Eva V. (vinka) ID 5640 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 42 návštěvníkov)
Dalsie ihned makke medovniky!
[ recept č. 723 zo dňa 18.12.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg preosiatej hladkej muky + 3-4 velke lyžice ,1 dcl mlieka, 40 dkg cukru, 4 velke lyzice medu, 1 hera, 3 cele vajcia, 1 prášok do perníka, 1 lyžička perníkového korenia (moze byt aj troska viac), 1 lyžička sody bicarbony
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto medovnicky mozete kludne urobit par dni pred Vianocami, nepotrebuju ziadnu dobu na zmakknutie a vydrzia vraj dlho makke ( to este nemam odskusane, kedze som ich teraz robila prvyraz ;) )
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Mlieko a cukor zahrievame, ale len uplne jemne, aby sa cukor ciastocne rozpustil (celkom sa nerozpusti). Pridame med a nechame to chvilu vychladnut. Neskor pridame Heru, ta sa ciastocne rozpusti. K tomu pridame cele vajcia a vyslahame to slahacom. |
![]() |
Do vacsej misy si osejeme 1kg muky, pridame prasok do pernika, perníkove korenie a sodu bicarbonu. Vypracujeme cesto, ak je cesto riedsie pridame este 3-4 lyzice osiatej muky. Cesto zabalime a dame do chladu odpocivat aspon na 12 hodin... |
![]() |
Oddychnute cesto rozvalkame a vykrajujeme medovnicky podla chute a zbierky formiciek ;). (Som bola prekvapena, ake je toto uzasne cesto, skoro vobec nebolo treba dosku mucit, pracovalo sa s nim neskutocne dobre!) Vykrojene medovnicky ukladame na vymasteny plech, alebo lepsie na plech vystlanym papierom na pecenie ( nemusite potom pracne cistit plech ;) )... Medovnicky potierame rozhabarkovanym zltkom (ak chcete, aby sa pekne leskli pridajte k zltku trochu mlieka). Pecieme pri teplote 195-200°C, nie nizsej, lebo sa vysusia. |
![]() |
Medovniky zdobime najlepsie az den-dva po upeceni, aby si cesto oddychlo... a potom sa poleva neodlupuje... Moj recept na polevu: na jedno bielko (cca 40ml) pridame 170g osiateho praskoveho cukru, par kvapiek citronovej stavy a lyzicku, skrobu (Solamil). Vsetko vymiesame a zdobime bud kornutikom z pergamenoveho papiera alebo celofanu, alebo sackom s malinkou dierkou... (Moje tohtorocne dekorovanie nie je nic moc, ale medovnicky aj tak potesia :P) |
![]() |
A este pernicky pre potesenie Vasich poloviciek :-P |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Slavka K. (rodinka) ID 65546 (8.12.2011, 12:52) |
Prosím vás chcem skúsiť tieto nedovníčky,no musím piecť celéj rodine tak sa chcem spýtať kolko vám asi vyšlo s tejto jednej dávky? Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (15.12.2011, 14:40) |
to vam bohuzial uz nepoviem... POsledne 2 roky vobec nepeciem, a uz sa nepamatam kolko toho bolo predtym... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lucia h. (3bitka) ID 69705 (21.12.2009, 12:05) |
ták dnes som si urobila cesto...celkom dobre sa mi s nim robilo... a zajtra uvidíme aké budú...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miriam D. (alex) ID 478 (upravené 8.12.2009, 11:45) |
ingrediencie kupene . chystame sa robit cesto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia Š. (Lucia V.) ID 24115, mimibazar.sk/luciav (12.12.2008, 16:08) |
dopiekli smep ockali kym vychladnu a su mnaaaaamkoveee ozaj myslim si ze pri tej makkosti ide hlavne o dlzku pecenia.....nemsu ostat v rure prilis dlho potom su suchsie a treba cakat par dni kym zmaknu .Nase boli makkulinke ap olku sme uz stihli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina M. (babyonroad) ID 54753, mimibazar.sk/katkarv (7.12.2008, 12:18) |
noooooooo, mne to tiez velmi nevyslo....su tvrde...a ja neviem preco, ale nevadi, do Vianoc dufam, ze zmaknu, dakujem za obrázkový postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (Evuli) ID 10362, mimibazar.sk/evuli (17.12.2007, 20:58) |
akurat som ich dopiekla...su super mekkučke....a chutnučke..... vesele vianoce a dakujem za receptik.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana T. (klobucik) ID 8151, mimibazar.sk/klobucik (5.12.2007, 13:30) |
Velmi doby receptik .Ja som tam pridala aj rmovu esenciu a vonia to skvele.Zopar tych ich pripravim aj manzelovi do prace na mikulaska tak dufam ze sa mi podari to zdobenie tych nohaviciek a podprd .Dam vediet ci sa im potesili .Super napad.Mna by to nenapadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana G. (jasas) ID 25917 (26.11.2007, 19:32) |
Chcem sa vám poďakovať za recept, dnes som si pripravila cesto a vyzerá , vonia tak úžasne že neviem či vydržím do zajtra kým ich budem piecť - dúfam že potom ma to nadšenie neprejde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (20.11.2007, 20:10) |
ja mam to cesto take suche. tu heru som mala roztopit? ked som slahala tu hmotu mala som tam male kusky hery. skusila som upiect trochu (este to nemam odpocinute do druheho dna) a boli suche a take moc koreniste. skusim zajtra, ze ake to bude. Taka som smutna a tak som sa na to tesila, ze tento rok sa mi uz konecne podaria. Ten recept vyzera tak jednoducho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (21.11.2007, 8:21) |
ta Hera sa v tom teplom mlieku, cukre a mede mierne roztopi (netreba ju tam kydnut v celku ale rozdelit na mensie casti...)...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (21.11.2007, 16:17) |
Dakujem ale nepodarili sa mi. su take tmave (potrela som ich vajickom) a niesu sladke taka som smutna |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Sandy C. (sandy) ID 1290 (18.12.2006, 12:17) |
naaahodou su peknucke mne toto zdobenie nikdy nejak moc nejde, vzsy spravim blbu tu dierku- ale dakujeme za receptik, musim vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (18.12.2006, 12:32) |
Diky za pochvalu , uz som mala aj krajsie preto ta skromnost... ale to ma este nevyrusovalo neposedne copate stvorenie A cesto je fakt suepr, este ani s jednym pmedovnikovym sa mi tak super nerobilo... a skusala som tych receptov uz aspon 10  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Sandy C. (sandy) ID 1290 (18.12.2006, 19:12) |
no vidis mne sa zase to zdobenie nikdy moc nedari a to mam umelecke vlohy urcite vyskusam, hlavne ked pises ze nemusia dlho stat dam potom vediet ak dopadli,ak nezabudnem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |