
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
DOMÁCE PEKÁRNE |
kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) Chlieb s kváskom z ošatky[ recept č. 58002 zo dňa 10.1.2015 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY asi 40 - 50 g pravidelne vedeného kvásku, 125 g celozrnnej špaldovej múky, 125 g vody -na rozkvas.****** Ďalej: 250 g vody, 40 g acidka ( alebo piva, vody, srvátky a pod) ... 520 g múky pšeničnej chlebovej T650, ak má niekto ešte slabý kvások, môže pre začiatok pridať cca 10 g čerstvého droždia, 2 čL soli, 1 PL trstinového cukru, 1 čL drvenej rasce, 1/2 čL sušenej bazalky, 1a1/2čL ľanového semienka, 2 PL oleja (repkový al. olivový), na dosypávanie : 2 PL otrúb, 1 PL múky T650 , ***na vysypanie ošatky múku a solamyl, na potretie chleba solamyl POSTUP PRÍPRAVY - necháme spolu rozkvasiť cez noc alebo dlhšie... cca 10 - 12 hodín. Potom z tejto zmesi odoberieme 50 g do pohárika a odložíme si ho do chladničky(na pokračovanie vedenia kvásku). Väčšinu kvasu preškriabeme do nádobky DP, čo by malo byť cca 240 - 250 g. Prilejeme odmeranú studenú vodu, pridáme 1 PL (zarovnanú) trstinového cukru a silikónovou stierkou to dobre premiešame. Múku odvážime a vsypeme do nádobky. Ak treba pridať droždie, tak ho namrvíme a tí, čo majú silný kvások, droždie pridávať nemusia. Zapneme program na miesenie cesta. Počas miesenia si kontrolujeme konzistenciu a podľa úvahy dosypeme ingrediencie na zahusťovanie, aby bola ok. Ku koncu miesenia , t.j. asi 5 min pred jeho ukončením pridáme zmes soli, oleja, korenia a semienka. Cesto zväčší svoj objem 2 - 2,5 násobne. Vykysnuté cesto na doske prepracujeme, stočíme do bochníka a vložíme ho do ošatky, ktorú sme predtým vysypali múkou a vytreli solamylom. Solamylom potrieme aj bochník. Necháme dobre vykysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry - 250°C/15 min, s pekáčom a vodou naspodu rúry, potom vodu vyberieme a znížime na 200°C/ 30 min . Podrobnejšia príprava je na blogu http://nasavareska.blogspot.sk/2015/01/psenicny-chlieb-z-osatky.html . Po vybratí z rúry chlieb postriekame vodou a necháme ho chladnúť na mriežke minimálne hodinu. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Ana J. (sovickaladynka) ID 202563 (21.10.2016, 23:36) |
pekny chlebik ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2015, 20:20) |
Kristínka,veľmi jedlý už na prvý pohľad,najbližšie vyskúšam,keď budem piecť chlebík,taký domáci je naj ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 19:40) |
Melanka, ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Silvia F. (CapsLock) ID 184015 (11.1.2015, 17:26) |
Receptík na domáci kvások prosííím ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 20:52) |
Trvá to pár dní, tak ak máš trpezlivosť, vyskúšaj si ho. Suroviny: pomerančová šťava, celozrnná ražná múka, Postup: prvé tri dni použijeme ovocnú šťavu - napr. z pomaranča a celozrnnú ražnú múku. Šťava zabráni množeniu nežiaducích mikroorganizmov, ktoré by mohli svojim pôsobením vývin kvásku poškodiť alebo spomaliť. Môžeš kvások zamiešať v menšom zaváraninovom pohári, prikryť foliou, zagumičkuješ a jemne foliu prepichneš vidličkou. 1.deň: zmiešaj 20 g šťavy a 10 g celozrnnej ražnej múky 2.deň: premiešaš a pridáš znova 20 g šťavy + 10 g celoz.raž. múky 3.deň: zopakuješ ako v 2.deň v tretí deň alebo po 3. dni by mal kvások začať bublinkovať... Od 1. dňa kvások držíš na nejakom pokojnom mieste, aby nezavadzal a nebol v preivanie. 4.deň: Zo svojho kvásku si odváž do čistej suchej misky 40 g, pridaj k tomu 20 g prevarenej vlažnej vody (vodu vážiš, lepšie a presnejšie ju tak odmeriaš).... kvások s tou vodou dobre premiešaj a pridaj k tomu 20 g ražnej múky. Dobre vymiešaš. Ten pôvodný kvások vykydni, fľašku dobre umy a vytras a môžešš do nej dať svoj nový ražný kvások. Zakryješ tou istou fóliou a necháš ho zasa kvasiť 5. deň: Zo svojho kvásku opäť odoberáš 40 g , pridáš vodu, rozmiešaš a primiešaš múku... furt tých 20 g. Odložíš ho ako obvykle. Občas si ho všímaj, čo robí... Zväčšuje objem, rastie a potom klesne naspäť... (vôňa kvásku by mala byť ovocno-kyslasto-alkoholová... niečo ako burčiak, aspoň ten môj mi tak vonia vínom...) 6.deň : zopakuj ako 5.deň a všimni si, či kvások vyliezol do dvojnásobnej výšky ako bol po nakrmení. Viedieť to podľa stôp, ktoré zanecháva na stenách pohára. Ak ti takto pekne lezie hore a potom klesá, máš hotový mladý kvások. Už sa dá použiť na pečenie, ale je ešte d |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 21:41) | |
![]() ![]() ![]() Kvások je zatiaľ mladý a nemá veľa sily. Budeme ho preto posilňovať krmením 2 x/deň Krmime rovnako ráno a po 12 hodinách zasa... takto by sme mali prikrmovať asi 10 dní... ale zistila som na svojom kvásku, že po týždni už bol kvások chlapák... Takže 7., 8., 9.,10.,11. deň - z kvásku odober 10 g, pridaj k nemu 40 g vlažnej prevarenej vody, rozmiešaš a pridať 40 g múky (tej celozr. ražnej, alebo ak chceš, môžeš dať pšeničnú).... Večer to zopakujeme rovnako. ... a tak den po dni kvások naberá silu. To, čo ti ostáva vo flaske po odobratí tých 10 g kvásku, nemusíš zahodiť (ale môžeš) ale odkladáš si ho do dákej inej flaše -zberný kvások, ktorý môžeš používať na obohatenie akéhokoľvek cesta, ktoré zarábaš s kvasnicami - buchty, pizza, lievance, rohlíky a pod. Už len 1 vrchovatá PL kvásku pridaná do bežného kysnutého cesta vykúzli nové chute a vylepší ti cesto ... nie kysnutím, ale tým, že to je ražná múka a je nakvasená - vznikli tam rôzne prospešné látky. Ludia ktorí to konzumujú , odstránia svoje problémy so zápchou, trávením, zlepšuje sa pleť, akné mizne a vraj rôzne kožné problémy (tie prvé 3 môžem potvrdiť, ale akné ani ekzémy nikto u nás nemal, tak to potvrdiť nemôžem). Ten zberný kvások teda v pohode využívaj. Drž si ho v chladničke. Pečenie chleba s raž. kváskom - každý recept na chleib ti uvádza na začiatku množstvo kvásku, múky a vody, ktorú musíš deň vopred rozkvasiť.... 8 - 12 hodín Predtým, než zmiešaš rozkvas s dalšími chlebovými surovinami, si z toho rozkvasu nezabudneme odobrať cca 50 g , ktoré vložíme do menšieho pohárika , zakryjeme a odložíme do chladnič |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Erika O. (erika10) ID 40452, mimibazar.sk/erika10 (20.2.2015, 21:18) | ||
Kristínka ďakujem za recept na kvások, ja iste vyskúšam ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2015, 0:38) | |||
Ahoj Erika, som rada, že chceš skúsiť kvások, lebo je to dobrá vec pre všetkých. A aj preto, že som to nakoniec nenapísala zbytočne a bude to na úžitok. Nech sa ti podarí dobrý kvások i chlebíky, keď začneš z neho piecť, úprimne ti to želám . ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |