Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Orechovica
[ recept č. 5802 zo dňa 16.6.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
20 zelených orechov,1L ražovice (vodka), 3 klinčeky, pomarančovú kôru z pol pomaranča, vanilku, 500g cukru, celú škoricu, 250ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
Aj orech patrí k liečivým bylinám, čaj z orechových listov sa s úspechom používa pri cukrovke a proti žltačke. Silný zápar možno použiť pri silnom vypadávaní vlasov, pričom treba usilovne masírovať pokožku hlavy. Je výborným prostriedkom aj pri opätovne sa vyskytujúcich všiach. Čerstvé listy zaháňajú aj iný nažiadúci hmyz. Maceráty z listov sa používajú aj pri liečbe hnisavých nechtov, rachitických chorobách. Zápar je dobrý na mliečne vyrážky (u dojčiat), chrasty na hlave a svrab. Omývanie alebo kúpele pomáha proti uhrovitosti, vyrážkam, poteniu nôh, bielotoku. Výplachy sa robia pri zápale ústnej sliznice, pri chorobách ďasien, hrdla a hrtana.
Z natrhaných zelených orechov na Jána (v polovici juna, musia sa dat lahko prepichnut)sa pripravuje vynikajuca orechovica, ktora precistuje zaludok, pecen a krv, odstranuje slabost zaludka a hnilobne procesy v crevach. Okrem toho je vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi. V čase potreby sa uživa po 1 kávovej lyžičke.
Na želanie pridávam tinktúry a zápary vhodné pri problémoch s vlasmi (hlavne ich vypadávanie):
ZÁPAR Z ORECHOVÝCH LISTOV: 1 vrchovatá čajová lyžička na drobno pokrájaných listov sa zaparí (zaleje zovretou vodou) a krátko vylúhuje. Používa sa na masáž pokožky hlavy pri vypadávaní vlasov. Proti rednutiu vlasov je výborný zápar z čerstvej pŕhľavy dvojdomej s prísadou záparu z koreńa pŕhľavy. Obzvlášť blahodarne pôsobí tinktúra robená z jarných alebo jesenných pŕhľavových koreňov.
ZÁPAR Z PŔHĽAVY: 1 plná čajová sa zaparí 250ml zovretej vody a nechá sa krátko vylúhovať.Umývať si s tým vlasy, môže sa použiť s jadrovým mydlom.
TINKTÚRA Z PŔHĽAVY: na jar alebo na jeseň sa vykopú a kefou očistia korene čerstvej pŕhľavy , na drobno sa nakrájajú a naplnia do fľaše. potom zalejeme 38-40% ražnou pálenkou (vodkou) a postavia sa na teplé miesto na 14 dní.Potom denne vmasírovať do vlasov, valsy majú byť potom bez šupín, bujné, husté, pružné s leskom. Toľko z knihy od Marie Trebenovej, je to ale, ako píše dlhodobejší proces.
POUŽTIE ORECHOVÝCH LISTOV KÚPELE A OMÝVANIE : 100g listov na úplný kúpeľ. Na omývanie jedna vrchovatá čajová lyžička narezaných listov na 250ml vody. Na silný zápar použijeme dvojitú dávku.
Úplný kúpeľ: Listy macerujeme vo vode cez noc v studenej vode. Na jeden kúpeľ treba 100g listov. Na druhý deň sa macerát prihreje, precedí a vleje sa do vody pripravenej na kúpeľ. Srdce nesmie byť vo vode. Po kúpaní sa neutierať, ale v osuške alebo v župane si treba ľahnúť a ešte sa vypotiť.
Sedací kúpeľ: Jedna čajová lyžička na 250ml vody. Postupujeme rovnako ako pri úplnom kúpeli avšak voda nesmie siahať nad obličky.
Maceráty možno použiť na tri krát, ale vždy sa musí znovu ohriať.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takze v prvom rade si musime zadovazit suroviny, orechy su v tejto dobe tak akurat a daju sa lahko nakrajat |
![]() |
ja som robila len polovicnu davku, dufam, ze mi bude stacit....orechy umyjeme a nakrajame na stvrtinky |
![]() |
dame ich do pohara so sirsim hrdlom a zalejeme vodkou, tak aby bola na dva prsty nad orechami |
![]() |
pridame dobre vydrhnutu supku z pol pomaranca, zo tri klinceky, kusok skorice celej a vanilku (tu som nemala) |
![]() |
flasu uzatvorime a dame na 14 dni, popripade 4 tyzdne na teple a slnecne miesto. Dalsi obr.postup na buduce, ale pre uplnost : do scedenej orechovice pridame sirup s 500g cukru povareneho v 250ml vody a prelejeme do cistych flias. V case potreby uzivame po 1kavovej lyzicke. |
![]() |
takto to vyzera po tyzdni |
![]() |
takze pokracovanie.....orechovicu precedime a prilejeme sirup uvareny z vody a cukru, ak ste nemali vanilku ako ja, tak mozte dat aj jeden vanilkovy cukor, ktory varime kym nie je číry. Flasou pohrkame aby sa zmiesali tekutiny . |
![]() |
hotovo, na zdravie! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | mira g. (mirusinocka) ID 144426, mimibazar.sk/mirusinocka (upravené 17.10.2013, 21:04) |
chcela by som sa opytat ci nevadi ze som dala viac orechov a boli to skor asi dive,ani to nevadi,ze boli dive my nemame doma tak som nasla u nas v takom lesiku strom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela S. (mimina321) ID 94021 (14.8.2013, 22:42) |
veru som urobila podla receptu na jána nám totiž búrka odlomila velký konár z orecha bola škoda nevyužiť ich,,,,,,budúci rok určite urobím znova  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (23.7.2013, 21:13) |
Perfektné .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (22.7.2013, 18:06) |
prosim ta, tu prhlavu listy ci koren?vdaka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (22.7.2013, 18:02) |
my sme to doniesli z chorvatska...ale nie su zelene orechy nejake jedovate? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra S. (message) ID 78158 (22.7.2013, 18:05) |
práve naopak ,takto vyluhované veľmi zdravé ,už naše babičky vedeli čo je dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (22.7.2013, 16:53) |
jejejejej žeby sme spravili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna M. (Anika 2) ID 5424, mimibazar.sk/Anika2 (5.7.2013, 10:41) |
niekde som čítala, že z nezrelých orechov sa robiť aj orechový kompót  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra S. (message) ID 78158 (upravené 22.7.2013, 18:06) |
áno ja ho robievam ,je to špecialitka ,u nás nie moc známa ,ale také niečo ako ked nakladáme zelené rajčiny ,tiež to niekto nemusí a pre nás dobrota obľubená orechový" kompot" mladé zelené orechy ,je to mnamka orechovicu robíme tiež,spolu s višnovicou ,odporučam výborné netreba sa báť čierných orechov ,ako niektorí ľudia sa boja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (9.7.2013, 20:14) |
moja mama robievala kandizované orechy a to bolo mňam, kompót môže byť zaujímavý |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | mira g. (mirusinocka) ID 144426, mimibazar.sk/mirusinocka (upravené 5.7.2013, 17:25) |
prosim vas aka ma byt ta flasa velka,tu vyzera ze to je ta mala na zavaranie ale tam sa potom nezmesti cela vodka,to ostava ci ako |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Petra S. (message) ID 78158 (22.7.2013, 16:45) |
ak možem ja robím z kráľovského orecha ,ten je troška vačší než bežný orech aj preto množstvo vodky používam 3 litrové a 5 litrové fľašky ,ono sa to pomalinky odparuje,sčerná to,no treba vydržať tých pár týždnov ,stojí to za to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (9.7.2013, 20:12) |
taká, aby sa tam všetko pomestilo, táto na obrázkoch bola taká väčšia z uhoriek, mala cca 1,5l alebo tak podobne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Sláva S. (ssmolkova) ID 46286, mimibazar.sk/ssmolkova (12.11.2008, 7:58) |
Lucka, mna by zaujimal ten zapar na silno vypadavajuce vlasy. Mozete sem supnut recept. Za posledny mesiac mi vypadala 1/3 vlasov. Dakujem, Slava |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.11.2008, 22:18) |
Slávka, doplnila som všetko čo som o tomto probléme našla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milan a Ajka K. (AllaK) ID 25485, mimibazar.sk/allak (18.8.2008, 16:42) |
Orechovicu robievam čím staršia tým chutnejšia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.11.2008, 22:17) |
pravda, ja už občas popíjam a je výborná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (24.6.2008, 15:54) |
Chceĺa by som sa opýtať, to sa orechy dajú takto pokrájať!?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.6.2008, 21:33) |
ano, daju a mne sa dali pokrajat celkom lahko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (17.6.2008, 8:47) |
Super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |