končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
MLETÉ MÄSO |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)Mäsko v štrúdli - TOP :)[ recept č. 50788 zo dňa 6.11.2012 ] POTREBNÉ PRÍSADY 600 gramov mletého mäska, 500g šampiónov, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, čierne korenie, oregano, bazalka, olivový olej, lískové cesto, plátková šunka, strúhanka na zahustenie, olivový olejík na potretie :) POSTUP PRÍPRAVY Tento receptík je NAJFAMÓZNEJŠí na planéte !!! Je v celku jednoduchý a akonáhle ho raz ochutnáte, minimálne raz do mesiaca ho budete musieť mať !!! :) Najlepšie chutí so zemiačikmi, poprípade podávaný s tzatziky alebo iným smotanovo syrovým dresingom :) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI nakrájanú cibuľku šupneme na fajné množstvo olivového oleja a opražíme Pridáme najkrájané šampióny, a dusíme, až ich úplne nezadusíme :) Pridusené by mali vyzerať takto : :) Okamih na pridanie mäska. Takisto pridáme všetky koreniny - soľ ( radšej menej, vieme do dochutiť aj neskôr :) ), čierne korenie, oregano a bazalku - ideálne je 1,5 čajovej lyžičky z každého - nech je to krásne ochutené :) Zmes miešať, až dokým bude mäsko úplne tmavé - musí sa udusiť, avšak nesmie zhrudkovieť, preto to treba častejšie miešať. Prípadné hrudky rozdrviť. Až je všetko krásne spojené, môžeme pridať paradajkový pretlak, cca 300 gramov, prípadne max. 450 gramov. Celú masu treba nechať spojiť, až sa spoja farby, chute a konzistencia. Odstaviť z ohňa, nechať chvíľku vychladnúť za občasného miešania. Keď je mäsko na 60% vychladnuté, je čas na strúhanku :) Môžeme vmiešať 2-3 lyžice strúhanky - tá celú zmes zahustí a dodá ideálnu konzistenciu. Môžeme prejsť na prípravu cestíčka. Kúpime si fajné lístkové :D Na pomúčenej doske (alebo provizórnej pracovnej kuchynskej doske :D ) rozvaľkáme lístkové cesto na veľkosť plechu. Snažíme sa rovnomerne :) Rozprestrieme po "celej" šírke cesta plátky šunky. Tuna je vidno, ako nám tá šunka chutila večer predtým s čerstvými rožtekami :D :D Môžeme ju teda rozprestrieť iba strategicky - dostredu cesta, alebo i po celej ploche :) Vychladnutú masu navrstvíme dostredu cesta tak, aby bola široká asi na želanú veľkosť štrúdle. Z tohto množstva výjde celkom pekná hrubá štrúdľa :) Ak pridáte ešte 1/3 množstva všetkých surovín k pôvodným množstvám, rozvaľkáme 2 lístkové cestá a môžeme spraviť 2 menšie štrúdle. A teraz tá zložitejšia časť :) Ja som to po dvoch razoch už zvládala celkom fajn :) Idem na to takto : preložím 1 stranu cesta "cez", tak, že to cesto trošku podsuniem pod tú 1 stranu ( aby mäsko netrčalo). Potom preložím druhú stranu a rukami vytvarujem pekný štrúdľový pravidelný tvar. Snažím sa "zlepiť" tie voľné strany pritláčaním prstami. Konce takisto pritlačím spolu a "zašúľam smerom nahor. V tomto okamihu je treba ešte ďalšie 2 ruky, ktoré Vám pomôžu preniesť cesto na maslom vymastený plech. ( Už som to skúšala piecť aj na papieri, ale spodok sa mi tak prilepil, že to muselo ísť s papierom aj na tanier :D ) Pripravíme si jedno vajíčko a ním potrieme celý výtvor :) + Štrúdlička potretá vajíčkom a poprepichovaná vidličkou :) pripravená do trúby :) Pečiem tak na 180 - 200 stupňov, cca 25 - 35 minút. Keďže mäsko je 100%-tne urobené, musí sa dotiahnuť cesto. V posledných minútach môžeme dať na gril, ale treba dávať pozor na pripálenie :) Hotovoooooooo :) takto nejak by to "mohlo" vyzerať :) Dokonca mi cesto išlo ľahúčko oddeliť od plechu. Ako som spomínala, najlepšie chutí s pečenými zemiačikmi. Dá sa samozrejme papať samotné, keďže lístkové cesto vie nahradiť prílohu :) Ja občas pridám dresing - syrový, cesnakový, tzaztiky.. :) Mäsko v reze :) A finaaaaaaaale :) Dúfam, že skúsite a bude Vám chutiť :) dobrúú chuť :) :) :) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (8.11.2012, 22:29) |
keby som vyskúšala bez šunky??? Štrúdľu mám rada buď šunka..šunka syr...alebo potom mäso samotné...je tam vôbec tú šunku cítiť??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa Š. (SoniaS) ID 144300, mimibazar.sk/sonias (11.11.2012, 17:03) | ||
Silvi, celkom hej, s cestom to vytvorí pekný obal a chutí to fajne ale kludne môžeš vyskúšať aj bez ! | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andula098) ID 73898 (8.11.2012, 20:03) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |