Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Čerešňový džem
[ recept č. 5673 zo dňa 8.6.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
čerešne, kryštálový cukor, želírovací prostriedok
POSTUP PRÍPRAVY
...nuž, ani toto nie je recept na klasický, pravý a nefalšovaný džemík ako od mamicky alebo babicky........no možno pomôže aj iným nebáť sa urobiť si vlastný džem....nieje to vôbec také ťažké...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
čerešne umyjem a odkôstkujem.....to je riadna babračka....približne odvážim, najjednoduchšie je odvážiť najprv samotný hrniec a potom celé odvážiť a odpočítať váhu hrnca, aspoň ja keď nezabudnem to tak robím, aby som nemusela presýpať ovocie na váhu a naspäť:)) |
![]() |
zasypem cukrom, na 1kg čerešní alebo aj višní dám 0,5kg cukru |
![]() |
premiešam a nechám stáť zopár hodín, alebo do druhého dňa a bacha aby nikto nad tým nejedol, poprípade neslintal, tak to radšej prikry čistou utierkou-ale kludne mozte tento krok vynechat a varit lekvar hned... |
![]() |
na druhý deň to takto vyzerá, teraz zamiešam prípravok na želírovanie a dám variť, ešte pred varením to možem chvílu pomixovat ručným ponorným mixérom....alebo keď ponorný nieto, tak pomixovat len čast....poprípade pomlieť ......my máme radi keď tam nájdeme aj kusy čerešní....ja som robila jednu várku nepomixovanú a druhú polomixovanú..... |
![]() |
varím 3-5 minút |
![]() |
odoberiem penu, o tú sa skoro pobili chalani, a za horúca naplním do fľašiek a na 5 minút otočím hore dnom |
![]() |
tento čerešňový džem som robila s týmto prípravkom a dokonca som sa dočítala, že je s rastlinným želírovacím prostiedkom a použila som ten 2:1 (su aj ine, vid recept na jahodovy dzem, na kazdom je aj navod na pouzitie) |
![]() |
naplnené fľašky, tu sú tie nemixované džemíky |
![]() |
a takto vyzerá ten druhý (mixovany) |
![]() |
tu je este raz ten kuskovy:)) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
martina k. (tinka911) ID 182019 (22.6.2015, 23:49) |
Dobrý večer.Keď tie čerešne chcem ísť hneď variť,tak ako dlho by sa mali variť??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alexandra G. (slopica) ID 135022, mimibazar.sk/slopica (24.6.2013, 15:40) |
a netreba ani sterilizovat flase pred tym ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Sabča Š. (Sabuliatko) ID 113763, mimibazar.sk/Sabuliatko (27.6.2011, 13:24) |
na túto lakotku sa chystáme zajtra mi snáď nazbiera aj odkvôstkuje čerešne a idem na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (20.6.2011, 17:43) |
ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slavka b. (slawi75) ID 113183 (18.6.2011, 13:28) |
Ceresnovy by som si dala tiez ale nemame ceresne ,ja som robila marhulkovy a jahodkovy a presne tak ako ty Lucka. Ja ich ale rozmixujem durch lebo ak ich natieram na kolace a torty tak ich mam radsej hladke.Zasoby na zimu suv plnom prude  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina S. (tyncatrnca1) ID 99751, mimibazar.sk/tyncatrnca1 (18.6.2011, 13:04) |
super hned idem robit mam ceresne tie tmave vykostkovane a nevedela som ako na dzem dakuijem za recept detom bude isto chutit paaaaaaaaaaaaaaaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia M. (molucia) ID 25475, mimibazar.sk/molucia (13.6.2011, 11:54) |
júúj super nápad.-) veľmi pekne ďakujem zainšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana H. (kendi) ID 73633 (7.6.2011, 20:36) |
Zbožňujem rýychle recepty... čerešničky boli v chladničke od predvčera, na odkôstkovanie mám parádnu mašinku, tento týždeň ju mali v Kauflande za 5€ - je to paráda, deti kontrolovali vypadnuté čerešne a prekladali ich stlačené - skontrolované na kôstku do iného hrnca.. už ležia na sporáku pod cukrom a čakajú, že ich dorobím do parádneho džemu.. pomixujem kvôli 10-mesačnému a ďakujem za super recept.. želírovací s receptom som našla v zásobách  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia M. (molucia) ID 25475, mimibazar.sk/molucia (13.6.2011, 20:41) |
aj ja som si ho chcela kúpiť,no žial nedostala som ho takže dnes som krvopotne odkôstkovávala, až ma prst bolí ale džemík sa už chladí, a za tú námahu to stálo mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra B. (zabuliatko2) ID 98580 (6.6.2009, 12:49) |
tak ceresnicky sme odkostkovali, a este sa chcem spytat kde ich nacukrene v hrnci skladovat? v ladnicke, ci len tak v kuchyni? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2009, 13:24) |
ja to mám len tak v kuchyni, niekde v rohu na linke, ale môže sa hneď variť lekvár...tiež mám od včera vykôstkované a zacukrené čerešne len som ich musela nechať prevariť, lebo už boli tak prezreté, že by nevydržali a večer som už nevládala, nemala som ani prichystané poháriky, tak som to odložila na dnes....ale za chvíľu idem na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Petra B. (zabuliatko2) ID 98580 (6.6.2009, 13:39) |
no aj ja by som ich uz teraz robila kludne, len este do obchodu musime skocit pre ten zelirovaci prostriedok...hadam v tescu bude... a to potom mam naozaj len 3-5 minut varit, ked tam dam ten prostriedok? pytam sa preto lebo som to nikdy nerobila a potom za horuca sa do da do poharov dobre zavrie, a to je vsetko? a kolko tak vydrzi ten dzem potom? ja si pametam, ze ked som bola mala tak mamina davala pohare do truby este... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2009, 18:29) |
horúce naplníš, zavrieš a otočíš hore dnom na 5-10minút, hotovo. ja mám ešte zopár z minulého roka, vydržia určite na tom prostriedku je návod, každá značka má svoj postup, najradšej kupujem tie 2:1, (na značke nezáleží, kupujem tie najlacnejšie) tam ide pol kila cukru na kilo ovocia, potom je taký akurát sladký, aspoň pre nás, ten 3:1 tam ide menej cukru, tak lekvár je aj menej sladký, takže vyberaj podľa vašej chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.6.2009, 10:37) |
mňaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra B. (zabuliatko2) ID 98580 (6.6.2009, 9:04) |
ahojte, a mozem na tento dzem pouzit aj prezrele ceresne? mame plny kosik, chutovo su mnam a neviem co s nimi...ze na zavaranie nie su uz dobre... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Helena B. (hela2) ID 37749 (6.6.2009, 9:23) |
Peťka môžu byť aj prezreté ale pozor aby neboli nahnité  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2009, 13:26) |
veru, pravda, ja mám teraz také isté  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (3.6.2009, 7:00) |
takýto džem robievam aj ja je perfíš ja však čerešne meliem a varím takú hodinku a pol užasný je z tmavých čerešní a samozrejme aj víšní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2009, 13:29) |
z tých tmvých je krásny veru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea K. (Anewa) ID 21309 (2.6.2009, 23:10) |
Súúúúper. Si šikulka. Ďakujem. Konečne som skončila a dufam, že sa podaril. Pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.6.2009, 13:27) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
helena m. (helenka57) ID 36632 (15.6.2008, 10:52) |
Ďakujem Vám vyskúšam a dám vedieť ako to dopadlo"s tým slintaním" Prajem príjemný deň. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (16.6.2008, 13:04) |
dakujem, som zvedava ako to dopadne budem sa tesit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra d. (dalilka) ID 7354, mimibazar.sk/dalilka (12.6.2008, 15:11) |
Aj mne sa tentorok super vydaril, som na seba hrda, len sa chcem opytat ten Quittin kde dostanem kupit???, ten 3:1 uz asi musi obdsahovat asi aj umele sladidla, ja poznam len ten Oetker. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (12.6.2008, 15:18) |
hocikde v každých potravinách, ale teraz sú zrejme vypredané... 3:1 je najdrahší, lebo najviac šetrí cukor... v Hypernove sú aj také že Labetta, či Želírfix, sú rovnako dobré a lacnejšie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.6.2008, 18:29) |
ja som ho kupila v Reme, ale pravda, ze moze byt vypredany a to ze je 3:1 znamena na 1kg ovocia len 350g cukru oproti 2:1 kde ide na 1kg ovocia 500g cukru a su aj 1:1 a tam ide na 1kg ovocia 1kg cukru, takze je drahsi ako Lenka vravi, pretoze setri cukor a dzemik je potom ale aj menej sladky, takze kazdemu podla chuti, ale je to super vec, lebo sa neodpari varenim ziadna stavicka a vsetko sa vlastne zuzitkuje a usetri sa aj cas aj energia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
petra k. (kolicek) ID 918, mimibazar.sk/kolicek (8.6.2008, 17:15) |
no ved presne to sa mne stavalo, varim poctivo, pri dvoch malych detoch cely vecer az do noci a potom sa aj polovica pokazi, na to naozaj nervy nemam..... ...takze diky za velmi dobru radu! pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janette Ž. (pupava) ID 3257 (8.6.2008, 11:13) |
Presne takto robím džemíky aj ja.No veru nie su to tie pravé ale su dobré aj tak.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (8.6.2008, 11:40) |
sú výborné a pri týchto sa nemusím triasť, či sa náhodou nekazia ako sa pamätám, mamu išlo občas poraziť ke´d jej začali chytať plieseň a to varievala po troškách celé hodiny v malom kastróliku a celé hodiny na to ja veru nemám čas ani nervy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |