Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 447 návštěvníkov)
Pečené buchty
[ recept č. 5041 zo dňa 22.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Kvások: 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 0,25l mlieka, 2 PL cukru.Cesto: 1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 125 g masla (dávam HER-u), 1 vajce, 3 PL cukru, štipka soli, kôra z citróna.Všetky prísady by mali byť izbovej teploty. Plnka: lekvár (marmeláda), tvaroh, môže byť aj nutella.
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto je univerzálne - robím z neho aj parené buchty a tiež dukátové buchtičky. Vynechám ale kôru z citróna.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Kvások: do mlieka, ktoré by malo byť príjemne teplé, rozmiešame 2 PL cukru, pridáme droždie, ja zvyknem posypať ešte jemne polohrubou múkou - len tak za 1 kávovú lyžičku , všetko premiešam metličkou a zakryjem pokrievkou. Výsledok je potom takýto... |
![]() |
Roztopíme si len kúsok masla. Potom doložíme zbytok a necháme rozpustiť, premiešame - aby to malo len tú izbovú teplotu |
![]() |
Do väčšej misy preosejeme múku, postrúhame citrónovú kôru, |
![]() |
pridáme štipku soli, cukor, premiešame, kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo, |
![]() |
Bude to takéto riedke zo začiatku, nebojte sa toho.... |
![]() |
postupne to miešaním varechou (mám veľkú ako dlaň, robí sa mi s ňou perfektne, nemusím to veľmi dlho miešať), mení konzistenciu... |
![]() |
stále to bude riedke... |
![]() |
potom takéto.... |
![]() |
a pripravené, jemne posypané múkou, na podkysnutie - cca 90 min. |
![]() |
vykysnuté cesto... |
![]() |
Cestu pomôžeme, zo začiatku sa trošku lepí, ale je nadýchané ako pavučina a na pomúčenej doske sa začne správať tak, ako chceme my. |
![]() |
Prevalím si cesto, jemne poprášim múkou, odoberiem polovicu, vrátim do misy. Tá nám ešte dosť podkysne. |
![]() |
Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, nakrájame na štvorce cca 7x7 cm - a podávame na kocky plnku. |
![]() |
s tvarohovou plnkou... |
![]() |
Tvarohová plnka: na dva tégliky tvarohu 2 vanilkové cukry, 2-3 polievkové lyžice cukru, ak máte poruke škrob, kukuričný alebo zemiakový - tak za 1 kávovú lyžičku. Premiešam, trošku to po čase zredne, nechám na sitku odkvapkať, aby som mala takúto konzistenciu. Nerozlieva sa mi potom po ceste a buchtičky sa dajú pekne zlepiť. |
![]() |
Na plech, alebo do pekáča si rovno nalejem olej, každú buchtičku tam rovno povykrúcam, aby bola naolejovaná z každej strany a prikladám jednu k druhej, môžete si ich k sebe aj viac pritlačiť. |
![]() |
Nechám ešte trošku podkysnúť a pečiem pri teplote 175 °C, tých 25-30 minút, kým nie je kôrka zlatohnedá. Z celej dávky vychádza 40 buchiet, ja som tých 5 kúskov ešte naparila /z toho istého cesta robievam aj buchty na pare, takže si môžete v kľude dať buchty aj napariť/ |
![]() |
Po upečení ich rovno natieram mliekom a v ňom rozpustený kryštálový cukor. Budú mať jemný povrch. Buchtičky necháme vychladnúť, |
![]() |
posypeme ich práškovým cukrom |
![]() |
a môžeme papať. Dobrú chuť. |
![]() |
Z toho istého cesta ako dukátové buchtičky. Mňam :))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |