Eva M. (evita76) ID 15730 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 89 návštěvníkov)
Čokoládová torta
[ recept č. 7866 zo dňa 12.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Bol to môj prvý pokus s poťahovanou tortou. Veľmi ma totiž inšpirovali fotky na mmb, tak som sa rozhodla, že to musím vyskúšať a takto to dopadlo. Recept na cesto, plnku a čokoládovú hmotu mám z českého mmb, takže to nie sú moje recepty.
Mramorové cesto: 4 vajíčka, 200 g práškového cukru, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (nie celý), 3 lyžičky kakaa
Krém na naplnenie torty: 1 šľahačka (najlepšie 33 % inak nebude taká tuhá), 100 g čokolády na varenie, stužovač šľahačky, lekvár na potretie torty
Krém na potretie torty: 125 g masla, 20 g práškového cukru, 2 lyžičky kakaa (Keď korpus prerežete len raz tak ho nebudete potrebovať. Predchádzajúci krém vystačí aj na potretie torty. Ja som však korpus prerezala dvákrát.
Čokoládová modelovacia hmota: 200 g čokolády na varenie, 4 plné lyžice kukurično-jačmenného sirupu
POSTUP PRÍPRAVY
Mramorové cesto: Vyšľaháme bielka a pridáme polovicu cukru (100 g). V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom (100 g). Postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh. Tretinu cesta dáme do inej misky a primiešame kakao. Do vymastenej a múkou vysypanej formy (Moja mala priemer 21 cm. Ak budete mať väčšiu formu určite tortu prerežte len 1 krát) striedavo dávame cesto po lyžiciach. Do stredu formy dáme jednu lyžicu tmavého cesta a na to dve lyžice svetlého cesta. takto to stále opakujeme až do spotrebovanie celého cesta. Nemiešame!!! Tento postup vrstvenie spôsobí, že cesta sa pomaly rovnomerne rozlieva a vytvorí po rozkrojení prúžky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 200 °C cca 25-30 minút.
Krém na naplnenie torty: Šľahačku nalejeme do hrnca a nalámeme do nej čokoládu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Necháme vychladnúť najlepšie v chladnička aspoň 1 hodinu. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme.
Krém na potretie torty: Zmäknuté maslo, práškový cukor a kakao vymiešame dohladka.
Čokoládová modelovacia hmota: Čokoládu rozpustíme v miske nad parou. Potom zložíme zo sporáka a vmiešame 4 lyžice sirupu. Vymiešame na hladkú hmotu, ktorú necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Vyvaľkáme cez mikroténový sáčok a tvoríme si kvetinky, lístočky či veľký plán na potiahnutie torty. (Ja som to nechala chladnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, ale stále sa mi to rozpadávalo, tak som to dala na 7-8 minút do mrazničky a potom sa s tým pracovalo fantasticky.)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Čokoláda a šľahačka pripravená na krém. |
|
Uvarená šľahačka s čokoládou. |
|
Vychladená šľahačka so stužovačom pred vyšľahaním. |
|
Suroviny na mramorové cesto. |
|
Vyšľahané bielka s cukrom a žĺtka s cukrom pripravené na šľahanie. |
|
Začíname vrstviť cesto. Jedna lyžica kakaového cesta. |
|
Pridala som dve lyžice bieleho cesta. |
|
Po upečení. |
|
Druhá vrstva natretá lekvárom. Na to príde krém zo šľahačky. |
|
Suroviny na krém na potretie torty. |
|
Natieram tortu krémom na potretie. Aj boky. |
|
Suroviny na čokoládovú poťahovaciu hmotu. |
|
Vymiešaná čokoládová hmota. Môže chladnúť. |
|
Vyvaľkaná čokoládová hmota. A môžeme ju dať na tortu. |
|
Hotovo. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Monika T. (monka191) ID 302447 (4.9.2014, 20:34) |
Príjemný dobrý deň. Budeme veľmi radi ak sa zapojíte do súťaže o najkrajšiu tortu. Môžete vyhrať špičkový duálny mobilný telefón NOKIA 630 a veľa iných cien!Hlasovanie v súťaži spúšťame už zajtra o 19:00hod.Vaše fotografie môžete pridávať na stránke http://www.talentagent.sk/sutaz4.php ĎAKUJEME ZA VAŠU AKTÍVNU ÚČASŤ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Janka V. (bambulkajanka) ID 59700, mimibazar.sk/bambulkajanka (27.5.2012, 14:04) |
prekráásna a že začínajúca, jak od prefesionálky ja len teraz začínam a je to podstatne horšie,... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Beáta K. (bejuska8226) ID 81923 (18.10.2011, 9:42) |
tá čokoládová hmota je super. Musím ju vyskúšať. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Daniela H. (Češka) ID 23282 (22.1.2009, 12:19) |
Evi a robila si túto hmotu už aj s medom? a koľko medu si tam dala? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viktória F. (toria) ID 8619, mimibazar.sk/toria (22.10.2008, 10:20) |
ja sa bojím tej čokoládovej hmoty. Skúšala som ju z medom, aj som ju vyvyľkala, akurát, že mi nejde odlepiť z jednéo igelitu pújdem zohnať sirup čo iné mi ostáva |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva M. (evita76) ID 15730 (22.10.2008, 11:11) |
Mne to tiež na prvý krát nešlo odlepiť, tak som to s malou dušičkou dala do mrazničky asi na 9 minút. Keď som to vybrala bolo to tvrdé ako kosť (asi by stačilo menej minút v mrazničke) a myslela som, že z toho už nič nebude. Začala som to rukami miešať a miešať až sa to trošku zohrialo a išlo to rozvaľkať. Potom to už bolo super a aj sa to fajn odlepilo z igelitu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina k. (basado) ID 48922 (13.10.2008, 12:33) |
na to že si ju robila prvy krat tak je velmi, velmi krasna |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Olga C. (Init) ID 46563 (12.10.2008, 21:22) |
Evi, to se opravdu moc povedlo, růžičky i celý dort vypadá skvěle, mně se s model.čokoládou taky pracuje dobře a není to nic těžkého, sama jsem byla překvapená, že to šlo pěkně už na první pokus |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva M. (evita76) ID 15730 (13.10.2008, 6:46) |
Ďakujem Olga. Aj ja som bola prekvapená. Boli to moje prvé ružičky v živote. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Mária M. (likavka) ID 53375 (12.10.2008, 19:04) |
Noo too je parada!!!! Tak vnuk bude mat na druhy tyzden meniny tak to skusim ,len neviem ci zozeniem ten sirup. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| martina d. (matulaD) ID 9198, mimibazar.sk/matulad (12.10.2008, 18:34) |
N A D H E R N A . Ja mam teda cakoladku ovela radsej nez marcipan |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (12.10.2008, 16:09) |
krásna tá čokoládová hmota oslovila aj mňa...chcela by som ju tiež najbližšie použiť na tortu, ale z bielej čokolády...pracovalo sa s ňou teda dobre? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva M. (evita76) ID 15730 (12.10.2008, 16:20) |
Ďakujem. Áno pracovalo sa dobre. Potom keď so ju vybrala z mrazničky bola síce trošku tvrdá, ale postupným vaľkaním a miešaním zmäkla. Do bielej čokolády ide tuším menej sirupu. Na 100 g bielej čokolády len 1 a pol lyžice sirupu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva M. (evita76) ID 15730 (12.10.2008, 15:24) |
Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (12.10.2008, 14:22) |
Prvý pokus? Neverím, je náááááádhernááá! Určite aj ja vyskúšam tú čokoládovú modelovaciu hmotu. Kde ste kúpila ten sirup? V Bio obchode? A na lístočky ste mali nejaké vykrakovátko? Toľko otázok, ale musím sa spýtať, tá tortička je jednoducho prenádherná! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva M. (evita76) ID 15730 (12.10.2008, 14:47) |
Ďakujem za pochvalu. Sama som prekvapená ako to dopadlo. Myslela som, že to skončí v koši. Sirup som kúpila v Bio obchode. Stál 88,- Sk. Na lístočky nemám žiadne vykrajovátka. Robila som to takým ozdobným krajacím kolieskom čo sa používa na krájanie napr. lístkového cesta, a potom som tam nožom urobila vzor. Tie malé lístočky som vykrojila malou formičkou na medovníky a tiež dokreslila nožom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Naďa G. (Mamina N) ID 64265 (21.10.2008, 8:23) |
Ahoj, takže musím Ťa vychváliť aj ja... torta vyzerá super!!! Chystám sa ju robiť tento víkend, len mám problém zohnať ten sirup, už som bola v troch bio obchodoch. Keďže ani s týmito typmi sirupov nemám zatiaľ žiadne skúsenosti, chcem sa len spýtať, či si zámerne dávala ten kukurično-jačmenný sirup, alebo je možné ho nahradiť aj napr. kukuričným... alebo dákym iným. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem. PS: Mamine veľmi marcipán nechutí, ale čokoládu má rada a veľmi , tak som zvedavá, čo povie na toto... bute to aspoň zmena oproti klasickej poliatej tortičke. Už sa teším |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Eva M. (evita76) ID 15730 (21.10.2008, 20:06) |
Ahoj. Ja som si tiež myslela, že nekúpim kukurično-jačmenný a bola som rozhodnutá dať aj iný. Na týchto diskusiách totiž píšu mamičky, že vyskúšali aj iné sirupy a dokonca aj med a fungovalo to. Skús si ich prečítať a potom sa môžeš rozhodnúť. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7563 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=9541 alebo http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=22955#diskuse Dúfam, že som pomohla pri rozhodovaní a teším sa na zverejnený výsledok snaženia . Určite sa vydarí. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |