Kristína K. (kemkk) ID 251735 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 33 návštěvníkov)
Francúzsky krémeš
[ recept č. 50512 zo dňa 23.10.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2x lístkové cesto na papieri (275 g) ********** Vanilková plnka: 220 g práškový cukor, 6 balíčkov vanilkového cukru, 2 litre mlieka, 4 žĺtka, 4 Zlaté klasy, 4 lyžice hladkej múky, 400 g masla (200 g maslo + 200 g helia) ********** Šľahačková plnka: 500 ml šľahačkovej smotany (rastlinná, napr. Rajo) ********** Na potretie: mlieko s troškou rumu ********** Poleva 1: 100 g varovej čokolády, 60 g Cera ********** Poleva 2: 100 g varovej čokolády, 40 g Cera.
POSTUP PRÍPRAVY
Plech s rozmermi 33x40 cm.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Lístkové cesto vyberieme z papiera (ja kupujem cesto v Lidl) a na pomúčenej doske mierne rozváľame do šírky, aby sme cesto roztiahli na veľkosť plechu (33 x 40). Plech potrieme Cerou a prenesieme na neho cesto. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. |
![]() |
Celý postup zopakujeme ešte raz a rovnako upečieme aj druhé lístkové cesto. |
![]() |
Z mlieka, múky, zlatého klasu, žĺtok, práškového a 4 vanilkových cukrov uvaríme hustý krém. Na uvarený krém nasypeme zvyšné dva balíky vanilkového cukru a necháme vychladnúť. |
![]() |
Kým krém vychladne, v druhej miske si vyšľaháme maslo s heliou. Postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý krém. Vanilkovú plnku natrieme na prvý plát upečeného lístkového cesta rovnomerne, v rovnakej výške až ku okrajom. Na okraje povyhýname papier a necháme trochu stuhnúť. |
![]() |
V miske si ručným mixérom vyšľaháme do tuha šľahačku (Ja používam rastlinnú cukrárenskú Rajo, alebo inú značku. Vyšľahá sa poriadne do tuha a drží, netreba dávať stužovač). Vyšľahanú šľahačku natrieme na vanilkovú plnku. |
![]() |
Na šľahačku položíme druhý plát upečeného lístkového cesta, zaťažíme a necháme stáť pár hodín v chladničke. Krémeš vyberieme z chladničky, odstránime závažie, a vrchné cesto potrieme mliekom s rumom (aby vrchné cesto trochu navlhlo a neprebralo všetku vlhkosť z čokolády, ktorá potom popraská). Necháme chvíľu vsiaknuť. |
![]() |
Zatiaľ si na sporáku pripravíme prvú čokoládovú polevu. Nad parou rozpustíme čokoládu s cerou, kým sa to pekne nespojí. Necháme trochu vychladnúť a natrieme na vrchný plát lístkového cesta. Najlepšie je to potom nechať stuhnúť aspoň hodinku. |
![]() |
Potom si pripravíme druhú čokoládovú polevu. Nad parou si roztopíme čokoládu s cerou. Čokoládu necháme trochu vychladnúť a natrieme na vrchný prvú vrstvu čokoládovej polevy. Najlepšie je to potom nechať stuhnúť do druhého dňa. Potom už len horúcim nožom krájame na kocky cca 5 x 5 cm. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Janka Z. (xfenix) ID 12481, mimibazar.sk/xfenix (1.12.2014, 14:30) |
a co potom, ked to bude kremes navrchu s medovym platom a nie listkovym cestom, vtedy idu tiez dve vrstvy polevy a rum? aky je potom postup "tam hore"? dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (7.1.2015, 13:50) |
keď ide na vrch cesto z medových plátov, tak na vrch dávam iba jednu vrstvu čokoládovej polevy. Ak si chcem uľahčiť krájanie, tak nerobím polevu čokoláda + cera, ale robím polevu čokoláda + šľahačková smotana. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina R. (karotkaa) ID 218857 (10.11.2013, 21:11) |
Vyzera lakavo a krasne, len jedna otazka, kde kupim taku rajo slahacku v zelenom obale? Este som taku nevidela. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (11.11.2013, 8:52) |
Dobrý deň. Ja som tú zelenú Rajo zvykla kupovať v Metre. Ale teraz už častejšie používam od Zeelandie - Rosette (napr. http://www.cukrarskysen.sk/suroviny/235-zeelandia-rosette.html) lebo tú majú u nás pri robote v pekárni Hrašovík. Okrem toho sú aj iné napr. túto som videla v Coop Jednote ( http://www.whiteland.ro/eng/cr%C3%A8me-patisserie-cream.aspx), túto zvyknú mať v Agromilku pričom existuje aj 0,5 l variant ( http://www.nanacelia.sk/nanacelia/eshop/10-1-Varenie-a-pecenie/23-2-smotany-a-slahacky/5/393-HOLE-rastlinna-slahacka-200ml) a ešte som videla aj od Ramy ( http://www.goga.sk/cremefine-profi-na-slahanie-rastlinny-krem-alternativa-smotany-rama-1l-1ks-i23673.html), ale nepamätám si kde to presne bolo. Existujú teda rôzne druhy, podstatné je, že je to rastlinný a nie živočíšny tuk, preto dlhšie vydrží a drží tvar. Dúfam, že vám moja odpoveď aspoň trochu pomôže.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Katarina R. (karotkaa) ID 218857 (11.11.2013, 12:22) |
dakujem pekne, popozeram a isto sa hodi aj na ine kolaciky vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana B. (mamica1) ID 31104 (4.5.2013, 11:42) |
upečený - podaril sa na to že som začiatočník čo sa týka pečenia... len na budúce dám celý liter tej šľahačky Odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (7.5.2013, 12:31) |
Dobrý deň. Ďakujem a som rada, že sa podaril. A v tom pridaní šľahačky sa zhodnete s mojim manželom, ktorý mi stále tvrdí, že tam dávam málo šľahačky, lebo on by bol najradšej, keby tá šľahačková vrstva bola aspoň taká vysoká, ako tá žltá .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dáška T. (ramgad) ID 47426 (4.2.2013, 7:24) |
Kraja sa az ked je cely hotovy... doteraz som citala stale recept, ze sa vrchny plat pokraja a az potom pouklada navrch nebude sa to vrchne cesto vtlacat do slahacky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (4.2.2013, 9:11) |
Dobrý deň. Ja stále krájam až keď je hotový. Prevarím si horúcu vodu, dám do nej nožíky, nechám aspoň 5 minút nech sa nahrejú, a potom začínam pomaly krájať, pričom nože stále namáčam do horúcej vody. Krájam pomaly, nie hneď prvým rezom až po spodok. Najprv prvý jemný zárez do čokoládovej vrstvy, potom druhý rez do čokoládovej vrstvy. Až keď sa pomaličky dostanem cez čokoládu, až potom ešte jedným rezom prekrojím až po spodok. Postupujem tak isto, ako keď krájam nejaké iné rezy, ktoré sú polievané čokoládovou polevou. Ale môžte skúsiť nakrájať si vrchný diel aj dopredu, aj tak sa dá postupovať. Na krájanie má už väčšinou každý svoj spôsob ktorý mu je bližší.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Dáška T. (ramgad) ID 47426 (4.2.2013, 9:47) |
dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slávka m. (lolka1) ID 24852, mimibazar.sk/lolka1 (upravené 3.2.2013, 21:03) |
výborný , bezproblémovo som ho urobila, takéto recepty mám najradšej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (3.2.2013, 13:15) |
Dobrý deň. Teší ma, že sa vám podaril a že vám chutil. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (20.1.2013, 21:41) |
Ten je nádhernýýýýýýýý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (21.1.2013, 9:19) |
Ďakujem. Som rada, že sa páči. A nechcem aby to znelo chválenkársky, ale podľa všetkých čo ho jedli, je aj vraj lepší ako z ktorejkoľvek cukrárne. ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | lenka l. (lasovka) ID 200140, mimibazar.sk/lasovka (6.11.2013, 12:12) |
idem prave vyskusat recept.,vypada skvelo dufam,ze sa podari... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (7.11.2013, 10:44) |
Dobrý deň. Ďakujem. Dúfam, že sa podaril a že aj chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína K. (kemkk) ID 251735 (20.1.2013, 20:54) |
Toršku som doplnila postup receptu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta S. (mmrmmr) ID 156727 (9.11.2012, 17:29) |
výborný...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína K. (kemkk) ID 251735 (28.11.2012, 14:22) |
Ďakujem. Som rada, že chutil. U nás sa po ňom tiež iba zapráši. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (28.10.2012, 22:31) |
Mňaaaaaaaaaaaaaam, vyzerá fantasticky. Francúzsky krémeš je to, čo môžem na raňajky, na obed aj na večeru, ale našťastie to nerobím. Budúci týždeň máme oslavu, tak vyskúšam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (Luluša) ID 98239 (4.12.2014, 11:38) |
Je vynikajúci, podaril sa mi aj sa rýýýýchlo zjedol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |