Mária K. (konteska) ID 177553 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
Zdravý špaldový mini chlebík - bagetka (bez cukru a kvasníc)
[ recept č. 51821 zo dňa 5.1.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600g špaldovej múky alebo 500 g špaldovej múky a 100g ovsených alebo zdravších pohánkových vločiek,2 KL zarovnané sódy bicarbóny,1 KL soli (podľa chuti menej,či viac) asi 550 - 600ml kyslého mlieka - v mojom prípade cmar
POSTUP PRÍPRAVY
K zdravej strave patrí aj zdravý chlebík........takže:špaldovú múku odvážime,pridáme sódu bicarbónu,soľ a poriadne premiešame.Do stredu urobíme jamku a nalejeme cmar.Pozor, nie každé kyslé mlieko je rovnako husté či riedke,preto radšej opatrne s ním.Ak je veľmi husté,radšej použiť časť kysl.mlieka a zvyšok doliať vodou.Vytvoríme mokré cesto.Pracujeme rýchlo,s cmarom sa neoplatí moc babrať.Cesto rozdelíme na dve alebo štyri časti.Každú časť na pomúčenej doske vygúľame do požadovaného tvaru a dáme na plech s teflónovou podložkou.Každý chlebík trošku sploštíme,narežeme,potrieme jemne cmarom a dáme piecť.10 min na 200 *C a potom dopekáme cca 30 min.na 170 *C.Hotový chlebík preložíme na mriežku,potrieme jemne vodou a dáme chladnúť.Ja si potom chlebík nakrájam na polovičky a dám do mrazáku a podľa potreby si ho vyberám. Keďže je to chlieb bez kvasníc,nečakajte zázraky a veľkosť.Chlebík vyzará na fotke obrovský,ale v skutočnosti je maličký,preto sa nezľaknite výsledku!Nám ale chutí,treba vyskúšať.S cestom sa nie celkom dobre pracuje,chce to cvik,ja ho už mám......každú časť pomúčenými rukami na pomúčenej doske len zľahka vygúľame.Pomúčená doska je samozrejme špaldovou múkou :-) Komu nevadia vločky,tak robievam aj tak,buď s celými alebo s rozmixovanými vločkami.
Prajem dobrú chuť :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
potrebné suroviny |
![]() |
všetky suché prísady poriadne premiešame |
![]() |
pridáme cmar |
![]() |
spojíme |
![]() |
vytvarujeme |
![]() |
dáme na plech s podložkou,narežeme,potrieme cmarom |
![]() |
upečené |
![]() |
dáme na mriežku chladnúť |
![]() |
alebo dva chlebíky |
![]() |
upečené |
![]() |
s vločkami |
![]() |
tento je najlepší:vzniknutú hmotu rozdelíme a v pomletých vločkách vygúľame |
![]() |
mňaaaam |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Anna P. (anickatomas) ID 328897 (19.1.2018, 11:39) |
Ahoj, tento tyzden som piekla chlieb, je uzasnyy. Naporciovala som si ho do mrazaku a rano si ho vyberam. Velka vdaka za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Slavka G. (cackaa) ID 27995 (7.8.2014, 16:40) |
Včera som ho piekla a je vynikajúci. Môj manžel povedal, že iný už ani nechce. Vďaka za super receptík. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (21.11.2013, 1:01) |
určite vyskúšam, vyzerá byť super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana S. (JankaS7) ID 68065 (23.1.2013, 11:41) |
Ahoj, ďakujem, že si sa podelila o tento výborný receptík, robila som z cmaru a bol výborný, len sa chcem opýtať, už so ho 2-krát skúšala a moje cesto bolo lepivé a také redšie , má to tak byť? Dík. A soli treba dať viac. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (23.1.2013, 19:34) |
cesto mám aj ja lepivé ale nie moc riedke (záleží,aké kyslé mlieko používate),preto ho potom "vygúľam " a vytvarujem v pomletých vločkách a cesto je potom parádne a soli si pridajte podľa potreby,ja sa snažím obmedzovať ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (13.1.2013, 19:13) |
robila som ho vcera, kvoli malemu postraseniu, ze sa s cestom nerobi dobre, som to tyzden odkladala aj tak som to nakoniec slahla do mojej milovanej Bozky (mixer ) a na rychlo premiesila, hodila na linku, spracovala ako si napisala a cuduj sa svete - strasne jednoduchy a hlavne rychly chlebik, chutovo mne absolutne vyhovujuci - len som pridala viac soli podla odporucani tu este ma zaujima viac info ohladne sody bicarbony, tak ale to si najdem na nete. este raz vdaka za super tip na chlebik, lebo uprimne - radsej nejem ziadny, ako mam do seba rvat polystyren. uvitam dalsie tipy na lepsiu stravu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia M. (bambulka489) ID 78497 (20.11.2013, 20:53) |
Vies, poradit ako ho piekla v pekarnicke.Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (13.1.2013, 19:40) |
super,som rada,že sa podaril s tým mixérom si to parádne vymyslela ja dávam morskú soľ a tá je silnejšia,preto som napísala radšej menej,lebo sa mi už stalo,že som presolila,keď som skúšala viac ale záleží od chuti.........je to určite rýchly a nenáročný chlebík a hlavne zdravý a čo sa týka sódy,tak tá je veľmi zdravá a liečivá,skús si pozrieť napr. k liečbe rakoviny ju odporúčajú alebo si prečítaj toto:mediumway.host.sk/med/medindex.html |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (30.1.2013, 11:10) |
Chlebik skusila uz aj kolegyna a ona ho normalne upiekla v pekarnicke, skusala - plus pridala par druhov korenin ako koriander, rascu a myslim estragon a vysledok bol uplne uzasny - chlebik nebolo vobec citit po sode bicarbone a nemrvi sa, vyzera aj chuti skvele, takze uz to asi idem robit aj ja takto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (30.1.2013, 16:45) |
skvelý nápad,takže aj v pekárničke sa podaril takže info aj pre ostatné babenky pretože ja nemám pekárničku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa Š. (SoniaS) ID 144300, mimibazar.sk/sonias (9.1.2013, 10:44) |
to je oooook dala som improvizáciu piekla som ho 45 min ( tak som našla na nete všeobecne v receptoch na špald ) a bol super spravila som z cesta asi 4 stredné bagetky, a sú mňam ! dala som tam aj opražené ovsené vločky akurát tam nabudúce dám ešte nejaké bylinky a viac soli, cesto bolo akoby sladké a tak mi viac ako so zeleninkou chutil s medom ňam špald je trošku tvrdý a preto sa môj priateľ trošku okúňal, ale zjedol tak uvidím, možno skúsim nabudúce kvasnice, aj keď viem, že k alkalickej diéte veľmi nepasuje.. mimochodom - ďakujem za išpiráciu, študujem si veci ohľadne tejto kúry a je to strašne zaujímavé ! dokonca som našla príspevok baby, ktorá sa takto vyliečila z rakoviny ! čo je skvelé ! Tak veľa zdaru majuška a teším sa na ďalšie recepty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (9.1.2013, 16:39) |
tak to je super,že sa podaril ja som začínala piecť 50 min.potom som uberala a nakoniec som zistila,že moja rúra to zvládne aj za 40 min. ja sa zaoberám alkalickou stravou preto,lebo mi ju odporúčila sesternica,ktorá si ňou lieči rakovinu takže ona mi aj radí,ktoré potraviny sa môžu konzumovať,ale záleží to hlavne aj od závažnosti ochorenia kľudne vyskúšaj aj bylinky aj soľ aj kvasnice,ale ja ostávam pri tomto recepte  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa Š. (SoniaS) ID 144300, mimibazar.sk/sonias (7.1.2013, 17:35) |
Majuška, práve som ich šupla do rúry ale netuším, ako dlho a na koľko stupňov treba piecť ? koľko asi prosíím ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (7.1.2013, 18:51) |
och,nevšimla som si komentár a určite je už neskoro ale v recepte je napísané,že piecť 10 min na 200 *C a potom dopekať asi 30 min na 170*C chlebík musí vydávať dutý zvuk,keď sa zaklope na spodnú časť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (6.1.2013, 18:00) |
Tak to je parádny chlebík, určite vyskúšam, ďakujem zaň!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna T. (babuš) ID 7831, mimibazar.sk/caldera (5.1.2013, 17:07) |
noooo, tak toto sa mi páči...bez kvasníc doteraz som chrúmala iba knäckebrot, ale takéto žemličky budú určite lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (5.1.2013, 17:15) |
určite sa nepodobá klasickému páperovému chlebu,ale chuťovo je dobrý,hlavne s tými vločkami a keďže ho papká i môj treba len vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (5.1.2013, 16:57) |
luxusny mňam vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |