Martina P. (rikinka) ID 16490 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Grófkin koláč
[ recept č. 7279 zo dňa 11.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: **450g polohrubej múky, **125g tuku, **1/2 bal.PDP, **200g práškového cukru, **4 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka, **citrónová kôra, ** 1 lyžička kakaa. Na cesto uložíme: **7 očistených jabĺk, **sneh zo 4 bielkov, **1 vanilkový cukor, **2 lyžice kryštálového cukru, **70-100g sekaných orechov, 70-100g hrozienok
POSTUP PRÍPRAVY
V prísadach sú uvedené množstvá ingrediencií podľa originál receptu. Ja som do cesta použila viac mliečka, podľa potreby, pretože cesto mi bolo akési nespojiteľné. Kakao som dala od oka, no viac ako 1 lyžičku, jablka si tiež dá každá koľko chce, sneh som ale urobila z 8 bielkov... zo 4 mi vyšli tak na pol koláča... hm....hrozienka som nedala a ešte som všetko posypala trošku škoricovým cukrom... ten mi tak k strúhaným jablkám sekne :o). A ešte niečo.... neviem či len ja som nevedela cesto urobiť... takéto cesto som robila 1x, alebo je taký recept. Cesto som síce vyvaľkala, no na plech som ho nemohla dať, lebo sa trhalo, tak som ho dala rovno na nízky plech a rovno na tom plechu vaľkala.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Na doske som si vypracovala toto čudo z ingrediencií na cesto, o ktorom som si myslela, že ho skôr vyhodím do koša ako spojím, no prilievaním mlieka sa to nakoniec spojilo :o). A to nehovorím, že sa medzitým dožadoval nie RAZ mojej pozornosti synček.....Takže vraj vláčne cesto sme si mali vypracovať.... |
![]() |
1/3 z cesta som odložila v mikroténovom sáčku do chladničky... |
![]() |
Do zvyšku cesta sa malo pridať kakao... no neviem, či som ho pridala v správnej chvíli, ale pridala, cesto som znova rozbabrala, aby bolo kakao takmer všade /nakoniec cesto bolo predsa pekné hnedé :o)/ |
![]() |
Ako som spomínala, potom som cesto bola nútená vyvaľkať rovno na nízkom plechu, pretože sa trhalo a išlo to ľahko. Plech som si samozrejme predtým vymastila a vysypala múkou. |
![]() |
Na cesto som dala nastrúhané očistené jablká, posypala som to vanilkovým, kryštálovým a škoricovým cukrom a posekanými orechmi. Hrozienka som nedávala, ale kto ich má rád..... |
![]() |
Na jablká som rozotrela sneh z bielkov... |
![]() |
Vytiahla som 1/3 odloženého vychladeného cesta z chladničky a postrúhala na koláč. |
![]() |
Piekla som ho v mierne predhriatej rúre asi 30 minút pri teplote 180 stupňov. Hotový som pofŕkala rozpustenou čokoládou.
A toto vzišlo z mojej práce :o).
Takže nebol problém s ničim... vlastne bol....odložiť zopár kúskov na vyfotenie :o).
Plech je už umytý, odložený, zopár kúskov koláčika som si odložila na zajtra ku káve, pretože návšteva skoro všetko povysávala do seba....Bol perfektnýýýý ! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Eva L. (Evicta1) ID 83327 (5.10.2013, 18:12) |
tento koláčik robievam roky, je proste výýýborný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (5.10.2013, 21:12) |
Evka a vieš, že som ho už dlho nepiekla??? . Musím sa polepšiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (12.9.2008, 10:48) |
Tento koláč robievam, je výborný. Raz som skusila namiesto jabľk dať odkostkované čerešne a bol super!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (12.9.2008, 8:19) |
tento koláčik robievam. Je výborný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (12.9.2008, 9:06) |
Robila som si poriadky vo veciach a naďabila som na 5 zošitov, kde som si kedysi dáááávno - tak 12-13 rokov dozadu - lepila a písala rôzne recepty, ktoré som doteraz vôbec nevyužila . Tak sa teraz vytešujem , keďže som toho času zaťažená na varenie a pečenie, že čo to vyskúšam . Ale tu su už snáď všetky recepty odprezentované . Aj tento grófkin som už jedla u mamky, len trošku v inom podaní a teraz som ani netušila, že aj ja taký pečiem . Ale je vynikajúci, a o to viac mi chutil, pretože som ho napiekla sama !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |