keď to idem nabudúce robiť, povie, že radšej nie A teraz? Vraj "vlož to k obľúbeným receptom" ĎAKUJEM!!! Miška  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela K. (akira13) ID 28932, mimibazar.sk/akira13 (31.10.2008, 16:57) |
ja som sa dnes pustila do tohoto receptíku. Teda s obmenou- dala som viac mrkvy, žiadny zeler (nemala som), viac cibule, o čosi viac vína a varila som to asi 3 hodiny- mäsko sa teraz priam rozpadá a to my máme nááááramne radi Počas dusenia samotnej zeleninky bolo v trúbe na 150°C, kde chytilo fakt prenádherný nádych. Už je to hotové, ale zatiaľ sme sa napapkali iného, preto čakám, kedy niekomu vytrávi Ale tá vôňa!!! Mám 100 chutí okoštovať to ja- a to už je čo povedať- vôbec nejem cibuľu- v akejkoľvek forme a 2 roky som bola vegánka a 3 roky vegetarián. Od vtedy síce prešli asi 3 roky a mäsko papám stále, ale iba hydinu. Na bravčové som mala za tú dobu chuť iba raz- v 6 mesiaci , takže si dovolím tvrdiť, že to si pýtal môj mäsožravec Nicol Napíšem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | monika z. (monulkaz) ID 41215 (20.4.2008, 12:42) |
tak ož sme všetci po obede a všetkým chutilo.My sme to robievali, ale s hovadzím masom, a tiež to bolo super. Dííííííííík M |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | monika z. (monulkaz) ID 41215 (20.4.2008, 8:54) |
dakujem a skúšam, potom dám znať ako sa podarilo a ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Janka Lea) ID 22489 (16.4.2008, 13:40) |
Silvi, ty si naozaj š i k o v n i c a , to mäsko je úžasné a to ja tiež nie som veľmi mäsová, dokonca aj môj malý drobec sa zastavil až keď bol tanier prázdny. Skvelý recept.. . Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie hamky mňamky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (16.4.2008, 13:44) |
Jeejo, dakujem za komentar, tesi ma, ze ste si pochutnali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Janka Lea) ID 22489 (16.4.2008, 10:54) |
Mňam, vyzerá to super, idem vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga S. (oooo) ID 42866 (15.4.2008, 15:00) |
Silvi nedaj vino na zaciatku, ale nakoniec. Ak nie vino tak trosku octu, v kazdom pripade aj jedno aj druhe prevar a take zovrete vlej do omacky. Uz by sa ti nemala zdrcnut. Inac vyzera to fajn, urcite to vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (15.4.2008, 17:00) |
Oli, dik za radu, ale to maso by sa malo varit v tom vine, aby chytilo smak, preto sa dava hned na zaciatku. Skor mam pocit, ze som tu smotanu davala do horucej omacky prilis studenu. Dakujem za komentar a dobru chut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (12.4.2008, 20:34) |
paráda tak toto určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (12.4.2008, 20:38) |
Veru, odporúčam!!! všimla som si, že po tomto je na mňa muž akýsi milší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |