Zuzana Č. (zu.z.ka) ID 278908 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Lokše z kyslého mlieka
[ recept č. 54764 zo dňa 21.8.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
hrubá múka, polohrubá múka, kyslé mlieko, soľ, sóda bb (alebo prášok do pečiva), maslo
POSTUP PRÍPRAVY
Mlieko vylejeme do misky, prisypeme obe múky v množstve pribl. 1:1, osolíme, pridáme cca 1 lyžičku sódy bb- vypracujeme cesto (množstvo múky presne neviem udať, ja to robím od oka, postupne pridávam múku, kým nevznikne jemné, lepkavé cesto).- z cesta spracujeme valec, ktorý pokrájame na širšie kolieska. Koliesko vyvaľkáme (treba múku, lepí sa) na hrúbku cca 0.5 cm. 1. opečieme nasucho na kolese alebo panvici alebo 2. vyprážame na na rozpálenom oleji
Potrieme rozpusteným maslom a osolíme. Výborne sa k tomu hodí acidko ,) |
Michaela B. (MimiB) ID 206689 (25.8.2013, 22:06) |
Najlepšie jedlo aké okrem nálesníkov (zemiakových placiek) poznám, Zuzana super aj u nás niekde medzi Detvou a Lučencom sú to LOKŠE a je to jedlo ktorým nás starká vždy nachovala ako deti keď sme prišli zo školy a mojim deťom často cez víkendy robievam na raňajky, ja ich robím z hladkej múky - kto ich neokoštoval môže len banovať, pečiem ich na platničke z liatiny a potom ich mastím maslom a papáme to s dobrým čajom. A ak ostanú na obed sú dobré aj ku polievke, moja šéfka v práci ich nedá za nič na svete a ona ich jedáva s pomazánkovým maslom. Mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana Č. (zu.z.ka) ID 278908, mimibazar.sk/zuzkacarna (27.8.2013, 7:20) |
ja sa ich tiez neviem dojest ... od detstva patria medzi moje najoblubenejsie jedla a asi sa mi nikdy neprejedia...moja mamka ich robieva aj vyprazane na oleji, stoji za to skusit aj ked ja osobne nemusim velmi vyprazane jedla, je to taka rychla nahrada langosa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (22.8.2013, 13:40) |
u nás jedlo známe ako pagáče z kyslého mlieka, robievala ich moja babka, aj mama, pečieme ich na suchej platni a mastíme maslom, posolíme - ako deti sme sa išli za tým zabiť, kdeže nejaké chleby so šunkou - toto boli naše najmilšie raňajky...musím ich urobiť, práve sa mi v chladničke povaľuje zvyšné acid. mlieko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Č. (zu.z.ka) ID 278908, mimibazar.sk/zuzkacarna (22.8.2013, 12:02) |
loksa, placka alebo posuch...a nie je to jedno? necitali ste Shakespeara? Romeo, Romeo, preco si ty Romeo? ...bla bla... co ruzou zveme aj inak zvane vonalo by krasne... alebo tak nejak ... co loksoposuchomplackou zveme aj inak zvane chutilo by uzasne...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (23.8.2013, 14:09) |
Žužu,žužu milá,krásne si to vystihla ,nie slová,ale lokša,osuch,placka chutia skvelo,ba priam úžasne.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana Č. (zu.z.ka) ID 278908, mimibazar.sk/zuzkacarna (27.8.2013, 7:28) |
nech to nazveme hoc aj reznom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.8.2013, 20:02) |
Lokše sa robia zo zemiakov... možno je toto fajn recept, ale isto to nie sú lokše. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra S. (message) ID 78158 (22.8.2013, 9:57) |
áno originál lokša ,je zemiakové cesto |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | MARIA L. (majecka) ID 765, mimibazar.sk/majecka (22.8.2013, 7:17) |
poznam to babka moja robievala no nevolaju sa lokse u nas tiez lokse su zemiakove lokse  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (21.8.2013, 20:33) |
Evka,budem ti oponovať,ale aj moja babka robila také placky z kyslého mlieka-ako deti sme ich milovali potreté lekvárom-a volala ich lokše.Vieš,nie všade sa voľakedy piekli kačky a husi a do obchodov vozili chlieb raz za deň,takže to bola taká rýchla náhrada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (25.8.2013, 21:40) |
Melanka... ale lokše sa nie vždy len s kačkou či husou jedli a jedia. Výborné sú aj na sladko s tvarohom, či makom... alebo úplne najlepšie sú len tak do chrumkava na masti osmažené samotné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (26.8.2013, 7:27) |
Evka,viem,len chcem povedať,že mimibazár -recepty-by bol poloprázdny,keby sa tak bazírovalo na slovičkách. Hlavne,že je to chutné,názov predsa nekonzumujeme.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.9.2013, 22:20) |
Presne to, možno trošku inými slovami som Ti písala v komentáre: (25.8.2013, 21:40)  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (25.8.2013, 21:40) |
...hlavne že to chutí, čo tam po tom ako sa to zove... ale u nás len zo zemiakového cesta, inak sú to posúchy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina S. (tamyra) ID 93057 (22.8.2013, 10:39) |
Presne tak, aj moja babka robila takéto placky z kyslého mlieka, piekla ich iba tak na sucho na platni a volala ich lokše. My sme ich zasa mali radi potreté rozpusteným maslom s troškou soli.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Petra S. (message) ID 78158 (upravené 22.8.2013, 11:18) |
Meli mohla to tak volať,no lokša originál je skutočne zo zemiakového cesta z muky a mlieka sa robili "posuchy-placky " náhrady chlebíku k polievke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |