končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 37 návštěvníkov) Bostonské slimáčiky[ recept č. 5824 zo dňa 17.6.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY *kvások: 100 ml mlieka, 2 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého droždia), štipka cukru* 560 g hladkej múky špeciál, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 150 ml mlieka, 60 g masla (Hera), 2 veľké rozšľahané vajcia, kúsok masla na vymazanie plechov, 1 žĺtok a lyžica vody na potretie, na posypanie rasca, sezam, mak, hrubá soľ.... POSTUP PRÍPRAVY Tento recept mám z jednej úžasnej knihy. Rada sa s vami podelím aj o ďalšie, ktoré sa chystám postupne odskúšať. Vyzerá to v postupe zložito, ale verte mi, že druhýkrát už nebudete potrebovať ani recept. Cesto si môžete nechať vykysnúť aj v domácej pekárničke, potom ho nechať dokysnúť, ako je uvedené v postupe. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Sušené droždie nasypeme do 1 dl vlažného mlieka, pridáme štipku cukru, zamiešame, necháme postáť aspoň 10 min, aby sa rozpustilo a vytvorila sa na povrchu jemná pena (miesto sušeného sa dá použiť aj čerstvé, postup je ten istý). Sušené je ale menej cítiť v pečive. Občas premiešať drevenou vareškou. Zvyšné mlieko ohriať, pridať cukor a maslo, miešať, kým sa všetko neroztopí Rozšľaháme si vajíčka /ja som kúpila asi z liliputky :-), tak som použila 3/ Do väčšej misy preosejeme múku, zmiešame so soľou. Do stredu urobíme priestor na tekuté prísady - vylejeme rozpustené kvasnice a maslovú zmes. Zmiešame s múkou, najprv varechou a rukami domiesime, až vytvoríme mäkké lepkavé cesto, ktoré nejdete odlepiť z rúk :o). Cesto sa o chvíľu „stiahlo“ a prestalo byť lepkavé. Prenesieme ho na pomúčenú dosku, miesime aspoň 5-7 min, prisypávať múku máličko, len vtedy, keď už cesto ide ťažko od dosky. Stačilo mi dvakrát jemne posypať a super sa s ním pracovalo. Cesto nesmie byť suché, ale mäkké. Takto vymiesené hladké cesto vložíme do misy, ktorú jemne potrieme maslom aj po bokoch, trošku pomúčiť, zakryť utierkou, nechať kysnúť aspoň 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.Myslím, že mňa trošku zradili kvasnice. Ale nakyslo aj tak. vyberieme na dosku – už som ju nemúčila, trošku ho roztiahnuť a nechať tak ešte aspoň 10 min. Rozdeliť cesto na 16 kúskov - jemne som rozvaľkala cesto na šírku 32 cm, aby sa mi lepšie odkrajovali rovnaké kúsky, na šírku 2 cm. Odkrajovať treba radielkom, aj dvakrát prejsť to isté miesto, nožom sa Vám to bude ťahať. Každý kúsok by mal mať dĺžku 30 cm (keď som ich oddeľovala pomocou radielka, tak boli akurát do potrebnej dĺžky), skrútiť do špirály Cesto nestláčať, jemne vytvarovať slimáčiky spodný koniec podložiť pod cesto a jemne ho pritlačiť, aby sa pri pečení neodtiahol. Prikryť utierkou a nechať na doske podkysnúť ešte ďalších 30 min. Nechajte si zatiaľ zohriať rúru na 190° C. potrieť žĺtkom /aj po bokoch/, rozmiešaným s vodou a ľubovoľne posypať. Preniesť na plech (dala som 6 kúskov na jeden plech, na ďalšie po 5) na papier na pečenie, alebo jemne potretý maslom /nie olejom/. Rúru si poznáte, tak treba odsledovať, aby sa upiekli pekne dozlatista – musí Vám po poklepaní na spodok vydať dutý zvuk. Ja som vyberala prvý plech asi niečo po 10-tich minútach. Pečú sa rýchlejšie, tak, aby sa nevysušili. Ešte horúce potrieť mliekom. *Nechať vychladnúť na mriežke, aby horúci vzduch neostal v pečive.* Sú senzačné – jemne sladkoslané. Potrieť syrovou penou, masielkom, so šunkou, čím len chcete. *Dobrú chuť* OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 21:26) | |
Ahoj Aďka, dnes som robila slimáčiky. Skvelé pečivko Tu je môj výtvor http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=607343 a http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=607345 A´dka |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:50) | ||
Máš ich krásne, Kristínka, som veľmi rada, že vám pečivko chutilo | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
alena h. (ajka.ch) ID 110271 (18.9.2009, 17:02) | |
Super...vyzerajú výborne!!!!!! | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:53) | ||
Alenka, ďakujem Vyskúšaj niekedy a daj mi potom vedieť, či chutilo | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (18.9.2009, 10:55) | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:52) | ||
Ďakujem Anka | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.9.2009, 23:20) | |
Adri, veľmi som rada, že som našla u teba tento recept. Veruže to aj vyskúšam, vyzerá to vynikajúco a určite aj je. Hrozne mám rada takéto veci... rada ich robím a keď našim chutia, je to radosť Potom napíšem, ako som dopadla | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (2.7.2009, 16:02) | |
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=540558 su bomba | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.7.2009, 22:40) | ||
Majka, vydarili sa Ti kráááásne, som rada, že aj chutili Ďakujem aj za , veľmi potešilo | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (15.1.2009, 22:07) |
Naozaj su fantastické, a skušala som aj na tretí den po upečení a vobec neboli suché, no boli stále vynikajuce. Dakujem za receptík. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (15.1.2009, 22:39) | ||
Ľubka, veeeeľmi ma to teší Už si hádam aj ja nájdem na ne čas Rado sa stalo | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
. () ID 0 (12.1.2009, 22:09) |
vase slimaciky su dopecene, polovica uz nie je - moje nespave deturence utekali z postele na "zemlicky" , trosku som si to ulahcila, cesto vymiesala pekaren, mliecko s cukrom a maslom zohrala mikrovlnka a pouzila som dokonca cerstve drozdie. ale sklaname vsetci klobuk z hlavy pred bostonskymi slimacikmi - su fantasticke. dakujeme. |
ODPOVEDAŤ | UPRAVIT KOMENTÁŘnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.1.2009, 13:34) | ||
Ďakujem za krásny komentárik A som veľmi rada, že Vám pečivko chutilo. Posielam aj deťúrencom | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária A. (amina557) ID 56541 (24.9.2008, 23:35) |
Vynikajúce pečivko.Všetkým doma chutilo,zjedli sme všetko skôr než to stihlo vychladnúť.Manžel s deťmi pohŕdli aj sviečkovou s knedľami.Objednali si slimáčiky aj k zajtrašej večeri. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (25.9.2008, 10:34) | ||
Majka, teším sa a som rada, že slimáčiky chutili Ja by som zas vymenila za sviečkovú, milujeme to | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária A. (amina557) ID 56541 (25.9.2008, 11:11) | ||
Aďka aj u nas je sviečková veľmi obľúbená,robievam jej taký 8 litrový hrniec plný.Ak ju varím cez víkend ani nam nezostane pre všetkých k večeri.15-ročný syn ju neje z taniera,ale rovno z misky,aby nemusel stále behať si nakladať.Muž je zase pri sporáku každú polhodinku.Pri čítaní tvojho receptíku som hneď vedela,že slimáčiky chutiť budú,ale že až takto im pochutia,to by ma nenapadlo ani vo sne. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (26.9.2008, 8:29) | ||||
Majka, o to viac ma to teší, že im to tak chutilo. So sviečkovou je to u nás podobné, aj tri dni vkuse a nikdy jej nie je dosť | ||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (15.9.2008, 15:22) | |
Ahoj Adka.Dnes mam za sebou plne celozrnu verziu slimacikov ....spaldova a zitna muka+lanove a slnecnicove semienko.Vyyyyyborne.Este lepsie nez tie v recepte.Su suprove.Doporucujem vyskusat!!! | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.9.2008, 10:44) | ||
Ahoj Ľubka, teším sa a ďakujem za tip , určite vyskúšam aj z celozrnnej múky. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.9.2008, 15:59) | |
Tak a mozem ohodnotit.Prave som si dala dalsie 2 kusky s lucinou a sunkou.Su vy-ni-ka-ju-ce.Predsa len som dala susene drozdie aj ked som najprv chcela dat obycajne.Chcela som dat aj polovicu spaldovej muky,na to som pochopitelne zabudla,tak som aspon spaldovkou podsypavala a do cesta som este zapracovala lanove semiacka.Cesto uzastne nakyslo,vyslo mi 18 kuskov.Piekla som na papieri na pecenie,nie na plechu potretom maslom.Nakonci som aj miekom potrela .....aby boli vlacnejsie????Neviem.Mriezku na vychladnutie nemam,ale usudila som,ze tento ktok bude asi dolezity,tak mam nazbierane "formicky"od malych pastet a na to som to rozostavila jedneho slimacika na dve formicky,aby pekne odisiel horuci vzduch.Su velmi dobre.Este uvidim,co povie manzel.Recept mozem len doporucit!!! | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (5.9.2008, 16:10) | ||
Tešííííííím sa Ľubka, krásny komentárik Som veľmi, veľmi rada, že si vyskúšala tento receptík. Áno, mliekom potieram skoro všetko kysnuté cesto, nevysychá a nie je to ani mastné. Ale mriežku si raz kúpim, keď budem veľká , nemusím naháňať zbytok príslušenstva v rúre a pobehovať, kde to pichnem S cestom sa robí úplne úžasne, však? Chcem vyskúšať aj iné pečivo, len teraz, keď skúšam receptíky aj z MMB, tak nejak nestíham A ďakujem Teším sa ešte na komentárik, čo manžel | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (7.9.2008, 19:38) | |||
ano,s cestom sa pracovalo uplne skvele,ani som to necakala.manzelikovi tiez chutilo,mozem to zopakovat....povedal a tak to je jasne.Takze zase niekedy.Este mi ostalo asi 6 a tie su v mrazaku.Cez tyzden si pochutname. | |||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (8.9.2008, 18:38) | ||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (31.8.2008, 16:57) | |
Ahoj Adka.Chcem sa opytat,kolko kuskov vyjde z davky.Na fotke je 16 kusov....tolko,alebo viac? | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (31.8.2008, 17:02) | ||
Ahoj Ľubka, vyšlo 16 kúskov | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (Jolana) ID 36903 (27.8.2008, 15:04) |
Ahoj Adriana, prosím Ťa mohla by si uviesť aj názov tej úžastnej knižky z ktorej čerpáš a ešte budeš čerpať ďalšie skvelé recepty? Pekný deň. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 18:20) | ||
Ďakujem krásne za pochvalu Evka, myslíš konkrétne toto pečivo? Je z jednej knihy, obsahom ktorej sú recepty na chlieb a pečivo z viacerých krajín sveta. Konkrétny názov "Chlieb". A ostatné recepty, odkukané z mamkinej kuchyne, ja si varím a pečiem od 19-tich rokov (dokonca si pamätám prvé jedlo Kung-pao /s arašídami/ a bolo mi povedané, že som tú fazuľu nejak málo varila A to som nemala žiadnu kuchársku knihu, nevarila som dokonca podľa žiadnych receptov "na papieri". Až o 5 rokov som sa , takže som mala pomerne dosť času. Niektoré recepty si vymyslím a niektoré upravím podľa toho, čo by chutilo nám, no a samozrejme, za 17 rokov motania sa v kuchyni, mám zapísané aj nejaké tie zošity..... | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (27.8.2008, 13:21) | |
tak toto moze byt vyyyborne.Mnam,uz teraz viam,ze chutia bajecne |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 17:58) | ||
Ľubka, ďakujem Najhoršie je čakanie na nakysnuté cesto, z nedočkavosti Inak, ak by si chcela nahradiť časť múky za celozrnnú, alebo inú tmavšiu, tak sa v tom istom zdroji uvádza, že treba nahradiť len 1/3 bielej múky, aby bola zachovaná chuť pôvodného pečivka Ale proti gustu..... | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (27.8.2008, 12:55) | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 17:54) | ||
Ďakujem Mariannka | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 20:22) | |
Aďka super,perfektný postup, už len sa presunúť do kuchyne a naštartovať rúru už by som sa ja do zakusla | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 20:28) | ||
Evka, a Ty sa kde túlaš? Mám pocit, že to s tými postupmi niekedy preháňam. Tak sa presuň k nám Robila som ich radšej podvečer, aby sme to teplé do seba nenahádzali. Neboj nič, ja sa chystám na Tvoje punčáky, zatiaľ úspešne ich obchádzam zďaleka, a držím ich len v hlave... ja by som ich aj za dva plechy... To poznám | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 20:40) | |||
túlam sa po MMb, teraz som viac skúčala recepty, ale cez víkend oslavujeme manželove narodky, tak bude vypekačka, taká menšia, ale bude, tak v pondelok budú nové recepty, keď sa podaria punčák fakt nemá chybu tak ho toľko neobchádzaj a skúšaj, neoľutuješ, možno len , že neurobíš hneď dve dávky | |||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 20:46) | ||||
a na čelo si nalepím: "tak za to prerastené môžu punčáky od Evky" Tak to poriadne oslávte Manželovi želáme dodatočne všetko najlepšie | ||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 22:06) | |||||
ďakujem manželovi odkážem a nebudeš aspoň sama s nálepkou, ja budem mať že za to môže MMB | |||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.6.2008, 16:00) | |
jeeej, vyzeraju super urcite vyskusam, ale asi s celozrnnou mukou... | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 16:27) | ||
Julka, ďakujem Budem rada, keď vyskúšaš s celozrnnou a podelíš sa s nami o skúsenosť | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (19.6.2008, 14:12) | |||
adrianka, dnes som ich piekla, nahradila som viac ako polovicu muky celozrnnymi mukami ( raznou, spaldovou, amaranthovou ) a slimaciky su velmi velmi chutne myslim, ze jediny rozdiel oproti tvojim je v ich trosku tmavsej farbe... takze sa dievcata nebojte piect ich aj s tmavou mukou, nic tym nepokazite adrianka, dakujem za super tip na vynikajuce pecivko |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.6.2008, 22:20) | ||||
Julka, veľmi ma teší, že Vám chutili a že sa Ti vydarili Ja som toľkokrát odkryla utierku, či už môžem robiť s cestom, nevedela som sa dočkať . Originál pečivo je z bielej múky, ja som bola zvedavá ako chutí originál a myslím, že vôbec nie je na škodu prestriedať múku . Záleží, z ktorého konca to vezmeme - originál pečivko, alebo zdravšiu verziu. Myslím, že boli tmavšie kvôli použitej múke, a možno si ich mala aj trošinku dlhšie v rúre než ja. Je strašne ťažké uvádzať dobu pečenia; keby som ju mala uviesť podľa receptu - tak je to na 220° C a 15-20 min. - to ich môžem rovno vyhodiť. Julka, a nie je za čo, rado sa stalo | ||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mirka M. (Myrca) ID 22115 (17.6.2008, 16:00) | |
krajšie ako z obchodu | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 16:29) | ||
Ďakujem Mirka , ja som odkrojila z jedného, ešte poloteplého a posypala soľou. Báječné. Boli by sme ich zjedli hádam aj všetky . | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |