Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
Fantastické kopčeky z odpaľovaného cesta
[ recept č. 7389 zo dňa 17.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 2,5 dl vody, 125 g Hery, 200 g hl. múky, 5 vajec, soľ, štipka prášku do pečiva******
krém: 5 vajec, 2ks van. cukru, 230 g kr. cukru, 1 zlatý klas, 6 kopcovitých pol. lyžíc hrubej múky, 7 dl mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
Mohli by sme ich nazvať aj venčekmi, keby tak vyzerali, ale je úplne zbytočné špiniť nádoby a robiť si zbytočnú robotu, aj takéto kopčeky vedia byť pekné. Cesto je plnené krémom podľa rodinného receptu, nemáme totiž radi maslové a iné tuhé krémy... Tieto kopčeky jeme na doraz, nikdy ich totiž nie je dosť, nech ich urobím koľkokoľvek......Z tejto dávky sme mali 45 kusov.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Pripravíme si odpaľované cesto: osolenú vodu s Herou dáme zovrieť, odstavíme a rýchlo vmiešame múku, dáme späť na plameň a chvíľku odpaľujeme, kým sa cesto už nelepí ani na hrniec ani na varechu. Potom cesto odstavíme. |
|
Po jednom priklepneme vajcia (najprv do šálky, aby sa nám do cesta náhodou nedostalo nič čo tam nepatrí) a miešame až do hladka. Postupujeme kým sa nám neminú vajcia. |
|
Cesto má byť lesklé, ani tuhé ani tekuté :o). Poprášime práškom do pečiva a premiešame. Rúru si nastavíme na 190 stupňov. |
|
Na papierom vystlaný plech kopíme cesto pomocou dvoch malých lyžičiek, asi tak veľkosť orechov, troška ďalej od seba. |
|
Je jedno, aký tvar, ten totiž upravíme vo vode namočenými prstami. Snažme sa troška pritlačiť cesto na plech, pretože sa potom kopčeky trocha zdvihnú a ak ich nestlačíme, padnú na nos :o). |
|
Vložíme do rúry a pečieme asi 20-25 minút. Takto nám krásne narastú! |
|
Krém: Oddelíme si žĺtka od bielkov a z bielkov si vyšľaháme sneh, dáme do chladničky. |
|
Žĺtky s kryšt. aj van.cukrom vyšľaháme do peny najlepšie už v hrnci, v ktorom budeme variť krém. Pridáme múku, zlatý klas a za stáleho miešania prilievame mlieko. |
|
Dáme variť až do zhustnutia, miešame a nepohneme sa od sporáka, aby nám to neprihorelo! Ešte do horúceho krému primiešame sneh z bielkov a necháme vychladnúť. |
|
Sneh z bielkov krém prevzdušní a bude hebký. |
|
Ešte horúce kopčeky prerežeme, necháme vychladnúť a do prasknutia plníme krémom, vrch bohate posypeme práškovým cukrom. |
|
A o 5 minút..... |
|
A o 8 minút.... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (2.3.2013, 0:11) |
Jej, to je pekne nafotené .. hlavne myslím postup a fakt je pravda, že babračka s pechovaním cesta do sáčka a vytláčanie venčekov vie otráviť hlavne ked potom venčeky zmizli ako keby sa po nich zem zľahla Nabudúce to urobím tiež takto... lyžicou Super vďaka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Ľubica B. (maruschka) ID 23233 (3.5.2011, 18:33) |
Že ja vždy narazííím na takéto fantastické recepty Potom ich musím vyskúšať a potom sa zalizuje celá família Takže tieto kopčeky ukladám a v piatok vyskúšam..Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (29.3.2010, 1:33) |
mnaaaaaam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva N. (leskot) ID 98318 (14.7.2009, 23:10) |
Ja tiež používam túto plnku bez tuku už niekoľko rokov do venčekov, veterníkov, aj do krémešov. Ibaže nedávam múku, ale 3 zlaté klasy do 1 litra mlieka, 4 vajíčka, 30 dg cukru a van. cukor. A postup ten istý. Ten sneh do horúcej kaše krém krásne nadľahčí, je hebučký. Recept mám zo starého časopisu Dorka (dobré rady každému). Vyskúšam aj tieto kopčeky, lebo hrozne nerada používam to vrecko, ktorým sa striekajú venčeky - veľmi ťažko sa to čistí. Dík za inšpiráciu a zdravím |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Maja G. (mrka2) ID 29128 (19.10.2008, 10:59) |
ahoj. pozeram,ze tebe sa tiez nechce robit pekne venceky,len taketo kopceky. No mne ani to. urobim cesto,rozdelim ho napoly a rozotriem na cely plech. Tak mam 2 platy,natriem plnkou a pokrajam. Zda sa mi to este menej namahave... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (19.10.2008, 13:45) |
máš pravdu, nechce sa mi piplať, najbližšie vyskúšam piecť dva pláty ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela S. (danny5685) ID 19381 (21.9.2008, 11:47) |
MŇAM AJ JA CHCEM |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milada P. (Miladatt) ID 59026 (19.9.2008, 21:40) |
vyzerajú fantasticky ,do krémiku sa píše v postupe aj múka, koľko asi? ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (19.9.2008, 21:49) |
Ďakujem za postreh! Doplnila som údaj ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (19.9.2008, 21:18) |
Vyzerajú výborne Ja s týmto krémom plním aj krémeš,je fantastický |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Gladys R. (Daisinka) ID 3923, mimibazar.sk/daisinka (19.9.2008, 20:38) |
Tak toto je zakusok mojho detstva Myslela som si ze ho nikto nepozna a ze sa piekol len v nasej rodine naozaj nepoznam lepsi krem budete sa oblizovat a chciet len tento |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina K. (katarina218) ID 25412 (19.9.2008, 13:25) |
dnes som robila vase kopčeky len ma mrzi že mi ich par sa prichytilo na papier a nesli odlepiť tak sa chcem spýtať ci mozno ten papier trosku potrieť olejom a zda sa mi ze cesto je slane kolko presne soli treba dat do cesta dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (upravené 19.9.2008, 20:56) |
Katka, papier je asi menej kvalitný. Aj ja som minule natrafila na tak strašne nekvalitný papier na pečenie, že som preklínala o 106 , nielenže sa cesto nalepilo na papier, ale aj obhorel a trhal sa. S cestom to nemá nič spoločné, odporúčam profissimo z dm alebo Toppits. Ja si už na iné netrúfam a mastiť nezvyknem vôbec. Pevne verím, že Vám táto malá nehoda nevezme nadšenie a budete ďalej vypekať a vyvárať do krásy ! Soliť treba iba málo, naozaj štipku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (18.9.2008, 14:06) |
Viete ako sa tieto "bozske" kopceky volali za sociku? Poslanecke buchticky Moja mama ich casto robievala. No musim to vyskusat aj ja, tie Poslanecke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (18.9.2008, 14:11) |
tak takto ich ešte nikdy nenazvali, ale človek nikdy nevie čo kedy vyjde najavo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (18.9.2008, 8:19) |
to bude niečo ako veterník? môj by by mal takúto radosť, ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (18.9.2008, 13:29) |
Áno:veterníky, venčeky alebo labute a moje kopčeky, všetky sú z odpaľovaného cesta a plnia sa krémom. Ak ich má manžel rád, s týmito Vás bude nosiť v náručí kým mu nenapečiete ďaľšiu várku ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Erika O. (retro) ID 14453, mimibazar.sk/erinao (25.10.2008, 12:49) |
aj moj,ale davam karamelovu plnu a čokoladovu,mojmu ich ešte namáčam v čoko.poleve |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (18.9.2008, 8:19) |
Páči sa mi Váš fotopostup a koláčiky vyzerajú úžasne, vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (18.9.2008, 13:27) |
Ďakujem . Chutia ešte lepšie ako vyzerajú , aspoň u nás sa minú hneď! Budem rada, ak dáte vedieť ako chutili ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.9.2008, 7:44) |
vyzerajú úžasne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |