Bibiana S. (Bambi1474) ID 44717 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Oškvarkovo-zemiakové pagáče
[ recept č. 50897 zo dňa 11.11.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
700 gr múky (350 gr polohrubá, 350 gr hladká), 4 menšie uvarené zemiaky v šupke, 200 gr oškvarkov, domáca masť, kyslá smotana (menší kelímok), mlieko, 1 ks kvasnice, soľ, vegeta, mlieko, cukor, olej, 2 žltka, vajíčko na potretie, na posypanie nastrúhaný syr, kmín čo má kto rád
POSTUP PRÍPRAVY
Do misky samokysky si nachystáme preosiatu múku, posypeme solou, vegetou, pochúťkovú smotanu, vychladnuté nastrúhané zemiaky. Kvások si zarobíme - teplé mlieko, žltky, cukor, sol, kvasnice. Vylejeme do misky a spracúvame cesto. Dolejeme od oka asi tak 1 dcl oleja. Podľa konzistencie buď dolejeme mlieko alebo dosypeme múku. Ja robím zásadne hnetacími hákmi, som lenivá miesiť ručne. Takže minimálne 10 min, necháme pracovať háky, cesto by malo byť tuhšie. Ak sa nám pekne odliepa od okrajov, je nachystané na kysnutie. Dáme na teplé miesto. Ja nechám 3x puknúť misku samokysku, t.j. 3x premiesim. Medzitými si pomeliem oškvarky a pridám k nim asi tak za 3 PL masti, soľ a vegetu, premiešame spolu. Po nakysnutí si dám cesto na vymúčenú dosku, rozvalkám asi tak 0,5mm hrúbku. Vareškou si tam dám 1/2 oškvarkovej zmesi a snažím sa rozotrieť. Cesto prekladám. Vrchná časť preložiť, na to preložiť spodok. Potom jeden bok a na to druhý bok. Necháme asi 20 min. oddychovať. Znova rozvaľkáme a zopakujeme so zostávajúcou oškvarkovou zmesou. Po 20 min. rozvaľkáme a vykrajujeme, ktorá má aké rád. Nachystáme si plechy s papierom na pečenie, rozmixované vajíčko na potretie, a na posypanie syr, rascu. Pustíme trúbu, nech sa nám pekne rozohreje. Po minutí celého cesta na pagáče, začíname piecť cca 180C tak 20-30 min. podľa sfarbenia. A už len vymieňame plechy. Mňamka |
 |  | Bibiana S. (Bambi1474) ID 44717 (14.11.2012, 19:59) |
veru veru a bohovsky chutia treba vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bibiana S. (Bambi1474) ID 44717 (14.11.2012, 19:53) |
ďakujem sú fajnové, mäkkučké a krásne sa listujú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slavka b. (slawi75) ID 113183 (14.11.2012, 17:36) |
Jezis, hned by som si dala.Su peknucke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bibiana S. (Bambi1474) ID 44717 (14.11.2012, 19:54) |
aj fantasticky chutia minulý týždeň som urobila prekladané zemiakové a teraz som tieto sú bohové a krásne sa listujú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |