Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)
Francúzsky jablkový koláč
[ recept č. 8081 zo dňa 20.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
100 g hladkej múky *
100 g polohrubej múky *
štipka soli *
100 g masla *
1 žĺtok *
2 PL vody ***
5 šťavnatých jabĺk *
3 PL hnedého cukru *
50 g rozpusteného masla ***
3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu *
2 PL tuzemáku (umu) *
pár kvapiek mandľovej arómy
POSTUP PRÍPRAVY
Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit. Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne. No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-) Ako na to? Klik na obrázkový postup.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, |
![]() |
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky. |
![]() |
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, |
![]() |
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky. |
![]() |
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou. |
![]() |
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. |
![]() |
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky. |
![]() |
8. Jablká posypeme cukrom a |
![]() |
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C. |
![]() |
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, |
![]() |
11. tuzemák a |
![]() |
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy. |
![]() |
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli. |
![]() |
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-) |
![]() |
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
Mária Š. (rozpravka) ID 66272 (8.1.2017, 9:42) |
Je naozaj úžasný. Robím ho veľmi rada. Dnes ideme na oslavu a chystám sa urobiť ho s malou obmenou - dám tam domáce rozmrazené borovnice a čučoriedkový džem z ockovej záhradky. Ďakujeme za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia M. (luciamk) ID 172070 (9.11.2014, 13:46) |
Koláčik je fantastický, jednoduchý a mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (upravené 9.11.2014, 17:18) |
... dnes vyskúšam - nakoľko som sa dnes odhodlala variť francúzsku kuchyňu - francúzska cibuľačka, Beef Bourguignon a samozrejme tento úžasne vyzerajúci koláčik ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lenka W. (lenkaw) ID 5420 (24.11.2013, 19:15) |
Je to po prvi krat co tento kolac peciem a je viborni  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucie K. (kroluc) ID 273703 (14.10.2013, 21:18) |
Strašně dobré a jednoduché to je Až na ty popáleniny jazyka, jak se člověk nemůže dočkat než ochutná Děkuji za úžasný recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (2.10.2013, 15:14) |
vyskusame cez vikend,musim pochvalit aj popis a fotopostup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela H. (Gabča85) ID 196921 (2.10.2013, 13:59) |
Super receptík.Tento koláč je neskutočný, ja ho robím každú chvíľku!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Barbora B. (barborec) ID 264207 (18.6.2013, 9:43) |
Ďakujem za výborný receptík Ja som takýto jedla vo francúzskej kaviarničke, ale tak na tento sa nemôže hrabať . Mne v ceste cukor nechýbal, a ešte som troška posypala škoricovým cukrom, mal obrovský úspech Ešte raz ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (zanaha) ID 46048, mimibazar.sk/zanaha (10.4.2013, 18:18) |
Ďakujem moc za tip, mali sme kopec jabĺk a tak som konečne nepiekla klasiku, ale niečo špééééci. veľké MŇAM (H  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana V. (ivavidova) ID 98286 (2.3.2013, 13:53) |
Ahoky, je možné, že keď som do cesta použila namiesto hladkej múky špaldovú celozrnnú múku, tak preto som mala cesto také sypké? Inak všetko som mala podľa postupu. Ale inak bol veľmi chutný. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana V. (ivavidova) ID 98286 (2.3.2013, 13:53) |
Ahoky, je možné, že keď som do cesta použila namiesto hladkej múky špaldovú celozrnnú múku, tak preto som mala cesto také sypké? Inak všetko som mala podľa postupu. Ale inak bol veľmi chutný. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária B. (Ria52) ID 217005 (9.11.2012, 15:00) |
Chcem sa opytat tento kolac sa musi piest pod grilom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária Z. (majka111) ID 9514 (4.11.2012, 9:37) |
Uz som ho robila viac krat a vzdy to bol uspech )))) jeden z nasich oblubenych  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora Š. (barla) ID 172540 (1.6.2012, 12:14) |
Ja ho idem robiť už 3-krát, tiež mi prvý krát chýbalo trocha cukru v ceste, takže som si do cesta pridala trošinku cukru a múku som dala celozrnnú s bielou pol na pol a poviem vám, bol GENIALNY ....dnes idem robiť verziu s čučoriedkami, tak dám vedieť, ako to dopadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka J. (lexyia) ID 54161 (21.5.2012, 14:42) |
vyskusala som, no musim priznat, ze i ked nie som moc na sladke, velmi nam chyba cukor v ceste. Takze nabuduce urcite trocha do cesta pridam a taktiez aspon pol lyzicky prasku do peciva, pretoze cesto bolo az prilis tenke... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |