Martina S. (tamyra) ID 93057 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Kysnuté knedle varené vo vode
[ recept č. 52695 zo dňa 8.3.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
120 ml vody, 180 ml mlieka,1 vajce, 520 g hrubej múky, pol kocky droždia,1 kopcovitá kávová lyžička soli ,1 kávová lyžička cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Vodu s mliekom a cukrom si mierne zohrejem, len tak aby to bolo mierne vlažné. Nalejem do nádoby pekárničky, rozdrobím do toho droždie, pridám rozšľahané vajce, nasypem múku a soľ. Pekárničku mám úplne obyčajnú najlacnejšiu z Tesca. Takže program číslo 8 - kysnuté cesto. Ak pekárničku nemáme tak klasicky vypracujeme a necháme vykysnúť. Po 1,5 hodine pekárnička pípne, cesto je hotové, krásne vykysnuté, doslova ako pena. Odkedy mám pekáreň tak kysnuté cesto robím iba v nej. Ručne sa mi nikdy také perfektné nepodarilo. A knedle som mala ako "zakaľce". Vyklopím na múkou podsypanú dosku, vytvarujem dve knedle. Chvíľu ešte nechám podkysnúť, ale len kým mi nezovrie osolená voda v hrnci. Potom tam dám obidve knedle. Varím z každej strany 10 minút. Opatrne vyberiem na mriežku, popichám s vidličkou a nechám vychladnúť.
Niekedy zvyknem pridať aj 2-3 na kocky nakrájané rožky, ale vtedy dávam o 30 - 40 g menej múky, alebo keď sa pozabudnem tak pridám o 20 ml viacej vody. A máme zasa žemľovú knedľu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Hotovo. |
![]() |
So segedínskym guľášom |
![]() |
So šampiňónmi na smotane |
![]() |
S plnenou paprikou |
![]() |
Žemľová varianta |
![]() |
V reze |
![]() |
A s kačkou a kapustou. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (22.9.2013, 11:39) |
Robievam len parenú na budúce skúsim túto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid P. (Ingulína) ID 68043 (22.9.2013, 10:51) |
Dnes som robila knedľu podľa vášho receptu a podarila sa parádne. Teším sa lebo to bola moja knedľová premiera. Takže dík za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina F. (mata3636) ID 133276 (8.3.2013, 17:38) |
ked ich nebudeš pri varení otáčať, nebudú také vráskavé. Ja tak robím už 20 rokov. Nemusíš sa báť, že by boli nedovarené zvrchu. A podľa mňa je variť 20 minút dve knedle z pol kila múky veľa, ja varím 15 a sú vždy ok. Vyskúšaj, možno budú lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina S. (tamyra) ID 93057 (9.3.2013, 9:35) |
Martinka, ďakujem za radu, nabudúce vyskúšam tak ako píšeš ty ... mne sa aj zdalo, že by sa už ani nemuseli otáčať, no ale pre istotu som ich vždy ešte prevrátila aj na druhú stranu .... ešte raz vďaka za radu ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (8.3.2013, 16:39) |
neviem, či som vôbec niekedy jedla knedľu varenú vo vode...ale za pokus to stojí, keď Veronika píše , že sú chutnejšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina S. (tamyra) ID 93057 (9.3.2013, 9:32) |
Martuška, urćite niekedy vyskúšaj , mne naozaj veľmi chutia aj keď sú také vráskavé ... ja niekedy robím iba jednu knedľu z 250 g múky ... alebo zasa naopak, že aj z kila a potom si ich narežem, pobalím do sáčkov a šup do mrazáku ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.3.2013, 16:22) |
varene su neni take pekne ako parene, ale su 1000 x lepsie...... to plati aj pre buchty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina S. (tamyra) ID 93057 (9.3.2013, 9:30) |
pravdu poviem, že aj mne viac chutia tieto varené vo vode ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |