Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 135 návštěvníkov)
Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.
[ recept č. 5725 zo dňa 11.6.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok-môže sa vynechať, čítajte v obr.postupe
POSTUP PRÍPRAVY
Na jednu dávku : do väčšieho hrnca (ja mám 8 litrový) dáme do polovice bylinky, ale kľudne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citrónovej (môže byť aj menej) a dva balíky kys. sorbovej (dávam na túto dávku len jeden balíček) nechať lúhovať 48 hodín, nie na slnku, ja to mávam v kuchyni, občas premiešať. Potom bylinky vyžmýkať a precediť cez gázu alebo husté sitko. Bylinky, ako mat.duska, ci baza pred luhovanim neumyvat, zmyje sa peľ a aróma.
MATERINA DÚŠKA: sirup je veľmi dobrý pri prechladnutí aj na zažívacie ťažkosti ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ: krvčistiaca, krvotvorná rastlina, vhodná na alergie LIPOVÝ KVET: vhodný na priedušky MATA PIEPORNÁ: podporuje trávenie a pôsobí osviežujúco MEDOVKA LEKÁRSKA: má ukľudňujúce a posilňujúce účinky FENIKEL OBYČAJNÝ: uľahčuje odkašlávanie, zvyšuje tvorbu mlieka a je proti nadúvaniu(neužívať nadmerne)
Vyskúšala som zázvorový sirup vďaka supertipu od Evičky (Gonzales), je výborný. Kúsok čerstvého zázvoru som očistila, postrúhala a ďalej už som postupovala podľa receptu, na 2kg cukru som mala asi 100-200g čerstvého zázvoru(zabudla som ho odvážiť) Mňamka osviežujúca!!!! kuknite viac v komentároch nižšie
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
na obrázku hore je konkrétne žihľavový sirup, ale takto robím bazový, mätový aj z materinej dúšky.....sú super....žihľava napríklad čistí krv .... |
![]() |
zo žihľavy je sirup robit najlepšie v máji, keď je mladá....a potom je taký krásne ružový....a keď ste na jar nestihli, tak sa dá po letnom pokosení zas nazbierať na jeseň keď patrične dorastie...to isté platí aj na medovku... |
![]() |
takže máme žihľavu zasypanú cukrom, kys.sorbovou a citrónovou a zaliatu vodou.......toto je osem litrový hrniec a naplnila som ho celý bylinkami, robila som totiž dvojitú dávku zo 4kg cukru a 4litrov vody a je tak akurát plný.... |
![]() |
takto vyzerá za dva dni...po konzultáciách som sa dozvedela, že sa to teraz môže zahriať na teplotu asi 80 stupňov celzia, tada nemá vrieť...no to je na Vás....alebo pouziť prevarenú vodu....ja používam studenú z vododvodu a nikdy sa mi neskazil vďaka kyseline sorbovej.......občasným miešaním sa cukor rozpustí....BEZ KONZERVANTU: .... keď sirup zohrejete a naplníte fľašky vymyté alkoholom horúcim sirupom, tak sa tiež nepokazí, ak máte problém s konzervantami, fľašky sa chladnutím zatvoria ako ked ich sterilizujete! |
![]() |
precedený...už len naliať do čistých fliaš.. |
![]() |
bazový sirup |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 42 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Katarína Č. (zajko69) ID 109703 (31.5.2017, 15:27) |
ahojky, práve zarábam lipový sirup a akosi sa mi nezdá množstvo kyseliny citrónovej v danom recepte na 2l vody + 2kg cukru má ísť naozaj 125g kyseliny citrónovej, mne to príde veľa, nemá to byť polovica? tak 60g ... ako to je? a mávate to tie dva dni zakryté pokrievkou? dala som to do hrnca..... ďakujem moc, pekne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra S. (pinďo) ID 29717 (1.5.2016, 11:15) |
Ahoj obdivujem tvoje nápady na sirupy a práve som sa rozhodla, že si idem spraviť žihľavový. Všetko som spravila, tak ako píšeš len neviem či to mám nechať lúhovať v chladnej miestnosti, alebo na teplom mieste. Ďakujem za radu Petra |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra S. (pinďo) ID 29717 (1.5.2016, 11:15) |
Ahoj obdivujem tvoje nápady na sirupy a práve som sa rozhodla, že si idem spraviť žihľavový. Všetko som spravila, tak ako píšeš len neviem či to mám nechať lúhovať v chladnej miestnosti, alebo na teplom mieste. Ďakujem za radu Petra |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (24.5.2015, 20:51) |
baby taká otázka- dalo by sa to spraviť aj zo žihľavy, ktorá už kvitne nabielo? nebude to už mať horkastý podtón??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (18.5.2015, 22:37) |
s troškou závisti chodím sem obdivovať tie vaše krásne, voňavé a chutné sirupové výtvory..ja som tento rok ešte len začala pestovať bylinky, takže na sirup musím zabudnúť,ale tak hádam na budúci rok sa mi už pošťastí niečo a ja sa budem mocť pridať k vám - šťasným majitelkám liečivých bylinných výtvorov Ešte ale musím vysadiť materinnu dúšku, ktorú neviem nikde nájsť, a tymián, a budem to mať kompletné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľubka N. (Lubka72) ID 257646 (18.5.2015, 14:22) |
tú kyselinu sorbovú, kde kúpim? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liba B. (babibi) ID 213130 (27.4.2015, 20:46) |
zkusím nějaký,díky za tip  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Xénia M. (14slecinka6) ID 149183 (12.6.2014, 18:52) |
Dobry den viete mi prosim poradit ako by som spravila lipovy a agatovy med aj sirup. Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (12.6.2013, 19:52) |
teeeeda určite vyskušame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora B. (buenko) ID 204486 (12.6.2013, 19:10) |
Prosím Vás, chcem urobiť z materinej dúšky sirup, ale neviem, či ju mám po odtrhnutí najprv umyť a až potom zasypať cukrom... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (29.8.2012, 10:06) |
najvecsi uspech zo vsetkych ma u nas metovy sirup. Minuli rok som to vyskusal prvy krat. Tento rok najar som v zahrade rozmnozil metu piapornu na vecsiu plochu. Tento rok som uz robil metovy sirup 2x v 12l hrnci Kazdej navsteve velmi chuti a ked chcem niekomu darovat nieco dobreho, tak odomna dostane pol litrovku metoveho sirupu Vzdy odporucam podavat s vychladenou bublinkovou mineralkou a nedavat jej vela. Netreba jej davat vela, ked je ta mineralka taka vonava a nie moc sladka, posobi v horkych letnych dnoch extremne osviezujuco Tento rok sa mi podarilo vypestovat aj metu kuceravu a taku specialnu jahodovu metu. Este pockam, nez trosku podrastie a vyskusam urobit sirup aj z nich. A buduci rok ju mozem rozmnozit a budem mat mety plnu zahradu U nas sa bezne materina duska nevyskytuje, tak som ju minuli rok zasial a tento rok sa mi pekne rozrastla, tak som aj z nej vcera vyskusal urobit a musim povedat, ze mame dalsieho sirupoveho sampiona Bazobeho sirupu som sa opil ako dieta, babka iny nerobila, tak ten uz nerobim a medovkovy som tiez vyskusal najar, ale moc mi nechutil, bol taky menej intenzivny. Tak z medovky si robim racej cajik Fenikel tiez pestujem, ale az teraz som si vsimol, ze aj z neho robievas, tak vyskusam aj ten. Ja davam vzdy trochu feniklu v kombinacii s inymi bylinkami do mojho syra, tak som zvedavy na intenzitu syrupu z neho Kazdopadne kazdy, kto ma aspon kusok zahrady odporucam napestovat rozne bylinky, oproti kupovanym syrupom je to neporovnatelne vyssia kvalita a pozitok pri kazdom dusku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (10.6.2012, 19:55) |
idem urobiť,vďaka za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adri M. (adri2870) ID 127397 (3.6.2012, 21:50) |
dokončený a aj ochutnaný mätový...zarobený medovkovo-zázvorový...už sa tešíme... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea Č. (kamelia01) ID 208883 (14.6.2012, 13:18) |
v akom pomere ste dali zazvor a medovku na jednu davku...a nieje ešte neskoro na medovku? dakujem..Ada |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
gerekova n. (gerekova22) ID 219870 (4.5.2012, 14:10) |
určite vyskušam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (4.5.2012, 17:53) |
ja idem zanedlho na bazový ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
veronika p. (nikuskabee) ID 126039 (13.10.2011, 20:07) |
Dobrý večer,chcela by som sa spýtať,feniklový sirup kedy treba robiť,môžem aj zo sušeného a medovku tiež ak nekvitne,ďakujemA ešte musí byť pomer vody a cukru 1:1,nemôže byť cukru menej.ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (4.5.2012, 17:56) |
Veronika, píšem neskoro, nevšimla som si komentárik....zo sušených byliniek som to neskúšala...feniklový som robila z čerstvej vňaťky a pomer vody a cukru by sa mal zachovať aby sa sirup nekazil, radšej potom viac riediť vodou pri zarábaní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.7.2011, 22:53) |
bazovy robievam kazdy rok, dnes som dorobil metovy podla tvojho receptu, posobi velmi osviezujuco Doma mal velky uspech. A pozdravuje ta moja segricka, ze chvali super napad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.7.2011, 9:29) |
Jéj, ahoj Michal, ja mám práve tiež naložený mätový ďakujem za komentárik a aj za pozdrav pozdravujem tiež, pááááá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
mirbod b. (mirbod) ID 55382 (1.6.2011, 15:10) |
robim sirupi už roky a neviem prist na chuť tym zo super marketov a vnučata pytaju len dedov sirup tak sa držme bylinkari  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka Č. (lenkulka) ID 153559 (8.5.2011, 22:13) |
Ahojte dievcata, nema niektora z vas skusenosti so sirupom z borovicovych vyhonkov? mam v plane ho robit, tak hladam rady  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viera M. (Brazka) ID 14366, mimibazar.sk/brazka (16.5.2011, 14:57) |
tak na tento by som sa aj ja chcela opýtať. Suseda vravela, že dava len vyhonky a krystalový cukor, ale neviem... ak budete vedieť ako na to pisnite  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (9.5.2011, 15:15) |
mňám, ja som robila len zo smrekových, to sa môže aj z borovicových? ja som robila kokrétne tento http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26338 a tento http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26367 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 42 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |