Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Zavárané lúpané paradajky vo vlastnej šťave
[ recept č. 50056 zo dňa 25.9.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Paradajky, trosku soli, chuť do zavárania
POSTUP PRÍPRAVY
Tento rok je dobrá úroda paradajok. Nevedela som čo s nimi. Tak som sa rozhodla skúsiť sterilizovať celé lúpané paradajky, kt. používam na varenie - do lazaní, na cestoviny, do masa, ale aj na polievku . Predsa produkt z vlastnej záhrady, produkt vlastnoručne zaváraný ma svoje čaro. Neobsahuje kondzervanty, ani rôzne cukry ako paradajkové šťavy z papierového obalu. Hľadala som inšpiráciu na nete. Veľa tam toho nebolo, tak pridávam svoj postup.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Paradajky som najprv umyla a zbavila šupiek. Do hrnca som dala horúcu vodu, vložila paradajky, keď šupka praskla, vybrala som a pekne ošúpala. |
![]() |
Menšie paradajky som v celku vkladala do umytých pohárov. Väčšie som očistila od stvrdnutej zelenej vnútornej časti a rozrezala na polovicu. |
![]() |
Paradajky som natlačila do pohárov. Pustili aj šťavu. Z pohárov som vytlačila pomocou opačného konca dlhej lyžičky vzduch. \r\nNakoniec som vrch paradajok posolila. Soľ slúži ako konzervačná prísada, aby sa mi paradajky nepokazili. Poháre som zatvorila a dala sterilizovať na 15 minút. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jarmila P. (jatea) ID 106659 (27.9.2012, 12:15) |
Gabika, tiež som tento rok prvý krát robila takto paradajky. Poradila mi to dcéra, ona ich zavára takto už niekoľko rokov. Ale nepridáva do nich nič, ani soľ.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (28.9.2012, 16:37) |
citala som, ze sa to moze pokazit. No uvidime. Ja zeleninu nesolim, takze do paradajok som pridala naozaj len trosku soli. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (26.9.2012, 9:22) |
a kde sterilizuješ v rúre???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (28.9.2012, 16:40) |
ja sterilizujem v hrnci na sporáku. Do hrnca vložím zaváraninu v pohároch, nalejem asi tak do 1/3 výšky pohárov vodu. Prikryjem druhým hrncom, alebo pokrievkou. Po vypnutí ohňa, nechám zaváraniny v hrnci vychladnúť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (26.9.2012, 9:10) |
Podobným spôsobom som robila zmes na pizzu.Rajčiny som odšupkovala,pomlela na mäsovom mlynčeku,povarila a pridala k tomu soľ,cenak a pizzové korenie a zasterilizovala. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (28.9.2012, 16:41) |
ďakujem za typ. Paradajok je ešte na záhrade dosť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |