Michaela B. (Leela) ID 25897 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 36 návštěvníkov)
Musaka (úplne famózna)
[ recept č. 49303 zo dňa 5.8.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 baklažány, 600-700g mletého hovädzieho mäsa, zemiaky podľa veľkosti zapekacej misy (cca 10 menších), 2 paradajky, konzerva krájaných paradajok, 200-250g syr FETA, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 4 PL olivový olej + olivový olej na vymastenie zapekacej misy, čierne korenie, biele korenie, soľ, červená mletá paprika, saturejka, soľ, na bešamel: 1/2 litra polotučného mlieka, 60g masla, 3 PL hladkej múky, mletý muškátový oriešok, mletá škorica.
POSTUP PRÍPRAVY
Recept je možno pracnejší, ale určite stojí za to vyskúšať ho. Budete krochkať blahom :D
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode. |
![]() |
Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a opražíme na 4 lyžiciach olivového oleja. |
![]() |
Pridáme čierne korenie, biele korenie, červenú mletú papriku, saturejku. Premiešame a pridáme mleté mäso. Dusíme. |
![]() |
Potom pridáme paradajky z konzervy a ďalej dusíme, až kým nie je mäsko mäkké. |
![]() |
Baklažán a paradajky si zatiaľ nakrájame na plátky. Baklažán netreba soliť a nechávať ho "vypotiť", je to zbytočné, chutí rovnako. Len ho nakrájajte na tenučko. Prípadne ho môžte na sucho opražiť predtým, ale nie je to nutné. |
![]() |
Uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. |
![]() |
Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studenú mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a za pol lyžičky mletej škorice (nevynechajte ju zo strachu, je veľmi dôležitá). Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme cca 8 minút prevrieť - stále miešame. |
![]() |
Zapekaciu misu vymastíme troškou olivového oleja. Na dno poukladáme zemiaky, posolíme. Na ne krúžky baklažánu, mleté pripravené mäso, opäť krúžky baklažánu a krúžky paradajok. |
![]() |
Zalejeme pripraveným bešamelom. |
![]() |
A zasypeme strúhanou fetou. |
![]() |
Pečieme na 200 stupňoch cca 45 minút až hodinu tak, aby bol syr na vrchu mierne hnedý. |
![]() |
A papáme a krochkáme blahom ,) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Stanislava B. (celine123) ID 81792 (1.2.2013, 13:19) |
Mnam, to vyzera vyborne tento vikend ju vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (18.9.2012, 14:37) |
Tak toto musi byt pecka . hned zajtra bezim po suroviny a ide sa na to... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michaela B. (Leela) ID 25897 (20.9.2012, 13:32) |
Dufam ze bude chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (25.9.2012, 16:44) |
Bola naozaj famozna ... a naozaj sme krochkali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Michaela B. (Leela) ID 25897 (27.9.2012, 10:51) |
tak to ma tesiiiiii  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (18.9.2012, 13:15) |
konečne som ju včera robila...mne chutilo aj s cuketou, len som nemala Fetu, ale iný syr, tak to bolo asi iné, ale tiež dobré. Nabudúce vyskúšam s Fetou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michaela B. (Leela) ID 25897 (20.9.2012, 13:31) |
Ja som u rodicov tiez robila s cuketou, lebo jej mali kopec...a tusim mi to chutilo este viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (12.8.2012, 15:05) |
zajtra robim vyzera to vyyyborne mnaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michaela B. (Leela) ID 25897 (13.8.2012, 22:11) |
no ako Naty, zadarilo sa?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (5.8.2012, 21:18) |
mám doma cuketu.....môžem použiť aj ju??????? teda namiesto baklažánu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michaela B. (Leela) ID 25897 (5.8.2012, 22:34) |
Skus,podla mna to bude super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |