Jana P. (Jana164) ID 50613 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 48 návštěvníkov)
Vynikajúce jednoduché langoše
[ recept č. 51216 zo dňa 30.11.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g múka hladká, 15 g čerstvé droždie, 250 ml vlažná voda, 3 PL olej, 2 ČL soli, 1 ČL cukor kryštál
POSTUP PRÍPRAVY
POSTUP: Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások. Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším. Dôkladne spracujem a nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.
Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku. Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov langošov. Ak robím menšie langoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov. Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.
Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu ku krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.
V panvici rozpálim olej, vložím langoš a smažím ho z jednej strany, potom z druhej strany. Langoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené langoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, langoš by ním nasiakol a bol by ťažký. Hotový langoš potieram roztlačeným cesnakom a plním podľa chuti. Najradšej mám potretý kyslou smotanou a posypaný syrom..DOBRÚ CHUŤ :-) |
Zuzana Š. (suzihu) ID 57991, mimibazar.sk/suzihu (9.4.2014, 17:58) |
velku sancu som im na zaciatku nedavala, ale naozaj su vyborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana P. (Jana164) ID 50613, mimibazar.sk/jana164 (20.2.2014, 14:48) |
Dakujem, som rada, ze chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava K. (Mirkakrizi) ID 3365, mimibazar.sk/mirkakrizi (19.2.2014, 18:45) |
Jednoduche na suroviny, pripravu a su vynikajuce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (17.7.2013, 15:37) |
Mňam! akú hrozitánsku chuť som na ne dostala mňamky! Langoše robím úplne rovnako, len do cesta dávam ešte trocha rasce Tieto langoše sú ďaleko lepšie ako tie kadejaké so smotanou a s rôznymi procedúrami kysnutia v chladničke Nemajú chybu, vrelo odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa M. (soniell812) ID 65720, mimibazar.sk/soniell812 (17.7.2013, 14:56) |
výborné, podarili sa na prvý šup (aj keď som ich nechala kapánek prekysnúť ) ďakujem za recept. S. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina K. (nojmanka) ID 618, mimibazar.sk/nojmanka (9.2.2013, 13:01) |
Vyborne a uplne jednoduche langose Robila som v pekarnicke a sama som bola prekvapena, ze aj z tychto obycajnych surovin boli fakt dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra H. (Liboma) ID 208244 (15.1.2013, 14:37) |
Langoše som sama robila prvýkrát a vydarili sa. ani neboli tvrdé, ďakujem za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Čertica) ID 15402, mimibazar.sk/certica (9.1.2013, 10:45) |
Milá Janka .... práve som langoše podľa tvojho receptu dorobila a sú naozaj fantastické ako od mamičky .... úžasný postup práce, podľa ktorého to zvládne aj úplný začiatočník .... ešte raz veľká vďaka za inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea D. (Andrea79) ID 41363 (30.11.2012, 17:17) |
Parádne sú, my sme robili s manželom minuly týždeň a nám sa nepodarili, boli tvrdé a dali sa vyslovene zlomiť... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |