Maria P. (teleflex) ID 105501 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Sviečková... pre nás tá najlepšia.
[ recept č. 59516 zo dňa 15.5.2016 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Keď varievam túto sviečkovú takmer ju musím brániť vlastným telom, aby sa moji drahí ňou nenapchávali nielen na obed, ale aj olovrant, večeru, raňajky. Skrátka... prudko "návyková vecička" :-D. Potrebujeme: 1 kg mäska /hovädzie zadné, ale keďže u nás hovädzie nie je príliš v obľube, tak pokojne nahradím aj bravčovým stehnom/, 3- 4 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1/4 väčšieho zeleru, 1 cibuľa, 4-5 PL bravčovej masti, 1 PL masla, 1 PL kryštálového cukru, soľ, 500ml mäsového vývaru /buď si uvaríme alebo použijeme hovädzí či Masox z kocky/, 4-5 ks bobkového listu, 5 guličiek celého čierneho korenia, 2 guličky nového korenia, 1/2 riadne umytého citróna, 200ml kyslej smotany... knedľa
POSTUP PRÍPRAVY
Mäso umyjeme osušíme, nasolíme. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Rúru si zapneme na 180 °C.
Na panvici si rozpálime masť, mäso vcelku osmažíme na prudkom plameni /aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri/ z každej strany asi 5 minút, preložíme aj s výpekom do vhodnej zapekacej nádoby s vrchnákom /ja používam jenskú misu/, uložíme do rúry. Zatiaľ si na tej istej panvici, kde sme osmažili mäso rozpustíme maslo, osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú zeleninu, posypeme cukrom a osmažíme. Túto zmes pridáme k mäsu, prisypeme korenie /bobkový list, celé čierne a nové korenie/, citrón pokrájaný na plátky, a zalejeme vývarom. Pečieme asi 1 - 2 hodinky. Potom mäso vyberieme na dosku, necháme zatiahnúť /nekrájame hneď, aby nám šťava nevytiekla/, zo zeleniny vyberieme bobkový list a kúsky citróna a rozmixujeme do hladka. Pridáme kyslú smotanu a premixujeme. Podľa chuti môžeme dosoliť. Následne mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.
Netreba pridávať žiadnu horčicu, ocot, múku, vegetu... podávame s knedľou a troškou brusnicového kompótu, prípadne s kyslejším hustým džemom /ríbezľovým, šípkovým.../ |
 | andrea k. (happyhappy) ID 42918, mimibazar.sk/happyhappy (25.1.2017, 18:57) |
Bolo vynikajúce!!!!!!Urcite ho budem ešte robiť. Ja som to všetko robila na sporáku, nie v trúbe. VYNIKAJUCEEEEEEE!!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (25.1.2017, 19:05) |
veľmi ma to teší som rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |