Janka T. (takaJanka) ID 29118 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 36 návštěvníkov)
výborná pomaly pečená kačica
[ recept č. 55753 zo dňa 11.12.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tento jednoduchý recept je z českého MMB od Andrei ID 37748 (http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14156 - mrknite tam aj na komentáre!) Stačia vám kačica, soľ, rasca a dôvera že recept naozaj funguje.
POSTUP PRÍPRAVY
Postup nájdete u Andrei ID 37748 na českom MMB, ja som skúsila s 2,5kg kačicou - piekla som ju v obyčajnej plynovej rúre v zakrytom veľkom sklenenom pekáči: 1. Kačicu večer pred pečením dôkladne umyjem, dobre osolím (ponatieram soľou) zvonka aj zvnútra, posypem rascou, vložím do suchého skleneného pekáča, zakryjem - nechám cez noc v chladničke..
2. Druhý deň ráno už s kačicou vôbec nič nerobím - žiadne podlievanie ani pridávanie oleja!, iba vložím do pece tak ako bola v chladničke - zakryté - na sucho - a pečiem pomaličky pri nízkej teplote (120´C -150´C) 4hodiny bez otvárania! Žiadne podlievanie, žiadne otáčanie, najlepšie je zabudnúť na kačku a užiť si voľné dopoludnie niekde inde než v kuchyni. :-) ( v recepte sa uvádza že sa pečie pri 120´C - k pôvodnému receptu je kopec nadšených komentárov - 120´C u mňa nejde nastaviť, pretože mám plynový sporák, u mňa je najmenej okolo 150´C takže som piekla tak a kačica bola výborná...)
3. Po 4 hodinách pekáč vyberiem, konečne ho otvorim, ešte za horúca opatrne malou naberačkou zozbieram vypečenú masť do čistého kastrólika, trošku masti nechám aj v pekáči, poprelievam ňou kačicu a nechám odokryté ešte dopiecť kôrku do chrumkava (už "normálne", pri 200´C) - zlatohnedú farbu už kôrka bude mať, to len aby pekne chrumkala... A hodujeme!!! :-)
pozn. doba pečenia závisí samozrejme od teploty a veľkosti kačice, menšiu asi 2kilovú kačku pečiem 3,5-4h, väčšiu dobre vykŕmenú aj cez 4,5h
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
a k pochúťke bez námahy ešte aj takýto bonus - za hrnček čistej kačacej masti ..................................(pre jej dlhšiu trvanlivosť je dobré nechať ju v hrnčeku opatrne jemne prevrieť - aby sa úplne zbavila vody - ale pozor! nepripáliť!) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Petra J. (Petraja) ID 274339 (3.1.2018, 2:22) |
Nezdalo sa mi to od začiatku. Recept som dodržala, kačica ako blato, bola som za debila, že naletím na každú sprostosť! Piekla som pri 130° necelé 4 hodiny zakryté v skle. Toto už nikdy nechcem zažiť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea B. (adka28) ID 84095 (4.1.2018, 11:49) |
Petra ja takto kacku peciem uz aspon 3 roky a este nikdy som nebola nespokojna len stym rozdielom,ze ju peciem na 120° a nedavam ju do skleneneho pekaca |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana K. (brooky) ID 7176 (3.1.2018, 10:06) |
Pečiem ju každý rok a vždy sa mi podarila. Nepoužívam ale sklenený pekáč. Neskôr ju dávam dopiecť, presne ako píše v recepte a je vynikajúca. Ináč ani nepečiem. Nenechajte sa tým odradiť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (24.12.2015, 0:06) |
... aj my takto robievame už roky ... len ráno, keď ideme piecť ju umyjeme, znovu nasolíme a okmínujeme, trošičku podlejeme vodou a pečieme ... je fakt výborná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina P. (babka6) ID 59499, mimibazar.sk/babka6 (5.10.2014, 21:01) |
dnes som robila podľa tohto receptu a musím povedať že je vynikajúca ĎAKUJEM |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (22.4.2014, 11:02) |
takto som piekla kačku v nedeľu. Nastavila som 120 C a piekla 4 hodiny. Mäso bolo vynikajúcej chuti len kačka sa mi skoro samá celá vykostila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Robert N. (Riči0069) ID 331845 (13.7.2019, 16:25) |
Ludia ja som sa zaregistroval len dnes , dnes som kacku aj piekol podla jankinho receptu. je naozaj fantasticka , ale tiez ju budem nabuduce piect cca 3,30 h. dnes sa mi po 4 h pecenia trosku rozpadava , ale nevadi aj tak sa tesim a doma som zozal pochvalu . este ju dobre zalejem . dakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.11.2016, 20:07) |
U mňa presne tak isto. Myslím, že 4 hodiny je príliš. Fakt som to nemohla nijako slušne naservírovať, bolo to napadrť i keď dobré a chutné. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Žaneta O. (zanetkao) ID 214137 (7.3.2014, 19:47) |
Už som takto kačicu piekla a bola OK.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dana C. (atreyu) ID 28109 (7.3.2014, 18:17) |
Mám tu rovnaký recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janka T. (takaJanka) ID 29118 (9.3.2014, 20:11) |
áno, teraz už je tu takých receptov viac, ja som ho tu dala ešte niekedy okolo roku 2009, mal vtedy veľký úspech aj veľa komentárov, ale potom mi úplne všetky recepty zmizli a mamičky ho tu márne hľadali - je to aj tu v komentároch: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=25485 v každom prípade kuchárskym fígľom zdar a nám všetkým dobrú chuť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (13.12.2013, 12:00) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Á. (caroline03) ID 191405, mimibazar.sk/caroline03 (13.12.2013, 10:19) |
Janka, a treba na to nejaký špeciálny pekáč? viem blbá otázka, ale či sa to bez oleja len tak na sucho môže aj v tých lacných pekáčikoch, ďakujem za odpoveď |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daniela H. (Češka) ID 23282 (13.12.2013, 12:15) |
ja robím kačicu v mise z janského skla, ale kludne aj v pekáči , ono si to pustí dostatok masti |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janka T. (takaJanka) ID 29118 (13.12.2013, 13:26) |
presne tak, aj ja mám jenské sklo - veľký pekáč, masti je toľko že aj z malej 2kg kačice si zakaždým odložím minimálne do pollitrového hrnčeka.. Tým že sa to robí pomaly tak sa nič neprichytí na pekáč, skôr to na začiatku vyzerá že sa nič nedeje, ale netreba sa báť, len vydržať, cez nasolenú kožu to "vypotí" dosť masti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janka T. (takaJanka) ID 29118 (13.12.2013, 13:29) |
len pripomeniem - ten pekáč treba mať zavretý.. jenské sklo je na to idálne - vrchnák je ťažký a vidno dovnútra  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (12.12.2013, 19:24) |
Takto pecena kacica, ale aj hus a dokonca aj maso je vynikajuce, makucke a stavnate, super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |