Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov)
Štrúdľa z pivového cesta
[ recept č. 8396 zo dňa 2.11.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
45 dkg hladkej múky špeciál, 2dcl 12°piva, 1palmarin, na plnku: 2kg jabĺk, kr.cukor, 40dkg maku
POSTUP PRÍPRAVY
Tento víkend bola u nas moja krstna mama, vďaka ktorej mám recept na rýchle rožkové pirôžky a robila nám túto famóznu štrúdľu, najlepšiu akú som zatiaľ ochutnala, z tých čo sa nemusí cesto ťahať, tak tu ju máme....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
z muky, piva (musí mať 12°) a zmäknuteho margarinu urobime cesto, ktore musi 12 hodin odpocivat zakryte na linke, čiže je ho dobre urobit vecer a na druhy den piect, alebo opacne, podla toho kedy mate cas a chut piect:o)minimum oddychu je 5 hodin, ale samozrejme cim dlhsie, tym sa lepsie valka...to pivo tam po upeceni nie je citit a zabezpecuje mierne podkysnutie, preto ten dlhy cas na oddych. |
|
mame teda casu dost na očistenie množstva jablk |
|
pomelieme si mak |
|
cesto rozdelíme na 4 časti |
|
na tenko rozvaľkáme na dĺžku plechu tak, aby sa nám štrúdľa zmestila na plech, budú tam všetky štyri vedľa seba |
|
dobre pokvapkáme buď olejom, alebo roztopeným maslom |
|
najprv dáme na cesto časť pomletého maku, ktorý sme celý zmiešali s asi desiatimi lyžicami cukru a rozdelili na štyri časti, takže nám vychádza na každú štrúdľu 10dkg maku a 50dkg jabĺk, na jednu dáme najprv časť maku+jablka+ďalšia časť maku ( z tých prvých 10dkg) |
|
och zabudla som....jablká treba postrúhať a nechať postáť a potom riadne vyžmýkať |
|
navrstvené jabĺčka a zase pokropiť maslom |
|
jablká posypeme škoricou a cukrom, môžme celé množstvo jabĺk najprv zmiešať s cukrom a škoricou a tiež od oka rozdeliť na štyri časti, zasypeme makom (z tých prvých 10dkg)a z troch strán ako vidíte zahnúť |
|
štrúdľu zavinieme, potrieme maslom a dáme na plech |
|
tu sú nachystané a potreté olejom/maslom, budú pekne zlatavé, keď ich natriete aj žĺtkom (tieto ale nie sú žĺtkom potreté) |
|
po upečení ich ešte potrieme maslom, tým budú vláčne....čerstvé sú zvrchu chrumkavé, ale po dôkladnom vychladnutí zvláčnejú ( teplovzduška 150st.asi 40 min. potom zvýšiť teplotu na 180st.dopiesť a sledovať povrch) |
|
toto si naložil ešte horúce môj mladší syn, ktorý raz dávnejšie vyhlásil že je koláčotarián a ešte z toho zjavne nevyrástol, aj keď je vyšší odomňa.....dnes ráno ma ubezpečil po mojej otázke, či mu z tej štrúdle tak neskoro večer nebolo zle, že nie práve naopak bolo mu móóc dobre:o))) |
|
takto vyzerala ráno a bola vláčnejšia a mňam, samozrejme, že môže byť orechove-jablková alebo višňovo-maková. |
|
k čajíčku, či kávičke-dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Helga M. (helma) ID 184874 (10.3.2013, 17:25) |
Dnes som piekla a je fakt fantastická, ďakujem za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Alexandra P. (alebat) ID 55021, mimibazar.sk/alebat (18.10.2009, 12:25) |
Lucka práve som dopiekla túto skvelú štrúdlu trošku som sa obávala toho ale všetko dobre dopadlo cesto je chrumkavučké výborné . Dva kúsky som plnila makom a jablkami podľa tvojho receptu a do ostatných dvoch som dala mleté orechy, mandle, kúsky horkej čokolády a štipinku rumu ... fantááázia. Ideme na návštevu tak im zoberiem a verím že každému bude chutiť. Opäť ďakujem za skvelý receptík. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (18.10.2009, 20:01) |
Alexka moja zlatá veľmi sa teším Tvojmu komentáriku a že štrúdľa nesklamala ďakujem aj za tip na tú druhú variantu, skúsim mňam, orechy a rum...hmmm..... rado sa stalo, ja ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Denisa N. (Desynka) ID 58857, mimibazar.sk/desynka (15.10.2009, 10:45) |
mňam,mňam,mňam dnes ráno mužíček protestoval,keď musel strúhať jablká.ja si už pochutnávam na mojej 1. štrúdle a je a verím, že bude chutiť aj mojim chlapom. ďakujem za recept a pridávam sa do skupiny koláčotariánov denisa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (16.10.2009, 13:08) |
Deniska, tak vitaj v klube som veľmi rada, že chutila a verím, že chutila aj chlapom Ďakujem za milý komentárik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
yveta m. (študentka) ID 90145 (13.7.2009, 9:06) |
Luci, štrúdľu som piekla včera. Bola výborná . Všetci sme si dali ku kávičke.Kedže som nemala doma všetky suroviny, tak som som miesto 12 piva použila 10 a miesto palmarínu maslo, takže bola trošku drahšia, ale stálo to zato.Aj náš synátor, ktorý hoci čo nezie veľmi chválil a na posedenie štyri kúsky. Odkazuje Ti, že bola fakt dobrá. Ďakujem za recept. Určite som ju nepiekla naposledy a skúsim aj iné varianty, aj keď neviem či prekonajú mak s jablkami. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (16.7.2009, 23:43) |
Yvetka, ´dakujem za pekný komentárik a teším sa že tak chutila |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Sláva S. (ssmolkova) ID 46286, mimibazar.sk/ssmolkova (10.11.2008, 9:07) |
Super receptík . Iba občas pečiem, ale odkedy som objavila šikovné maminky s receptami na MMB, je to častejšie a častejšie. Tento recept som si pridala so obľúbených. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (10.11.2008, 11:16) |
Slavi, tesim sa, ze sa ti receptiky pacia som zvedava, ci bude strudla chutit, pa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna S. (Anka S.) ID 63807 (9.11.2008, 16:28) |
Je to naozaj dobrá štrúdľa, výborná je aj s makom a jablkami |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (10.11.2008, 11:16) |
Anka dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (5.11.2008, 18:07) |
no takze strudla je hotova, len ja som to trooska poplietla, a cesto som dala z polovicnej davky, a plnku zo stvrtinovej ale cesto je krehucke, plnky sa mi zda aj tak dost...no som to ja za kucharku ale raz ju urcite spravim original. Aj takto je ale super... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.11.2008, 13:39) |
sikovna si hlavne ze chutila Klaudinka, dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (4.11.2008, 19:36) |
teraz som si precitala ze cesto musi stat tak si ho idem teda len zamiesit a zajtra sa bude piect-a co sa stane ked dam pivo 10 ? nemam 12 .....muz pije len 10 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (4.11.2008, 21:59) |
Ahoj Klaudi, neviem ti povedat, co urobi desina, mam podobny recept na inu strudlu a aj to musi stat aspon tri hodiny, tusim na vsetky strudle je to tak aj ten moj, ked si nahodou pivo da, tak len desinu a na toto sme museli kupit zvlast, mozno sa nic take nestane, len krstna mi prizvukovala, ze to musi byt dvanastka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Eva T. (Evulqa) ID 33802 (3.11.2008, 20:02) |
ahoj, táto štrúdľa vyzerá byť nebezpečne lakocinková, určite raz vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (4.11.2008, 16:01) |
ja mám štrúdle veľmi rada, táto je super, ale teraz si dám na dlho pokoj vyskúšaj, je mňam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (3.11.2008, 10:37) |
Toto super cesto sa robieva ja u nás.Odporúčam je jednoduché a fantastické |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.11.2008, 14:50) |
Janka ďakujem, ja som ju jedla veľmi veľakrát a konečne som videla ako sa aj robí |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (3.11.2008, 10:30) |
dost uz bolo dobrotok este kus a budem mat 100kg |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.11.2008, 14:49) |
veru, ja veľmi ťažko odolávam tunajším dobrotkám, asi si dám do vianoc zákaz MMB |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (3.11.2008, 10:16) |
Moja mamina robieva tiež takúto štrúdľu,z toho pivového cesta sa dajú urobiť aj iné dobrotky, šatôčky,slané tyčínky,pagáčiky.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.11.2008, 14:47) |
Fíha, to som nevedela tak to je super, určite vyskúšam aj šatôčky ďakujem za tip |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (2.11.2008, 22:11) |
famozne to vyzera cez tyzden upeciem a dam vediet....mnaaaam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.11.2008, 14:46) |
teším sa, dufam, že bude chutiť tak ako nám |
ODPOVEDAŤnahlásiť |