Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 822 návštěvníkov)
Dlho-dlho hľadaný recept na šišky
[ recept č. 5130 zo dňa 28.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 dl mlieka, štipka soli, 3 lyžice rumu, pardon umu :-))), 100 g masla, 8 žĺtkov, 3 kopcovité lyžice preosiateho prášk. cukru, 400 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 1 sáčok droždia (dr. Oetker), vanilkový cukor, práškový cukor, olej na vyprážanie a lekvár na plnenie
POSTUP PRÍPRAVY
V živote som nejedla vynikajúcejšie šišky a ani nevidela krajšie cesto! Skúšala som už veľa receptov, ale vo všetkých bolo niečo, kvôli čomu som naďalej hľadala ten správny pomer surovín a našla som ho až teraz na jednej českej stránke. Už nehľadajte ani Vy, vyskúšajte tento recept!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Mám pekárničku Panasonic, kam sa sypú najprv suché prísady: droždie, múka, soľ, cukor. Maslo som nechala v mikrovlnke roztopiť a mlieko som doň prilievala za častého miešania tenkým prúdom, čím som získala požadovanú teplotu masla aj mlieka.Dala som aj rum, pardon um, 8 žĺtkov a zapla program cesto. Samozrejme sa riaďte pokynmi k Vašej pekárničke a dávajte suroviny v poradí aké máte v návode :-). Z bielkov môžete spraviť nejaké pekné snehové pečivo alebo pavlovu tortu atď.... |
![]() |
Cesto je ako obláčik, ľahučké, jemné, výborne sa s ním pracuje. |
![]() |
Cesto zľahka premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na hrúbku asi tak do 1 cm. Môžu nám pomôcť naši šikovníci :-). |
![]() |
Okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky, kladieme na čistú utierku - ja ju dávam nad umývačku riadu, ktorá mi kuchynskú dosku počas umývania nahreje a cesto mi krásne na teplej utierke podkysne.:-) |
![]() |
Keď sa nám šišky asi po pol hodinke nadvihli, urobíme prstami jamku, neprederavíme cesto. |
![]() |
Pečieme v horúcom oleji, najprv "deravou" stranou dolu, potom obrátime. Od sporáka sa nesmieme vzdialiť ani na minútku, pretože sú šišky hotové raz-dva. |
![]() |
Hotové potrasieme vo vanilkovo-práškovom cukre a do jamky nakopíme lekvár podľa chuti. Nejde mi odfotiť "prierez", ale cesto je tak nádherné, vzdušné, voňavé a fajnové, mňam :-))))! Na úvodnej fotke sa šišky robia tak, že cesto vaľkáme na tenšie,vykrajujeme šišky, necháme podkysnúť, na polovicu dávky dáme do stredu lekvár, okraje potrieme žĺtkom a pritlačíme ďaľšiu šišku :-). Pečieme v horúcom oleji. Mne viac chutia tie klasicky robené šišky, aj keď tá úvodná fotka je úhľadnejšia :-)..... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
Jana P. (janaa) ID 41084 (7.2.2022, 11:33) |
Zdravím, robil niekto tento recept s obyčajným drozdim? Ak áno, koľko gramov ste použili? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (25.1.2020, 19:53) |
Práve som ich dorobila .... sú úžasné. Sú rované ako tie, čo maminka robila kedysi a ja som si od nej nestihla recept vypýtať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia T. (Lucka 89) ID 329798 (6.7.2018, 9:19) |
No žienky, tak neplánovala som nejako komentovať recepty čo sa tu nachádzajú, aj keď zatiaľ mám len výborné skúsenosti, ale po týchto šiškách musím vzdať veľký hold tomu, kto toto vymyslel...lepšie som nejedla, a to šišky až tak nemusím dala som na recenzie a naozaj, môžem potvrdiť všetky chvály, ktoré tu sú Použila som však aj ja len 6 žĺtkov...z jedného cesta mi vyšlo cca 23 šišiek (vyrezávala som klasickým pohárom) Ďakujem za výborný recept, iný už asi nebudem ani hľadať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena K. (Aksina) ID 329029 (4.2.2018, 15:20) |
Dnes som robila šišky podľa hore uvedeného receptu. Bojím sa ísť do kuchyne, lebo koľkokrát tam vojdem, tak neodolám a beriem si šišku. Niečo tak fantastického som už nejedla dávno (myslím sladkého). Toto je jednoznačne najlepší recept na šišky. Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivona S. (Charliek) ID 319008 (7.1.2016, 13:56) |
Můžem sa opýtať,kolko šišiek približne sa urobi z tejto dávky?Ďakujem za odpoveď |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina G. (feedorka) ID 35909 (6.1.2016, 23:05) |
tých žĺtkov je tam zbytočne veľa, 8 je fakt brutálne množstvo...ufff... maximálne tri by som dala, aj to neviem neviem,, možno aj dve by stačili, nechccela by som v ceste hryznúť do praženice... mám x-ročnú prax s kysnutým cestom, toto si nedomýšľam - zodpovedne vyhlasujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Elena M. (elena100) ID 212680 (20.1.2017, 15:16) |
Dnes som robila sisky, ale len z polovicnej davky. Su vynikajuce, zltkov vobec nie je vela, su lahucke, nadychane. Jedine som dala viac rumu, asi 5-6 lyzic na polovicnu davku. Cim je v ceste viac rumu, tym menej piju olej. Tiez som si tu precitala v niektorom komentari, ze sisky treba davat smazit s vrchnou stranou do oleja, pretoze pocas kysnutia sa osusi a menej pije tuk. Je to pravda, takze sisky nie su mastne. Recept doporucujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana b. (babikazuzana) ID 315595 (15.9.2015, 15:18) |
to musim az tolko zlllltkov? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liba B. (babibi) ID 213130 (8.8.2015, 11:10) |
zkusím,vypadají lákavě  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
andrea k. (andika11) ID 143966 (21.2.2015, 11:38) |
stráášne veľa žĺtkov, zbytočne moj recept je skoro rovnaký len na 500 g múky a s5 žltkami ,z ktorých navyše dávam len 4 niekedy tri a šišky sú super , ešte aj starká ich vždy vychváli a to ona je super kuchárka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína Š. (kstrbova) ID 14693 (upravené 10.1.2016, 17:39) |
Ja už som to skoro vzdala, skúšala som každé fašiangy iný recept na šišky, ale všetky boli ťažké a mastné. Tento rok som už hľadala len tak zo zvedavosti a presvedčilo ma množstvo dobrých komentárov pod týmto receptom. Dnes som ich robila a sú fantastické, ďalší recept už veru nahľadám. A robila som klasicky, nie v pekárničke, ale postup ako tu - najprv suché prísady a do toho potom mlieko so žĺtkami a droždím. Vďaka za super recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia B. (Pata1) ID 49979 (27.2.2015, 19:10) |
ja som už vyskúšala veľa receptov...ale mám iný, lacnejší a skvelý....ale hlavná vec na ktorú som po tie roky prišla, že nejde o recept ale o prípravu..... šišky otočiť a tak ich dať do oleja...jednoducho tou uschnutejšou stranou...nenapijú sa tak...a ja som hľadala na 3x tú správnu panvicu, aby boli dobré...a ešte jeden typ. Nesmiem dať viac ako tri šišky do panvice, inak ochladia olej, dlhšie sa pečú a sú mastné...ja mám recept na dve vajcia a dve žĺtka...a chutili každému ktorému som ich doniesla...a to isté platí aj o medovníčkoch...ten istý recept. Rozdelila som ich...jedny dala do špajze, druhé do obývačky a jedny do kuchyne...vyhrala kuchyňa, tam boli mäkké...a to boli iba v plechu s jabĺčkami a vložené do igelitovej tašky... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | martina G. (feedorka) ID 35909 (6.1.2016, 23:07) |
vo všetkom súhlas... vidno, že tomu rozumieš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea L. (robotníčka) ID 208912 (18.1.2015, 15:52) |
a ked nemam pekarnicku postup je aky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
ivka k. (iveta 777) ID 205691 (27.11.2014, 16:03) |
ja by som chcela vediet ake presne tam davate maslo...dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika K. (ErikaKral) ID 69130, mimibazar.sk/erikakral (8.3.2014, 10:01) |
Tieto úžasné šišky robím od kedy sú na MMB uložené U nás úplná hitovka. Od začiatku však dávam namiesto 8 žĺtok 2 celé vajíčka a 2 žĺtka (tuším je to tu aj niekde v histórii komentárov viackrát uvedené a odobrené). Sú výborné a nijako im to "neublíži" A hor sa na ne, ideme ich urobiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Judita K. (Judka) ID 3814, mimibazar.sk/judka (13.2.2014, 20:16) |
U nás už niekoľkatá repríza šišiek sú fakt výborné s cestíčkom sa veľmi dobre pracuje - ďakujem za super receptík dnes mi vyšlo cca 50 ks ale už ich tam teda moc nie je sú prudko jedlé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |