Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov)
Ryža na dva spôsoby
[ recept č. 5227 zo dňa 4.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Dlhozrnná ryža (najviac sa mi osvedčila LAGRIS a klasická v papierovom sáčku), cibuľa, olej, soľ, vegeta, rasca, voda
POSTUP PRÍPRAVY
Dovolila som si pridať spôsob prípravy ryže, ako ju robím ja. Neprihorí mi a nemusím jej venovať pozornosť. V živote som ju na iný spôsob robila len raz a poviem Vám, že to nedopadlo dobre. Neviem, či bol viac zodratý hrniec, alebo moje ruky...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. spôsob - príprava v mikrovlnke: ryžu (cca 300 g) preberiem, premyjem, aby bola číra, nasypem do misy z jenského skla, posolím, pridám vegetu, nadrobno nakrájanú cibuľu, kto chce aj rascu, prilejem cca (olej dávam od oka, asi tak 3 lyžice). Zalejem vodou, aby bola nad úrovňou ryže viac než 1,5 cm. Dám do mikrovlnky cca na 9 min. (mám o výkone 900 W - s menším asi trošku dlhšie, už si poznáte svoje mikrovlnky) ***nezakrývam***, vykypela by. |
|
Po uvedenej dobe *ihneď vyberiem*, vody tam musí byť ešte stále nad úrovňou ryže - premiešam |
|
teraz zakryjem tak, aby neunikala para a znovu na tú istú dlhú dobu nechám dovariť. Keď je suchšia, dolejem ešte vody a dovarím. Každému vyhovuje iná konzistencia. Po celý čas je spustená funkcia ohrev. |
|
hotovo |
|
2. spôsob - v elektrickej rúre: ***najradšej mám tento spôsob***- ešte ani raz nebola suchá -na oleji si spražím nadrobno nakrájanú cibuľu, pridám poriadne prepláchnutú ryžu (aby stekala číra voda), posolím, pridám trošku vegety, rasce, osmahnem, dolejem vody - málilinko viac, než 1 cm nad ryžou), premiešam (niekedy pridám aj klinček - záleží, k akému jedlu), a nechám prikrytú udusiť na prostrednom rošte elektrickej rúry na tých 200° C takých 20 minút. Už nepremiešavam počas dusenia. Neprihorí, nebojte sa. Medzitým si môžem pripravovať mäsko, alebo sa venovať niečomu inému. Ak by sa po vytiahnutí zdala suchá, treba doliať len 0,5 dl vody alebo vývaru a nechať ešte dodusiť, alebo ak je veľmi mäkká, nechať dôjsť. Nemalo by sa to stať, ale záleží od toho, akú konzistenciu máte radi. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Lucia F. (Lucka7) ID 22900 (5.4.2011, 19:50) |
Práve som urobila ryžu v MW a je skvelá |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Timea S. (Timica) ID 100396 (24.9.2010, 16:06) |
Idem skusit tu v trube, bozeeee dufam, ze sa mi podarííí lebo inak moj priatel bude mat zasa vtipne poznamky ako on robi ryzu lepšie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jana S. (jjaska) ID 22949, mimibazar.sk/jjaska (2.3.2010, 9:58) |
dôležité je poriadne prepláchnuť ryžu v teplej vode, aby sa odstránil prebytočný škrob, ktorý by ju potom spravil lepkavou. A keď sa ide variť, zaliať teplou vodou, lebo postupným zohrievaním vody sa zase uvoľňuje škrob. Dôležité je pri varení NEMIEŠAŤ - zase škrob. Ja ryžu popražím na masti a cibuľke, zalejem skoro dvojnásobným množstvom vody, osolím a dusím na miernom plameni. Nemiešam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.3.2010, 11:03) |
Janka, ako vravíš, dôležité je poriadne ryžu prepláchnuť a tiež dĺžka varenia a množstvo vody záleží od toho, akú konzistenciu chceme dosiahnuť. Už si len každý musí odskúšať spôsob, aký mu vyhovuje a ďakujem za komentárik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Barbora K. (Barborkax) ID 89715 (28.1.2010, 13:21) |
Zienky, robievate niekto natural ryzu? mate nejaky osvedceny sposob pripravy? Ja som dneska robila podla navodu na ryzi t.j. som ju 25 minut varila a potom este nechala dojst, ale je tvrda, da sa zjest, ale akokeby bola nedovarena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.3.2010, 10:59) |
Barborka, natural ryža chce dlho variť, niekedy stačí, keď ju prepláchnutú necháš dlhšie namočenú, aj na noc, potom vodu zliať, prepláchnuť, opražiť na oleji, poprípade dať cibuľu a dochutiť, ako si zvyknutá a doliať oveľa viac vody, ako keď sa varí klasická ryža. Treba len skúšať, istý čas som ju robila dosť často a tiež som ju musela oveľa dlhšie variť. Tiež záleží od toho, akú konzistenciu ryže máte radi, podľa toho sa už zariadiš. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Zuzana D. (avanka) ID 14337 (3.10.2008, 9:32) |
Adi a bez vody? Lebo mne prave tie zemiaky chutia preto, lebo sa varia bez vody, len v pare a maju omnoho zemiakovejsiu chut |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:37) |
Dávam len 2 dl vody a varím ich v 2 l tlakovom hrnci. Tiež sú veľmi chutné a nie je tam pomaly ani čo zlievať. A zachovajú si aj vitamínky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (3.10.2008, 9:44) |
Super, urcite vyskusam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 10:07) |
A ešte mi napíš, prosím, ako pripravuješ zemiaky v mikrovlnke. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (3.10.2008, 10:26) |
pokrajane zemiaky dam do misy z jenskeho skla, osolim, zakryjem vrchnakom a dam do mikrovlnky na asi 7 minut, to si treba odsledovat, zalezi od vykonu (my mame 750 W) a od velkost zemiakov to je vsetko |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 10:33) |
Ďakujem, vyskúšame |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Zuzana D. (avanka) ID 14337 (3.10.2008, 9:28) |
Aj ja varim ryzu v mikrovlnke, je skvela Ale este lepsie su zemiaky z mikrovlnky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:31) |
Zuzanka, zemiaky som teda ešte nevarila v mikrovlnke, tie už varím len v tlakovom - za 5-7 minút hotovo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Viera F. (veqa) ID 13798, mimibazar.sk/veqa (3.10.2008, 9:19) |
ja ryžu robievam jedine v rúre je bombastická |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea O. (AďaO.) ID 5041 (2.10.2008, 11:14) |
Ja zas varím ešte tretím spôsobom, a to tak, že ju "dováram" pod perinou |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:29) |
Aďka necháš dôjsť uvarenú ryžu pod perinou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | kristína s. (nigina) ID 32120 (18.9.2009, 0:33) |
Ja tiež robím ryžu tak, že ju "nechám dôjsť" pod paplónom. Tak robieva aj moja mamina a viem to od nej. Na cibuli opečiem ryžu, ako ty (nedávam rascu, iba soľ, niekedy papriku, inokedy kari, hrášok ap.) zalejem vodou 1 cm nad ryžu, dusím na liatinovej platni, jeden x premiešam, potom to zabalím do utierky, dám na dosku a odnesiem do postele Tam to nechám a nevšímam si to. Keď sa ide obedovať, spomeniem si na ryžu a ona už "došla" |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.10.2008, 10:23) |
ahoj Adulik.Ryzu ma ucila robit mamka a robime ju uz roky rokuce tak ako je popisovana v sposobe c.2.Nesolim,len dam vegetu-je slana dost a ryza ma potom aj zltu farbu a je fajnovuckaaaaa.Moj manzel sa jej nevie ojest.Zje ju len tak,holu na tanieri bez nicoho.No a najradsej ma,ked je trosku pripecena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:28) |
Ahoj Ľubka, aj u nás je tomu tak, ako píšeš. No a soli dávam len štipik, viacmenej zo zvyku. Tiež mám radšej, keď je tam vegeta, ale keď sa mi nehodí k jedlu vegeta, tak vtedy len solím. A môj by mohol tiež v ryži aj spať, nemusí ani mäso a tiež ľúbi pripečenú |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milada P. (Miladatt) ID 59026 (2.10.2008, 10:16) |
Milá Aďka,robím ryžu ako popisujete 2.spôsob a môžem len potvrdiť že je výborná,ale pridávam len soľ a vegetu a mám už tak osvedčené,že na jeden hrnček ryže dávam dva hrnčeky vody,malé množstvo /asi 1 hrnček/ som už skúšala v zakrytej teflonovej na variči, nepripáli sa.Oporúčam váš receptík. Pekný dníček |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (upravené 3.10.2008, 10:15) |
Miladka, ďakujem To som odkukala od mamky , nikdy som ju nevidela variť ryžu inak. A pripravujem ju zväčša len takto. Tu ozaj nie je čo pokaziť a je aj veľmi chutná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:18) |
Marika, vyskúšaj, nemáš čo pokaziť. Ak budeš robiť v mikrovlnke a bude ešte "tvrdšia", doleješ vodu alebo vývar a ešte necháš povariť a potom už len dôjsť. Keď sa stane, že je suchšia na druhý deň, urobím to isté |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lýdia V. (porucha) ID 4620 (2.10.2008, 9:30) |
Môžem potvrdiť, že takto uvarenú ryžu sme vždy zjedli a bola vždy výborná. Ja robím väčšinou SOS guľatú a ničím neochucujem, len premyjem, zalejem 1 cm vody nad ryžu a 10 min v mise z jenského skla robím v mikrovlnke. Hotovú premiešam s olejom a so soľou. Prípadne hrášok, kukurica a pod. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (3.10.2008, 9:16) |
Lydka, tiež ryžu dochucujem rôzne, ale skôr ešte pred prípravou - čo ma napadne, buď len samotnú ako prílohu, alebo rovno pridám mrazenú, či čerstvú zeleninu, ak nám ostane z mäska, hríby a pod. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Vlasta Lukáčová (Vaska) ID 44337 (upravené 26.12.2009, 10:07) |
Milá Aďka,uložila som si tvôj recept na ryžu a čo najskôr ju vyzkúšam.Na Slovensku žijem 17 rokov a v Čechách sme ryžu nejedávali. Do dnes ju neviem riadne uvariť,okrem sáčkovej.Budem rada,keď vďaka tebe uvarím dobrú ryžu.Dostala som desiatky rád,ale nikdy to nebolo ono. Potom dám vedieť.Prajem ti veľa úspechov na MMB a veľa šťastia a zdravia celé tvoji rodine.S pozdravom Vlasta Lukáčová. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.5.2008, 17:10) |
Vlastička, toto bol kompliment Ďakujem krásne a držím palce. Budem rada, keď mi dáš vedieť, ako skončil boj s ryžou. Aj ja želám Tebe, i celej rodinke len to najlepšie. Posielam a |
ODPOVEDAŤnahlásiť |