Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
Paradajková kapusta
[ recept č. 7820 zo dňa 10.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
biela kapusta *
soľ *
mletá rasca *
voda *
olej *
cibuľa *
hladká múka *
paradajky vo vlastnej šťave *
sladká paprika *
bobkový list *
(cukor)
POSTUP PRÍPRAVY
Kapusta v kombinácii s paradajkami je skvelá. Je to ďalší recept, čo sa u nás v rodine traduje z generácie na generáciu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Pol hlávky stredne veľkej kapusty nastrúhame, osolíme, ... |
![]() |
2. ... pridáme mletú rascu ... |
![]() |
3. ... a prilejeme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Všetko spolu premiešame a necháme variť cca pol hodinku. Údajne je dobré nechať hrniec odokrytý, vraj sa tým zmiernia, resp. odstránia nadúvacie účinky kapusty.
Teraz neviem, či to bolo rascou alebo odokrytým hrncom, ale nadúvanie sa nekonalo. :-) |
![]() |
4. Medzitým na oleji speníme cibuľu a pridáme hladkú múku. |
![]() |
5. Múku necháme chvíľu smažiť. Použila som celozrnnú múku, preto tá tmavšia farba. |
![]() |
6. Prilejeme paradajky aj so šťavou (dala dom 7 dcl) a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Odporúčam dať paradajky vo vlastnej šťave a nie pretlak - s ním to nie je "ono". |
![]() |
7. Pridáme sladkú papriku, premiešame ... |
![]() |
8. ... a paradajkovú zásmažku prelejeme ku kapuste. |
![]() |
9. Pridáme bobkový list, premiešame a ešte aspoň 10 minút povaríme. |
![]() |
10. Kto má rád, môže si pridať trošičku cukru. Tak to robievala moja babička a robím to aj ja. :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Silvia M. (sisa08081968) ID 218235 (31.10.2014, 8:07) |
Ja tam pridávam na koniec jednu smotanu na šľahanie - je to tak oveľa lepšia chuť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (31.10.2014, 0:11) |
... aj u nás sa takto varí - ale dávame aj mäsko - to uvarím najskôr, keď je polomäkké pridám kapustu a potom už je postup rovnaký ... výborné jedlo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zlatica F. (anajta) ID 228201 (19.2.2012, 9:10) |
Mám veľmi rada paradajkovú kapustu, ale tento postup je pre mňa nový. Vyskúšala som a musím potvrdiť, že kapustička je výýýbornááá. Ďakujem za dobrú radu! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989 (1.11.2008, 8:50) |
Ja to robím podľa svojej mamky, ona pri varení pridáva kožku zo slaninky.....dodáva to neopakovateľnú chuť a na záver zvykneme prilievať šľahačkovú smotanu. Nie je to síce také diétne ale vynikajúce!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (30.10.2008, 16:39) |
Elenka. Zostalo mi kúsok kapusty.Ja takéto veci nerobievam, lenže Ty dáš taký postup, že to musím vyskúšať. Dám Ti vedieť, či mi to chutilo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.10.2008, 22:57) |
Zlati, som rada, že Ťa môj postup oslovil, aj keď takéto veci nerobíš. Vyskúšaj, neoľutuješ. Ak máš rovnaké alebo aspoň podobné chute ako Tvoja sestrička, tak si pošmákneš.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika H. (elala) ID 15484, mimibazar.sk/elala (17.10.2008, 10:24) |
Ja ju robievam s kuracími drobkami, je úžasná, nerobím zásmažku,ale zahusťujem kukuričnou krupicou. Dala si mi tip na víkend, už som ju dávno nerobila. Erika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (20.10.2008, 16:45) |
Nabudúce skúsim bez zásmažky, bude zdravšia. Aj ja čerpám na MMB inšpirácie, čo variť a piecť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (11.10.2008, 8:38) |
Eli, takúto kapustičku robievam aj ja. Na zahustenie namiesto múky používam ovsené vločky./ Podľa babky Gitky./ Tejto kapustičky sa nikdy neviem dojesť . Jeden tanier nikdy nestačí . Aj my ju máme radi prisladenú.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:51) |
Ahoj Jani, máš pravdu. Luki si pýtal dupľu, tiež sa jej nevedel dojesť, dokonca si ju pýtal aj na večeru. Škoda, že som ho neodfotila ako sa ňou futroval. Ovsáky občas používam namiesto múky aj ja, zvyknem si ich pomlieť na jemno.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | IDA M. (idabela) ID 4173, mimibazar.sk/idabela (10.10.2008, 20:59) |
Tento recept som sa naučila od svokry, podávala s vareným hov. mäsom, paradajkovú kapustu milujem, ale jem ju bez mäsa. Ida  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:44) |
U nás sa nikdy s mäsom nerobila, takže neviem porovnať. Ale vidím, že to s mäsom nie je neobvyklé. Niekedy ju tak vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Anna M. (Anika 2) ID 5424 (12.10.2008, 7:51) |
Elenka keby si rbila s mäsom, tak musíš najprv na cibulovom základe + voda podusiť so mäsko, a až keď začína mäknúť potom sa pridá kapusta a ostatné prísady. Robí sa to tak preto, lebo mäso potrebuje dlhší čas varenia ako kapusta.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (20.10.2008, 16:43) |
Jasné, dík.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | katarina k. (katuliK14) ID 55409 (10.10.2008, 16:46) |
moja babička robila tu najlepšiu rajčinovu kapustu na svete..zial, recept si zobrala do hrobu určite urobím a pripomeniem si detsvo a letne prazdniny u nej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:42) |
Katka, aj ja si pri mnohých receptoch spomínam na babičku . Snáď sa bude táto kapusta aspoň trošku podobať tej, ktorú Ti robila Tvoja babička.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna M. (Anika 2) ID 5424 (10.10.2008, 16:06) |
Ja ju tiež robievam, ale najlepšia je keď sa v nej varí aj mäsko / bravčový bôčik alebo pliecko/ : |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:38) |
Toto radšej manželovi neukážem. Určite je výborná aj s mäskom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (matazero) ID 5422, mimibazar.sk/matazero (10.10.2008, 15:30) |
vyskusame... v chladnicke mam este polhlavky kapusty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:33) |
Dúfam, že bude chutiť. Aj mne zostala polovica kapusty. Ešte neviem , čo s ňou urobím. Stačí mrknúť na MMB, však?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.10.2008, 21:25) |
Super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |