Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)
Petržlenová žemľová knedľa
[ recept č. 4899 zo dňa 12.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 staršie žemle - 250 g polohrubej múky - 100 ml mlieka (alebo smotany na varenie) - 1/2 kocky droždia - 4 PL masla - 2 PL nasekanej petržlenovej vňate - 2 vajcia - soľ - alobal
POSTUP PRÍPRAVY
Super domáca príloha, veľká mňamka, hodí sa najmä k omáčkovým mäskám, ako napríklad k môjmu bravčovému na divoko.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Suroviny |
![]() |
1. Mlieko trochu ohrejeme a rozmiešame s droždím. Necháme chvíľku odležať. |
![]() |
2. Žemle nakrájame na kocky a trochu opečieme na masle. |
![]() |
3. Do misy na cesto vsypeme múku, do stredu urobíme jamku, do nej vlejeme mlieko s droždím. To hnedé na múke sú omrvinky zo žemlí. |
![]() |
4. Pridáme vajíčka, vňať, soľ podľa chuti a dobre vypracujeme. Inak neviem, prečo sa tam robí tá jamka, ale robím to tak odjakživa. |
![]() |
5. Nakoniec pridáme žemle a ešte raz dobre premiešame. Hotové cesto zakryjeme a dáme vykysnúť do tepla asi na 30 minút. |
![]() |
6. Po 30 minútach si pripravíme alobal, ktorý potrieme olejom. Cesto vyformujeme do valca (knedle) a zabalíme do alobalu... |
![]() |
7. ... asi takto. Moja stará mama namiesto alobalu používala čistú kuchynskú utierku, ktorú potrela maslom. Ja som toto neskúšala, ale je pravda, že tie jej knedle boli lepšie ako moje. |
![]() |
8. Zabalenú knedľu vložíme do osolenej vriacej vody a varíme 30 minút. Knedľa zrejme bude plávať na hladine, takže po 15 minútach ju otočte. Potom hotovo, vyberiete, nakrájate a papáte, dobrú chuť!!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (2.2.2014, 9:34) |
idem ju dnes vyskúšať...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (mimiba) ID 55638, mimibazar.sk/mimiba (20.1.2013, 14:53) |
Dobrý deň, dnes som podľa vášho receptu urobila takúto knedľu a bola skveláááááááááááá Manžel mi ju pochvalľoval. Tak že na budúce už len takúto.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana k. (janka425) ID 45490 (8.12.2009, 14:05) |
Vyskušane su super dorabala som ešte jednu davku na večeru.dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
erika k. (DAGGMAR) ID 41825 (14.5.2008, 18:12) |
Ahoj Silvi,,tie tvoje knedle tak dobre vyzeraju na tej fotke,že som to musela vyskúšať aj ja,,a ako som si to myslela sú vynikajuce,lepšie než obyčajné,,hned som si spravila dvojitu dávku,tak že som mala dve obrovské knedle,,aj sme si pochutnali s manželom s dobrou koprovou omáčkou,,dík za recept,je skvelý.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (16.4.2008, 15:04) |
ahoj silvi, tak som sa nechala tebou vcera inspirovat a urobila som veceru a la sikovnica skoncilo to velkym uspechom, aj knedlik aj masko,manzel sa nevedel dojest... len som zabudla kupit biele pecivo, tak som dala do knedle tmave celozrnne a tu je vysledok: http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=249010 vies co, bolo to chutovo a este to aj zaujimavo vyzeralo dakujem za receptiky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (16.4.2008, 17:04) |
Juli, taketo komentare mam najradsej, dakujem a som fakt rada, ze chutilo!!! A inak, ta zemla s tmavym pecivom naozaj vyzera skvelo, vidiet, ze sa podarila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |